30. december 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Det er ikke bare gas

Thyra Frank, den nye ældreminister, har været mere i vælten her i slutningen af 2016 end Tyra-felterne. Og dét er en skam. For den virkelige realpolitiske kamp udspiller sig ikke omkring udskænkningen af Baileys på landets plejehjem, men derimod omkring udvindingen af de sidste sorte råstoffer fra havbunden i Nordsøen. Her til morgen annoncerede Maersk […]

Kære læser

De red på en tiger

Om tre uger er det slut. Den første afroamerikaner i Det Hvide Hus er på vej ud. Føljeton bringer her det femte og næstsidste afsnit om den afgående Barack Obama. Skrevet af den prisbelønnede amerikanske journalist-forfatter Ta-Nehisi Coates.

Det bedste vi har set

Popkulturens vendekreds

Pokémon Go er allerede forsvundet igen: 2016 har været et år med mange hurtigt omskiftelige popfænomener, som flygtigheden til trods alligevel har sat sig spor. Det amerikanske magasin Vox har samlet de 13 mest interessante popkulturelle begivenheder, som har tegnet det forgangne år. Det mest tankevækkende omslag er nok, at højrefløjen har taget humoren til sig som våben: Den nye ‘Alt-Right’-bevægelse er blevet skræmmende dygtig til at få folk til at grine på nettet.

Ubemandede jordbærboder

Nogle længes ”mod Skibskatastrofer, og mod Hærværk og pludselig Død”. Andre har mere hyggelige drømme for fremtiden, heriblandt Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, som i en kronik i Information udfolder sin politiske vision: ”Ubemandede boder med friske jordbær og nye kartofler og en cigarkasse til kontanterne. Barnevogne foran butikkerne.” Man kan ikke beskylde Danmarks måske kommende statsminister for at satse vildt og kontroversielt, men til gengæld er det let at se, hvordan det gamle arbejderparti nu for alvor forsøger at slå tilbage mod Dansk Folkeparti – med det rød-hvide flag smældende.

Spisesedlen

USA straffer Rusland for hacking. I en sidste-øjeblik-hævnaktion har den afgående præsident Obama udvist 35 diplomater og øget sanktionerne mod Rusland – som straf for de cyberangreb, der havde til formål at kortslutte præsidentvalget.

Sverige gør genbrug billigere. Fra årsskiftet halveres momsen på reparationer i Sverige – for derved både at gøre genbrug af bl.a. hårde hvidevarer mere økonomisk attraktivt og øge den lokale beskæftigelse.

Kampen mod buræg er vundet. Selv den tyske supermarkedskæde Lidl gør totalt op med buræg og fjerner nu også de såkaldt ‘skjulte buræg’ – altså buræg i f.eks. mayonnaise – fra deres varer i Danmark.

Våbenhvile brudt øjeblikkeligt. Blot to timer efter den nye våbenhvile trådte i kraft i nat i Syrien, opstod der kampe, ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder. Parterne er – vanen tro – uenige om, hvem der udløste de fornyede kampe.

Rigmænd opkøber danske gårde. Landbrugskrisen har bragt jordpriserne så langt ned, at udenlandske og danske velhavere nu i stor stil er begyndt at opkøbe landbrugsbedrifter rundt om i Danmark.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12