30. december 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

O jogo bonito

Det er om noget en utaknemmelig – ja, måske endda uskøn – opgave at definere skønhed. Du ved det, når du ser det, men så snart oplevelsen skal indfanges af ord, er det, som om en unævnelig flig går tabt. Den forsøgte kopiering forplumrer billedet, pludselig er det indtryk, du selv stod med, pist forsvundet. […]

Kære læser

Thomas Mann: Fred, skam og skyld

For 82 år siden gav den tyske forfatter Thomas Mann sig til at sende radio til de tyske lyttere! (Deutsche Hörer!) fra sit asyl i Amerika. 58 radiotaler opstod, da BBC foreslog Mann at tale til de tyskere, der fandt ud af at stille sig ind på bølgelængden fra 1940-45.

Talerne er en forfatters vidnesbyrd om krigen, men de tilhører også krigens virkelighed. Eller som Thomas Manns forlag Fischer Verlag skriver: “… de er et enestående tidsdokument, der til trods for alle forfatterens subjektive udsagn gør den tyske krigshverdag forståelig for os.“ I dagene mellem jul og nytår bringer Føljeton et udvalg af dem.

Det bedste vi har set

Ikke helt levende

Hvordan laver man en Turing-test anno 2022? Altså, hvordan tjekker man, om en kunstig intelligens kan snyde folk til at tro, at den er menneskelig? En oplagt idé er at slippe den løs på Twitter og så ellers se, hvem der er klar på en debat. Det er, hvad udviklingschef i TV 2 Regionerne Søren Pedersen har valgt at gøre med botten “Niels Jørgensen“, der bygger på OpenAI’s ChatGPT. Lyder det dystert? Oh yes: “Jeg har det lidt som om, at jeg har skabt et Frankensteins monster – godt nok et meget venligt monster – men det er lidt ubehageligt at vide, at han er der og snakker med folk, uden at de ved, at det er en maskine.“

Min by er din by

Engang nærede den lille udkantsby Hérouxville i Quebec et dybt had til immigranter, selvom der slet ikke boede nogle immigranter i byen. Faktisk var fremmedfrygten så udpræget, at man i 2007 vedtog en fordomsfuld “code of conduct“, der tydeliggjorde, hvad man tænkte og mente om etniske minoriteter. Siden da har piben imidlertid fået en radikalt anden lyd. Xenofobien er kastet på porten, og borgmesteren vil nu gerne have så mange indvandrere til byen som muligt. The New York Times undersøger, hvad der førte til stemningsskiftet.

Den gyldne billet

Hvis der er én ting den amerikanske billetgigant Ticketmaster bør have lært i 2022, så er det, at man ikke skal lægge sig ud med swifties – altså fans af Taylor Swift. Siden en fadæse tilbage i november, hvor salget af koncertbilletter til popstjernens nye turné blev aflyst, har debatten raset om, hvordan Ticketmaster har et problematisk monopol. Som magasinet The American Prospect skriver, er det dog slet ikke nyt, at musikere skoser Ticketmaster. Tilbage i 1990’erne forsøgte Pearl Jam eksempelvis at få virksomheden ned med nakken – og dengang var det Eddie Vedder og kompagni, der måtte se sig slået af grådigheden.

Spisesedlen

Den brasilianske fodboldspiller Pelé død. Pelé – med det borgerlige navn Edson Arantes do Nascimento – døde torsdag i São Paulo efter længere tids sygdom, 82 år gammel. Fodboldspilleren fik international berømmelse, da han som 17-årig spillede sit første VM for det brasilianske landshold i 1958.

+ “Punkens gudmor“, den britiske designer Vivienne Westwood sov stille ind torsdag i sit hjem Sydlondon, 81 år gammel. Westwood blev bredt kendt som kostumedesigner for bandet Sex Pistols i 1970’erne – og er arkitekt bag sikkerhedsnålens ikonstatus.

Aung San Suu Kyi idømmes yderligere syv års fængsel. Den burmesiske nobelprismodtager har været fængslet siden 2021 som led i et coup d’état. Aung San Suu Kyi er blevet fundet skyldig i bl.a. korruption og misbrug af statsmidler. Hendes fængselsstraf lyder nu på 33 år. Flere menneskerettighedsorganisationer påstår, at anklagerne er fabrikerede.

Højeste antal voldtægtsdømte i syv år. Det viser tal fra Anklagemyndigheden, som DR har fået aktindsigt i. Fra d. 1. januar til d. 3. december 2022 er i alt 143 personer blevet dømt for voldtægt. Vicestatsadvokat hos Statsadvokaten og medlem af Justitsministeriets ekspertpanel i straffesager om voldtægt Gyrithe Trautner Ulrich vurderer, at udviklingen i høj grad skyldes samtykkeloven, der blev indført i 2021, samt bedre politiarbejde.

Rekordmange børn bortadopteres. I alt er 32 børn blevet tvangsbortadopteret fra årets start frem til d. 4. december. Det erfarer Jyllands-Posten. Antallet er det hidtil højeste på ét år, og fem børn mere end året forinden. Flere eksperter på området udtaler, at tvangsfjernelse af børn kan have store konsekvenser. “Man får det indtryk, at målet om flere tvangsbortadoptioner er sat ud fra, hvad politikerne synes, og ikke hvad eksperter ved om området,“ udtaler psykolog og rådgiver Niels Peter Rygaard.

Andrew Tate tilbageholdes i Rumænien mistænkt for menneskesmugling. Den britisk-amerikanske højreekstreme internetpersonlighed er sammen med sin bror også anklaget for voldtægt samt for at have startet en gruppe for organiseret kriminalitet, hvor de har rekrutteret, huseret og udnyttet kvinder til at lave pornografisk indhold. Den tidligere kickbokser Tate er kendt for sine kontroversielle udtalelser, såsom at kvinder selv er skyld i voldtægter, og at de tilhører mænd.

Et sidste ord

Er det måske på tide, at vi erklærer nytårsbrillen med årstallet for død? Forsøgene synes i hvert fald at blive mere og mere avant-garde.

Tro det eller ej, men dette var så årets sidste udgave af Føljeton. Vi er dog heldigvis tilbage igen mandag den 2. januar. Godt nytår!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12