30. januar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den israelske voldsspiral

Er staten Israel verdens mest trættende demokrati? I dag mandag, hvor USA’s udenrigsminister Anthony Blinken møder Israels premierminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem, føles det sådan. Israel figurerer overalt i nyhederne. Hvis vi skal lægge ud med ‘den danske vinkel’, så er der nu gået nogle dage, siden forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) meldte ud, at det […]

Kære læser

Ingen vil tale om sexarbejdere

“Den lykkelige luder er en myte,” sagde Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i en tale på Rådhuspladsen ved Kvindernes Kampdag i 2009. Både før og efter har den nyindsatte social- og boligminister også udtalt sig kritisk over for dem, der vil “normalisere prostitution som fag”. Eller som hun skrev i 2019, da den daværende socialminister Mai Marcado […]

Det bedste vi har set

Feltarbejde fra en fransk revolution

”Månedens ende, jordens ende: én og samme kamp.” Med dette slogan har De gule veste ifølge den franske tænker Bruno Latour italesat de næste århundredes politiske kampplads. Anne-Sofie Dichman har undersøgt relationen mellem social retfærdighed og den grønne omstilling gennem sit feltarbejde i byen Montreuil, hvor en gruppe af aktivister har taget den økologiske og sociale krise i egne hænder.

Europas dystre vejrudsigt

De geografiske omstændigheder, der engang gjorde byer til succesfulde metropoler, bliver nu selvsamme byers undergang. Politico leverer overblikket over de europæiske byer, der står til at synke og koge over. På trods af de dystre vejrudsigter, er der ikke rigtig nogen, der har lyst til at tale om problemet eller dets mulige løsninger.

Knogleskør

Hvis man er i tvivl om influenceres indflydelse, så skal man ikke kigge meget længere end mod Joe Rogans kontroversielle podcast. I et nyligt interview proklamerede en gæst, at der lå tusindvis af kasserede mammutstødtænder på bunden af New Yorks East River. Det fik dykkere landet over til at rejse til byen for at kaste sig i den iskolde flod i jagten på knogler. New York Times fortæller den bizarre historie, der til trods for dykkernes optimisme ikke ender med nogle knoglefund.

Spisesedlen

Olaf Scholz afviser at sende kampfly til Ukraine. Selvom Tyskland nu har valgt at give Leopard 2-kampvogne til Ukraine, vil det ikke komme på tale, at ukrainerne også får kampfly. Det fortæller den tyske kansler i et interview med avisen Tagesspiegel. Her kritiserer Scholz idéen med henvisning til, at man risikerer ”evig budkrig, når det kommer til våbensystemer”.

Erdoğan åbner for støtte til finsk Nato-medlemskab. Under et tv-transmitteret vælgermøde fortalte den tyrkiske præsident søndag, at Tyrkiet godt vil kunne acceptere, at Finland optages i Nato. Det sker efter Recep Erdoğan i sidste uge udtalte, at han ikke vil kunne støtte et svensk medlemsskab. Tyrkiet og Ungarn er fortsat de to eneste medlemslande, der mangler at give grønt lys til forsvarsalliancens udvidelse.

Petr Pavel valgt til ny præsident i Tjekkiet. Med 58 pct. af stemmerne besejrede den forhenværende Nato-officer søndag Tjekkiets tidligere, populistiske præsident Andrej Babis. Sejren kommer efter en betændt valgkamp fyldt med misinformation, hvor Pavel bl.a. har været nødt til at afvise falske rygter om sin egen død, mens Babis er blevet beskyldt for at kopiere den ungarske premierminister Viktor Orbáns taktikker.

Etisk Råd fraråder automatisk organdonation. I en ny udtalelse fastslår rådet, at det fortsat bør være et aktivt tilvalg at blive organdonor. Folketingets sundhedsudvalg bad i sommer Etisk Råd om udtalelsen efter nedstemningen af et borgerslag, der ville gøre organdonation til et aktivt fravalg for borgere over 18 år. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil dog endnu ikke afvise, at reglerne for organdonation kan blive ændret.

Danmark vinder VM i håndbold. Det danske herrelandshold sikrede sig søndag sit tredje verdensmesterskab med en finalesejr på 29-34 over Frankrig. Samtidig er det første gang, at et herrelandshold i håndbold vinder tre VM-titler i træk. Som Ritzau skriver, vil finalen ”blive husket som Rasmus Lauges store show”, efter den skadesplagede spiller blev kampens topscorer med 10 mål.

Et sidste ord

Husk at sende en kærlig tanke til din lokale bibliotekar.

Og så ses vi ellers i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12