30. marts 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Seks måneders pause ville gøre underværker mange steder

“Nogle gange tænker jeg ved mig selv: ‘Hvis du skulle vågne, om det så bare var et øjeblik, så ville du slå mig ihjel for at have skabt dig’.” Dr. Gall i Karel Čapeks sci-fi-teaterstykke R.U.R. fra 1920.   Elon Musk er ikke en fed fyr. De typer – Jeff Bezos, Mark Zuckerberg og Elon […]

Kære læser

Børnenes uventede udenrigsminister

Mette Frederiksen (S) har for længst opgivet drømmen at blive “børnenes statsminister”. Men måske er en anden minister netop trådt til? På papiret er normaliteten ved at vende tilbage til Danmark. Årtiers udskejelser i udlændingepolitikken er langt om længe begyndt at rulle baglæns. Og så måske alligevel ikke helt endnu? Konklusionen i det danske retssystem […]

Det bedste vi har set

Selvransagelse

Selvransagelse

Stifterne af The Manchester Guardian, som senere blev til The Guardian, havde alle en dyb involvering i den britiske slaveri-historie. Det kalder til selvransagelse for avisen, der siden 2020 har haft historikere til at undersøge avisens ophav. Det har kastet artikelserien ‘Cotton Capital’ af sig. En af historikerne er David Olusuga. Hans møde med fortiden har været ekstra gruopvækkende, da hans egne forfædre var slavearbejdere i de skotske Lowlands. I denne artikel bragt af The Guardian selv fortæller han om sit arbejde, og om hvordan avisens historie langt fra står alene i Storbritannien.

Lonnie Holleys lyde

Lonnie Holleys lyde

Lonnie Holley er som en god flaske vin. Han er kommet sent på markedet, og hans musik kan skabe afhængighed. Holley udgav i 2012 sit første album i en alder af 62, og han har netop udsendt sit femte (der er en anbefaling i sig selv) i samarbejde med musikalske beundrere som Bon Iver, Micheal Stipe og Sharon Van Etten. Pitchfork har spurgt Holley, hvad han selv har lyttet til i sin levetid. Med sine 73 leveår når listen vidt omkring alt fra The Temptations, The Gap Band, Erykah Badu og Deerhunter.

En filmisk kortlægning

En filmisk kortlægning

Har du også været inde at se bare en enkelt eller to dokumentarer under den netop overståede dokumentarfestival CPH:DOX og samtidig fået fortalt dine venner, at du selvfølgelig har været af sted og fået boostet din kulturelle kapital? Så er det en genkendelig følelse, at man har været der, men alligevel ikke rigtigt. Den her detaljerede og underholdende reportage i ATLAS er til gengæld skrevet af en, der virkelig har været der. I sin detaljerede kortlægning af ikke blot filmene, men også København, kan du se tilbage på alt det, du måske gik glip af – eller få et gensyn med.

Spisesedlen

Nato-øvelse på dansk jord. Torsdag afslutter soldater fra 11 lande tredje- og sidstedagen på den største artilleriøvelse i Danmark siden den kolde krig. Ifølge chef for Danske Artilleriregiment Michael Villumsen var det særligt vigtigt at flyve udenlandske journalister til Oksbøl for at fortælle om krigsskuespillet, der “har et stærkt budskab om afskrækkelse, som vi ønsker at sende til Rusland”.

Brasilien og Kina enige om at droppe dollaren. De to lande har indgået en aftale, der gør det muligt at lave finansielle transaktioner mellem yuan til reais uden først at konvertere valutaerne til den amerikanske dollar. Det skal “fremme en endnu større bilateral handel og lette investeringer,” skriver ApexBrasil, det brasilianske handels- og investeringsagentur.

Region Midtjylland beklager kræftsag. “Det bliver ikke fanget, at det er noget, der haster. At vi skal reagere hurtigt, fordi der aktuelt er patienter i fare,” siger regionsdirektør Pernille Blach Hansen. Regionen kritiseres for ikke at nedbringe ventetiderne for kræftpatienter på Aarhus Universitetshospital, som læger flere gange har advaret om. Ingen af de fem regioner opfylder indberetningspligten, når tidsfristerne overskrides.

Briterne har mere tillid til EU end egen regering. Siden Storbritannien stemte for Brexit, er tiltroen til både parlament og ministre faldet støt, viser den såkaldte World Values Survey (WVS). Ifølge den tidligere Brexit-minister David Davis skyldes det uenighederne om EU-skilsmissen – og at britiske medier i dag ikke bruger lige så meget tid på Bruxelles: “Ingen læser om firkantede jordbær eller lige bananer længere.”

Socialt udsatte dør 17 år før andre. Det viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed ifølge Politiken. Gennemsnitsalderen for socialt udsatte er 64 år. For resten af befolkningen er den 81. Tallene er opgjort jævnligt siden 2009, hvor forskellen er mindsket med fem år. “Samfundet og systemet må tage ansvaret på sig,” lyder det fra Rådet for Socialt Udsatte, der har bestilt rapporten.

Et sidste ord

Nogle gange kan timingen bare ikke blive bedre.

Føljeton er tilbage i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12