4. april 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Krigens principper

Det er bemærkelsesværdigt, så hurtigt Vladimir Putins krig i Ukraine har udviklet sig til noget meget grimt og meget brutalt. Det skete nærmest med det samme. I krigens første dage tilbage i slutningen af februar var der måske både i Ukraine og internationalt en stille forhåbning om, at den russiske aggressor som mindstemål ville gøre […]

Kære læser

Khan kan ikke

Siden 1947 har ingen premierminister i Pakistan siddet på magten i en hel femårig embedsperiode. Af den ene eller anden grund – attentater, militærkup, korruptionsanklager – er landets leder altid blevet væltet før tid. Det lyder utroligt, men den er altså god nok. Demokratiet i Pakistan synes altid at hvile på en knivsæg – og […]

Det bedste vi har set

Varm, varmere verden

Varm, varmere verden

Når vi taler om en varmere verden, taler vi om to tal: 1,5 grader og 2 grader. Det første er det ambitiøse drømmescenarie opstillet i Parisaftalen i 2015. Det andet er der, hvor de fleste klimaforskere mener, at vi realistisk set er på vej hen. GQ begiver sig ikke ud dommedagsscenarier, men stiller skarpt på otte steder på planeten, hvor den halve grad betyder allermest. På jordomrejsen brænder de fødderne på asfalten i Jacobabad i Pakistan og besøger de smeltende, sneløse alper i Italien.

Hvad vil den yderste højrefløj nu?

Hvad vil den yderste højrefløj nu?

Den yderste højrefløj har endnu ikke formået at vinde et valg i Vesteuropa. Alligevel bliver deres politik og polemik ved med at møve sig ind i den offentlige debat og dagsorden. I Eftertryk tager Nicolai Von Eggers temperaturen på Europas Nye Højre, der de seneste år er nået frem til en farlig skillevej mellem et mere ‘moderat’, populistisk projekt og en autoritær og fascistisk bevægelse.

Hjemmedyrkede konspirationsteorier

Hjemmedyrkede konspirationsteorier

Den 11. marts blokerede YouTube alle kanaler, der var tilknyttet russiske statsfinancierede medier. Samme eftermiddag forsvandt det forvirrende og usammenhængende indhold fra Russia Today America fra internettet. Nyhedsmediet havde hovedkontor i Washington, ansatte både anerkendte og underkendte amerikanske journalister og var et russisk talerør til et amerikansk publikum. Men ifølge The Atlantic var der ikke så mange amerikanere, der egentlig lyttede efter. De konspirationsteorier, som Rusland prøvede at importere til USA, voksede og trivedes nemlig ganske fint uden russiske penge.

Spisesedlen

Internationale ledere vil undersøge Rusland for krigsforbrydelser. Efter Kyjiv-forstaden Butja er blevet generobret af ukrainske styrker, er billeder af omfattende drab på civile kommet frem. Det har fået bl.a. Nato’s generalsekretær Jens Stoltenberg og FN’s generalsekretær António Guterres til at efterlyse en uafhængig undersøgelse af Rusland ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) for krigsforbrydelser.

Viktor Orbán vinder præsidentvalget i Ungarn. Efter en markant sejr ved søndagens valg træder Ungarns præsident Viktor Orbán nu ind i sin fjerde valgperiode i træk. 53,7 pct. af stemmerne gik til regeringspartiet Fidesz og 34,4 pct. til oppositionen, som bestod af en bred samling af regeringskritiske partier. Oppositionslederen Péter Márki-Zay kritiserer udfaldet over for The Guardian: “Der er intet demokrati i Ungarn, og de har ændret hele systemet og distrikterne.“

+ Serbiens præsident Aleksandar Vučić bliver genvalgt. Vučićs konservative parti SNS fik 43 pct. af stemmerne ved søndagens præsidentvalg, mens støttepartiet Serbiens Socialistiske Parti fik 11,4 pct. Aleksandar Vučić har mødt international kritik for at være tvetydig i sin stillingtagen til krigen i Ukraine.

26 ministre trækker sig fra regeringen i Sri Lanka. Samtlige af landets ministre, med undtagelse af premierminister Mahinda Rajapaksa og præsident Gotabaya Rajapaksa, er gået af efter store protester over regeringens håndtering af Sri Lankas økonomiske krise. Det betyder, at præsidenten nu skal udpege en ny regering. Protesterne fortsatte søndag på trods af et udgangsforbud, og kritikere kræver stadig, at premierministeren og præsidenten også skal gå af.

Spionchef Lars Findsen blev aflyttet i hjemmet. I månederne op til sin anholdelse blev den suspenderede chef for Forsvaret Efterretningstjeneste aflyttet i sit private hjem med gemte mikrofoner. Politiets efterforskning kan derfor også komme til at handle om Findsens snakke med sine nærmeste familiemedlemmer. “Hvis Lars Findsen har talt over sig i private snakke, er det lige så alvorligt som læk til medierne,“ forklarer juraprofessor Jørn Vestergaard til DR.

Sundheds- og Justitsministeriet foreslår ændring af epidemiloven. Ministerierne foreslår at flytte brugen af visse restriktioner over i en kategori, som ikke er under parlamentarisk kontrol. Under den nuværende lovgivning er det Folketinget, som bestemmer, om en sygdom kan kategoriseres som samfundskritisk, men ifølge forslaget bør der kunne indføres restriktioner mod sygdomme, som er “alment farlige“ uden at være samfundskritiske.

Et sidste ord

En dørmåtte siger mere, end du tror.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12