4. december 2023

En eller anden dag, på en eller anden måde

Lula er landet i Berlin og giver håb for, at EU kan indgå en frihandelsaftale med Mercosur-landene. Men klimaudfordringerne lurer i kulissen.

Kære læser

Kaos-faktoren er tilbage på Christiansborg

Historien gentager sig næppe, i hvert fald ikke fuldstændig som det skete for præcis 50 år siden. Men uforudsigelighed rumsterer alligevel. Dramaet lurer. Dengang i 1973 løb højresocialdemokraten Erhard Jakobsen tør for benzin på vej ind til en skelsættende afstemning i Folketinget, dermed faldt Anker Jørgensens S-regering, og dét udløste jordskredsvalget – som blev afholdt […]

Det bedste vi har set

Forsvundet på Balkan

Forsvundet på Balkan

Ruten er dødelig. I mødet med hegn og mur forsvinder en stor del af de flygtninge, der krydser Balkan-landene for at komme ind i Europa. Ingen ved rigtig, hvor mange der er tale om, men Lighthouse Reports har gjort forsøget på at tælle ligene. De har spurgt politi, anklagemyndighed, domstole, lighuse og retsmedicinere hvor mange uidentificerede kroppe, de finder i løbet af en dag: “I Bulgarien, Serbien og Bosnien fandt vi ud af […] at der skal udføres en obduktion på alle uidentificerede lig – men hvad der derefter sker, er mindre klart.”

Geotermiske Google

Geotermiske Google

Google har fået sit helt eget geotermiske kraftværk i Nevada, som skal levere strøm til to af Googles datacentre. Kraftværket, der åbnede i sidste uge, er det første af sin slags. Opstartsvirksomheden Fervo, der har bygget og udviklet kraftværket, har nemlig begået en lille genialitet. Når man udvinder geotermisk energi, graver man normalt efter vandlommer i Jordens indre. Dem er der bare ikke så mange af. I stedet har Fervo derfor gravet et vandrør ned i jorden, så man ikke behøver at lede.

Er det klimavenligt at flyve på fritureolie?

Er det klimavenligt at flyve på fritureolie?

Det korte svar er nej, man vil altid udlede CO2, når man brænder karbonbaseret brændstof af – om det så er flybrændstof, træ, kul eller frietureolie. Der er dog selvfølgelig noget med mængder. Flyindustrien har et mål om at reducere deres drivhusgasudledninger drastisk inden 2050, og derfor satser de på nye brændstoffer. Fritureolien er bare et skridt på vejen.

Spisesedlen

COP28-præsident Sultan Al Jaber får hård kritik for at hævde, at der ikke er videnskabeligt grundlag for at udfase fossile brændsler.

Ørsted begynder at bygge Danmarks første CO2-fangstanlæg.

Venezuelas befolkning stemmer for at annektere en del af nabolandet Guyana.

Israel har indledt en landoffensiv i det sydlige Gaza.

Jordskred efter kraftig regn i Tanzania har medført mindst 47 dødsfald.

Arbejdsgivere, lønmodtagere og regeringen er efter flere måneders forhandling kommet frem til en trepartsaftale.

Næsten hver anden dansker støtter forslag om at hæve abortgrænsen til uge 18.

Olie og gas fra Mærsk har medført klimarelaterede skader for 105 mia. kr.

Nærsynet

Meta gør sig klar til (valg)kamp

I sidste uge fjernede Meta 4.789 kinesiske Facebook-brugere, der udgav sig for at være amerikanere. De falske brugere understreger ifølge techvirksomhedens seneste trusselsrapport faren for udenlandsk indblanding i næste års mange valg. I 2024 skal mere end to milliarder mennesker til valgurnerne i nogle af verdens største demokratier, herunder USA, Indien, Indonesien og Mexico. + […]

Et sidste ord

Findes der noget bedre end mærkelige sms’er fra sin mor?

Kh

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12