4. februar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kan kvinder køre hybridbil?

“Jeg synes, det er et totalt vildledende svar fra regeringens side. Og jeg betragter det som en alvorlig sag. Når vi folketingsmedlemmer spørger ind til ting, er det selvfølgelig, fordi det er vigtigt at få fakta på bordet som grundlag for det politiske arbejde.“ Hvis man ikke vidste bedre, skulle man næsten tro, at Venstres […]

Kære læser

Seksualpolitik for voksne

Krænkelser, upassende berøringer og kommentarer, #MeToo og magtmisbrug. Er der noget, de seneste års samtaler om magt har lært os, er det, at sex sjældent kun handler om sex. Vi har bare ikke forstået det rigtigt før nu, også selvom det igen og igen er understreget, at tidlig undervisning i normer og grænser kan forebygge […]

Det bedste vi har set

Bureaukrati med udsigt 

Bureaukrati med udsigt 

Coronanedlukninger fik de fleste til at gå ture, men ungarere gik lidt længere end os andre. I 2021 havde den 1.170 km lange vandrerute i Ungarn kendt som “Országos Kéktúra“ – den blå rute – flere besøgende end nogensinde før. For at færdiggøre ruten skal man følge et bureaukratisk stempelsystem, og en regelbog lavet for 70 år siden, men det ødelægger ikke udsigten på vejen.

Én sand Gud

I 40 år har Nicolas Cage prydet det store lærred med nogle af de mest absurde skuespilspræstationer, Hollywood har produceret. Cage har vundet mange modstandere og rejst lange diskussioner om, hvordan talent egentlig ser ud. Godt 138.000 Cage-fans på Reddit-siden r/onetruegod er dog enige om, at hans talent er tæt på det guddommelige. I sit essay om kultkongens idolisering og karriere skriver Harper’s Magazines Dan Pienpenbring bl.a.: “Jeg vil satse på, at Cage ikke har set alle sine film. Måske bør ingen gøre det: Måske kan der ikke komme noget godt ud af den slags forlænget eksponering til afgrundens rand.“

Virkeligheden brænder

Ja, vi medgiver, at det ikke er fordi, vi ikke har talt om konspirationsteorier de seneste år. Men nu tager vi den altså lige igen: Vagants Christian Johannes Idskov har nemlig skrevet et essay om konspirationsfantasierne, der har “brændt huller i vores fælles virkelighed“. Hannah Arendt kaldte tabet af en fælles verden for “verdensløshed“ allerede i 1958 og mente, at det havde rod i en grundlæggende modernitetserfaring. Med Arendt in mente skriver Idskov om den nødvendige modarbejdelse af det truende verdenstab og om faren ved hånligt at fordømme sølvpapirshattenes paranoia.

Spisesedlen

Mette Frederiksen præsenterer regeringsrokade. Det sker, efter Benny Engelbrecht (S) torsdag aften trådte tilbage som transportminister. Trine Bramsen (S), der har været under kritik som forsvarsminister, bliver ny transport- og ligestillingsminister, mens tidligere skatteminister Morten Bødskov (S) overtager posten som forsvarsminister. Posten som skatteminister går til Socialdemokratiets politiske ordfører, Jeppe Bruus.

Leder af Islamisk Stat er død. Amerikanske specialstyrker udførte torsdag en aktion i det nordvestlige Syrien rettet mod terrorbevægelsens leder, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi. Den amerikanske præsident, Joe Biden, har bekræftet, at IS-lederen valgte at sprænge sig selv og sin familie i luften i stedet for at overgive sig. Ifølge lokale redningsarbejdere blev 13 dræbt, heriblandt fire kvinder og seks børn.

Vladimir Putin besøger Xi Jinping. Den russiske præsidents besøg kommer i forbindelse med åbningsceremonien til vinter-OL i den kinesiske hovedstad, Beijing. Mens bl.a. Storbritannien, USA og Danmark har valgt ikke at deltage i de olympiske lege på politisk niveau, bliver Putin den første statsleder, der besøger Kina, siden pandemiens begyndelse. De to statsledere skal diskutere udenrigspolitik.

Nordirlands førsteminister træder tilbage. Paul Givan fra Det Demokratiske Unionsparti (DUP) peger på Brexitaftalen som årsagen til hans tilbagetrædelse. DUP frygter, at aftalen med EU underminerer Nordirlands position som en del af Det Forenede Kongerige. Det kan betyde, at valget til det nordirske parlament, Stormont, fremskyndes fra den planlagte dato i maj.

+ Der er også pres på den britiske premierminister, Boris Johnson, der har mistet fem af sine nærmeste medarbejdere inden for de sidste 24 timer.

Sagen mod Lars Findsen hemmeligholdes fortsat. Københavns Byret skal fredag afgøre, om den hjemsendte spionchef, der er sigtet for at have lækket statshemmeligheder, skal forblive varetægtsfængslet. Sagens dommer har i den forbindelse besluttet, at fredagens retsmøde kommer til at foregå bag dobbeltlukkede døre på grund af “hensynet til fremmede magter“.

Et sidste ord

Smart og fremsynet at have en ‘ministeren er røget’-skabelon. Hvem mon mangler nede i højre hjørne?

Hold på ministertaburetten til vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12