4. januar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

I vand til halsen

Hvis man googler English Channel, er et af de første søgeforslag, hvorvidt det er sikkert at svømme i farvandet mellem Storbritannien og Frankrig. Svaret fås hos en forening, der selv mener at have “opnået verdensomspændende anerkendelse“ for at hjælpe deres medlemmer med at svømme over kanalen. Der er ikke tale om humanitært arbejde: Det er en […]

Kære læser

Godt Musk-år!

Det ville være en underdrivelse at sige, at Elon Musk havde et begivenhedsrigt 2022. Direktøren for det hele blev ikke bare Twitters nye ejer, han blev også internettets altoverskyggende hovedperson. Ikke siden Donald Trumps velmagtsdage har en så rig og magtfuld mand virket så utilregnelig, når først han er fløjet til tasterne. Det kan meget […]

Det bedste vi har set

Stræk og skål for et langt liv!

Lise Nørgaard var et halvt år foran Irmgard Balle, som Balle selv formulerer det. Hun fyldte 104 år d. 20. oktober 2022 og inviterede 25 venner til fødselsdagsfejring med chokolade og is til dessert. Skøn historie i Politiken om en kvinde i Vejle, der har dyrket yoga i 50 år, drikker friskpresset appelsinjuice hver morgen og for nylig har udskiftet champagnen med en alkoholfri variant.

Jorden vibrerer

Jorden vibrerer 

Med et lille og prisvenligt instrument kaldet The Raspberry Shake er seismologi blevet tilgængeligt. Instrumentets brugere har formet et netværk, der består af både geologer og hobbyister. De kalder sig “Shakers“ og kan se, når to kontinentalplader kolliderer på den anden side af jorden, og når hitnummeret bliver spillet til en koncert i nærheden. De kunne også følge med, da der pludselig blev stille i 2020. Coronalockdowns reducerede nemlig den seismiske larm med 50 pct. The New York Times tegner et portræt af det vibrerende fællesskab, som også kan findes på Twitter under hashtagget #WhatsTheWiggle.

Klimt som klimagidsel

Klimt som klimagidsel

“Under hans store sweater er der en hudfarvet varmedunk med noget tykt og mørkt olielignende vand, som han har bundet fast til maven med sit tørklæde. Det ligner, at han har lidt ekstra mave, og det er godt, for vagterne må for alt i verden ikke opdage, hvad han har gang i: at snige sig ind for at hælde væsken på Gustav Klimt-maleriet Liv og død fra 1915.“ Information har et telefoninterview med klimaaktivisten, der “har revitaliseret et gammelt kunstværk“ i klimaprotestens navn, som han formulerer det. P.S. Ingen kunstværker, som er nævnt i artiklen, har lidt skade.

Spisesedlen

Afstemningen om formandspost for Repræsentanternes Hus i dødvande. De nyvalgte medlemmer af den amerikanske kongres’ andet kammer, Repræsentanternes Hus, har siden tirsdag været igennem tre afstemninger i forsøget på at finde en ny formand. Det var forventet, at valget ville falde på republikaneren Kevin McCarthy, men flere højreekstreme medlemmer af Det Republikanske Parti har forhindret hans sejr. Repræsentanternes Hus mødes igen onsdag.

Sydkorea truer med at suspendere militærpagt med Nordkorea. Det udtaler landets præsident, Yoon Suk-yeol, onsdag, efter Nordkorea sidste uge fløj droner ind i sydkoreansk luftrum. Pagten, der blev indgået i 2018, indebærer bl.a. en flyveforbudszone ved grænsen samt at standse “alle fjendtlige handlinger“. Ifølge Yoon suspenderes pagten, hvis Nordkorea krænker sydkoreansk luftrum igen.

Morten Messerschmidts frifindelse bliver ikke anket. Det lyder meldingen fra anklagemyndigheden. Dermed er DF-forpersonen endegyldigt frifundet i anklagerne om svindel i Meld og Feld-sagen, der har været i gang siden 2015. Han blev først kendt skyldig ved Retten i Lyngby i 2021, men da der blev sået tvivl om dommerens habilitet, gik sagen i december 2022 om ved Retten på Frederiksberg.

Kina “lover“ endelig sejr over Covid-19. Onsdag erklærede landets kommunistiske partiavis The People’s Daily i en leder, at “Kina og det kinesiske folk helt sikkert vil vinde den endelige sejr over pandemien“. “Det er fuldstændig latterligt,“ udtaler en 66-årig mand fra Beijing til Reuters om udmeldingen. “Fire af mine tætteste familiemedlemmer er døde. Og det er bare i én familie.“ Det estimeres, at én mio. mennesker dagligt smittes med coronavirus i landet.

Hver fjerde elev afbryder praktikophold på erhvervsuddannelserne. Det viser en aktindsigt fra Børne- og Undervisningsministeriet, som Politiken har offentliggjort. Inden for 12 udvalgte erhvervsuddannelser er omkring hver fjerde elev, der har påbegyndt et hovedforløb i 2018, enten selv droppet eller blevet smidt ud af deres uddannelsesaftaler eller skolepraktik i 2021.

Et sidste ord

Det er vist, hvad man kalder trøstespisning.

Frokosten kalder – vi er tilbage i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12