4. maj 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Papirnusseren Pind

Hver gang en ny forskningsminister træder til, fremprovokerer han eller hun kun én opfindelse: nye bureaukratiske regler. Siden 1993 har samtlige 17 forskningsministre formået at indvikle universiteterne i evigt nye lag af detailstyring og politiske krummelurer. Hvad der opstod i København som et frit åndstempel i 1479, er i dag ved at blive forvandlet til […]

Kære læser

Jeg føler mig ét med vejret

For at komme helt tæt på klimaforandringernes data er vi nu nået helt op på toppen af Zugspitzes tinde, hvor nogle af de første meteorologiske observationer påbegyndtes i år 1900. Claudia Hinz, første kvindelige meteorolog i det smalle observationstårn, viser stationen og dens måleinstrumenter frem.

Det bedste vi har set

I 2010 lærte et medlem af redaktionen her på Føljeton en lille lektie om noget med værdig kommunikation af århundredes mest betydningsfulde kvinde, Tine Bryld. Nu har brevkasseredaktøren, forfatteren, socialrådgiveren med mere fået sin egen plads. Føljeton stemmer for!

Spisesedlen

Præsidentdebat udarter sig til kamp på skældsord. Den sidste og afgørende tv-duel mellem Marine Le Pen og Emmanuel Macron blev underholdende for kynikerne og desillusionerende for demokratiske romantikere. Sjældent har en tv-debat være så perfid og ondartet – med pudseløjerlige ord som ‘slangeolie-sælger’, ‘badutspringer’ og ‘frygtens ypperstepræstinde’.

Danmark i spidsen for NATO’s nordflåde. Fra 2018 får den danske flåde kommandoen for den stående, men flydende krigsstyrke i Nordatlanten med skibe fra en række medlemslande: ”Vi skal jo ikke i krig med Rusland, men vi skal ud og vise dem, at hvis de skulle få den slags tanker, så vil de få nogen på ørerne,” siger Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet.

Obamacare står for fald ved ny afstemning. Republikanerne i USA fejlede første gang, de forsøgte at rulle de senere års udvidede sundhedsforsikringer tilbage. Men i dag gøres et nyt forsøg – og stemmerne skulle være nok denne gang: Torsdag 4. maj 2017 tegner til at blive dagen, hvor præsident Obamas største bedrift bringes til ophør.

Politiet klar med over 250 sigtelser mod unge. Urolighederne i København i forbindelse med markeringen af ti-året for rydningen og nedrivningen af det ikoniske ungdomshus på Jagtvej 69 – hvor bl.a. Vladimir Lenin har holdt tale – fører nu til, at Københavns Politi tester den nye ‘respektpakke’ med hundredvis af sigtelser mod unge ballademagere.

Caribisk ø-stat erklærer sig selv bankerot. Det amerikanske territorium Puerto Rico, som har samme status i USA som bl.a. de tidligere dansk-vestindiske øer, er bukket under for en gæld på mere end 500 milliarder kroner. Beløbets størrelse får bankerot-erklæringen til at trumfe byen Detroit, som kollapsede finansielt i 2013.

Et sidste ord

Det er muligt, at der nogen her i Danmark, der tænder lys i vinduerne i aften, men resten af verden tænder altså lyssværet i dag. Den 4. maj er nemlig international Star Wars-dag (May the fourth (be with you) = May the force …), og derfor er der et hav af arrangementer over hele verden. Man kan indvende, at det har taget overhånd, når tusindevis af mennesker klæder sig ud, laver bestemte retter, drikker bestemte drinks, læser Star Wars-historier højt, holder fester og invaderer biografer på grund af en filmserie, men vi kan lide det – og tænder et lys i vinduet for den dag imperiet faldt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12