4. maj 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Vanddrager og vaccinemodvind

Så er den gal med Vanddragen i Aarhus igen. Byens vel nok mest berømte skulptur bliver ved med at spøge i kulissen, selv efter den er blevet fjernet fra sin prominente placering på Store Torv lige ved domkirken. Ja, værket til 4,5 mio. kr., skabt af kunstner Elisabeth Toubro, er på mange måder gaven, der […]

Kære læser

Kan Joe Biden hviske USA hel igen?

Selvom USA’s præsident, Joe Biden, med sin rolige, hviskende diktion har forsøgt at blive en samlende kraft i en splittet nation, tegner hans præsidentembede til at blive fyldt med mere kontroversiel politik end først antaget. Føljeton kigger nærmere på, hvad han har på tegnebrættet efter sine første 100 dage i det ovale kontor.

Det bedste vi har set

Gilbert & George er her stadig

Gilbert & George er her stadig

Den italiensk-britiske kunstnerduo Gilbert & George har holdt sammen i nær ved 54 år. I april var d’herrer Gilbert Prousch og George Passmore gæster i den glimrende kunstpodcast Talk Art. De er tidløse og temmelig underholdende, og energiniveauet er højt.

+ Hvis du ikke kan få nok af Gilbert & George, så har du her en 35 minutter lang film, som er kurateret af en af kunstverdenens superkuratorer Hans-Ulrich Obrist: The Secret World of Gilbert & George.

Hvad Lars Løkke ikke har på samvittigheden

Hvad Lars Løkke ikke har på samvittigheden

Der er pænt lang tid til kommunalvalget den 16. november, men visse tendenser slår allerede igennem. Nils Mulvad og Roger Buch, henholdsvis datajournalist og centerleder på Medie- og Journalisthøjskolen, har en kronik i Altinget, hvor de bl.a. analyserer Venstres nedtur, og de udpeger Lars Løkke Rasmussen som partiets banemand: “Ikke blot i landspolitikken, hvor hans mange sager – bilags-, rejse- og hotelsagerne, GGGI-sagen, tøjsagen, kvotekongerne, formandsopgøret – gennem ti år langsomt undergravede Venstres styrke, men også i kommunalpolitikken, hvor han som kommunalreformens arkitekt fik nedlagt mange af Venstres lokale bastioner i de små kommuner. Senest har Løkke så med det kommende LLR-parti, drejet kniven endnu en omgang i Venstres sår.“

Hvad navnet gemmer

Hvad navnet gemmer

Det sidste, vi har lyst til, er at reklamere for numerologi. Men den her artikel hos BBC om, hvordan lyden af et navn kan være med til at forme ens opfattelse af den pågældende person, er alligevel fascinerende. På mange forskellige sprog har folk det med at associere lydene b, m, l og o med runde former, mens k, t, p og i opfattes som kantede. En psykolingvist vil nok anbefale vordende forældre at kalde deres barn Bob.

Spisesedlen

Danmark dropper Johnson & Johnson-vaccine. Tirsdag bekræftede Sundhedsstyrelsen, at den amerikanske coronavaccine bliver holdt ude af det danske vaccinationsprogram. Beslutningen kommer efter, Johnson & Johnson-vaccinen, ligesom den skrottede AstraZeneca-vaccine, er blevet kædet sammen med det yderst sjældne VITT-syndrom, der giver et alvorligt sygdomsforløb med blodpropper. Et politisk flertal vil dog gøre de skrottede vacciner tilgængelige på en frivillig basis.

Aftale om yderligere genåbning på plads. Natten til tirsdag blev samtlige Folketingspartier – med undtagelse af Nye Borgerlige – enige om vilkårene for den videre genåbning af samfundet. Fra på torsdag, den 6. maj, vil alle elever i grundskolen kunne vende helt tilbage, alt imens fitnesscentre eksempelvis åbner for adgang med coronapas. Samtidig droppes den omdiskuterede 30-minutters-regel for bordbestilling på barer og restauranter.

Flere store festivaler aflyser. Det sker efter det i den nye genåbningsaftale er blevet fastlagt, at udendørs koncerter maksimalt må have 2.000 deltagere frem til 1. august. Blandt de aflyste festivaler er Roskilde Festival, Northside, Tinderbox, Smukfest, Copenhell, Heartland, Thy Rock, Vig Festival og Jelling Festival.

Foreslået skattereform skaber vrede og uro i Columbia. Siden Columbias regering i sidste uge fremlagde en skattereform, der bl.a. lagde op til at beskatte almindelige borgere hårdere, har protester og vrede spredt sig hos befolkningen. På trods af at forslaget siden blev trukket tilbage, og landets finansminister mandag trak sig, fortsætter protesterne. Det peger på en generel utilfredshed med den højreorienterede regering, skriver Al Jazeera.

Mindst 20 døde efter metrosammenstyrt i Mexico. Mandag aften styrtede en højbane sammen i Mexico City, idet en metro passerede over den. Ulykken resulterede i mindst 20 dødsfald, mens omkring 70 er meldt såret. Ulykken skete på en metrostrækning, som åbnede i 2012, og årsagen vil nu blive efterforsket, skriver The Guardian.

Et sidste ord

To lys på et bord. Tre forløsende ord. Og en hund, der ikke helt kan styre sin begejstring.

Ses i morgen – vi glæder os!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12