4. maj 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hot yoga

Indiens præsident Narendra Modi starter sine dage med lidt internettid, yoga og en gåtur fra morgenstunden. En morgenrutine som han opretholder på sin nuværende europæiske rundrejse. Efter en kort flyvetur fra Berlin til København tirsdag kunne Modi traske rundt i det duggede, grønne græs i haven ved Marienborg i selskab med statsminister Mette Frederiksen (S). […]

Kære læser

“De nuværende EU-politikere vil ryge i historiens skraldespand“

Piotr Tolstoj er tidligere tv-vært og vicepræsident i det russiske parlament. Han mener, at vestlige journalister og politikere er historieløse og henter deres viden fra Wikipedia, og at sandheden vil sejre, når Rusland har fået skovlen under ukrainske nazister.

Det bedste vi har set

Informationskrigens ofre

Da Rusland indledte en invasion af Ukraine, forandrede verden sig henover natten. Og det samme gjorde den dansk-ukrainske forsker Yevgeniy Golovchenkos hverdag. Han har forsket i Kremls desinformation siden 2017 og modtog pludselig utallige henvendelser fra medier, der gerne ville forstå den igangværende informationskrig. Selvom han er ekspert i russisk desinformation, kan han ikke trænge igennem til sine familiemedlemmer på Krim-halvøen, der de seneste år er blevet påvirket af Putins falske fortællinger. Serge Savin har interviewet Golovchenko i Uniavisen.

+ DR’s korrespondent Mathilde Kimer er tilbage i Rusland. Hun viser rundt i Moskvas gader, hvor der hverken bliver talt eller hvisket om krig.

En ode til din afføring

Lort, bummelum, nummer to. Uanset, hvad du kalder det, er der en god chance for, du har et velfungerende toilet, der sørger for, du skal forholde dig mindst muligt til din afføring. Det er ikke ulig, hvordan vi som menneskeart har valgt at behandle den enorme mængde af kompost og gødning, vi hver dag producerer. Faktisk er Jorden bogstaveligt ved at flyde over med lort – for i stedet for at sende det tilbage i kredsløbet, skiller vi os af med det på alle mulige og umulige måder. Det skader økosystemet, så der er ikke andet for end at udfordre vores anstrengte forhold til den brune masse og begynde at skide, som om planetens overlevelse afhang af det. Det gør den nemlig.

Død over kageordningen

Død over kageordningen 

Det skabte en del polemik, da Sille Kirketerp Berthelsen sidste år holdt talen ‘Manifest mod kageordning og andre krænkelser’. Mange mente, det var det rene vrøvl, at kvinder i højere grad tager sig af de usynlige opgaver, der ikke fører forfremmelser med sig. Men nu sætter en økonomiprofessor tal på miseren, og den handler ikke kun om hvem, der melder sig til at bage kage, men om rigtige, tidsrøvende arbejdsopgaver. I en af de adspurgte virksomheder betyder det fx, at kvinderne bruger 200 timer (!) mere om året på opgaver, der ikke fører dem nogle vegne i deres karrierer. Forskningen viser ‘heldigvis’ også, at den skæve arbejdsfordeling (sjovt nok) ikke skyldes, at kvinder er prædisponerede til at påtage sig den slags opgaver, men bl.a. at mænd holder lav profil, når de kedelige dataopgaver skal fordeles, MUS holdes og køkkenet ryddes op. Det er Zetland, der har historien.

Spisesedlen

EU foreslår nye sanktioner mod Rusland. I en tale til EU-parlamentet fremlagde EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen onsdag et forslag om et totalt forbud mod import af russisk olie, samt udelukkelse af flere store russiske banker fra betalingstjenesten SWIFT. Hvis forslaget vedtages, vil det blive den sjette sanktionspakke mod Rusland siden krigens begyndelse.

Oklahoma vedtager kontroversiel abortlov. Loven er formet efter texansk eksempel og ulovliggør al bort efter den første aktivitet kan måles i livmoderen, hvilket kan ske helt ned til seks uger efter undfangelsen. Det gælder også for graviditeter, der er opstået som følge af incest og voldtægt. Loven vedtages med øjeblikkelig varsel, og udmeldingen kommer, mens kritikken hagler ned over den amerikanske højesteret, som efter sigende vil omstøde Roe v. Wade-dommen fra 1973, der sikrede retten til abort i USA.

+ USA’s præsident, Joe Biden, offentliggjorde tirsdag en udtalelse, hvori han kritiserer højesterettens formodede beslutning om at omstøde lovgivningen: “En kvindes ret til at vælge er grundlæggende,“ skriver han bl.a.

Pensionskommissionen mener, folkepensionsalderen bør stige langsommere. Det fremgår af den rapport, kommissionen torsdag har fremlagt. Her anbefales det, at folkepensionsalderen bør stige halvt så meget, som den lige nu er sat til. Hvis forslagene implementeres, vil det bl.a. betyde, at pensionsalderen i år 2100 vil være 74 år i stedet for 77 år. “Vores afsæt er, at vi har et godt system, men det er udfordret, fordi vi lever længere. Så det giver udfordringer for dem, der styrer pensionssystemet,“ udtaler formand for pensionskommissionen, Jørn Neergaard Larsen.

Antallet af udlændinge i job er fordoblet siden 2010. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. En analyse foretaget af Dansk Industri (DI) viser desuden, at væksten i beskæftigelsen de seneste ti år i høj grad skyldes udlændinge. Udenlandsk arbejdskraft bidrager nu med 200 mia. kr. til værdiskabelsen i Danmark, fortæller vicedirektør hos DI, Steen Nielsen.

Fejl i Udenrigsministeriets regnskaber efterlader danskerne med regning for Kofods privatfly. Det skriver B.T., som kan fortælle, at ministeriet i 2019 og 2020 ikke har søgt om refusion i EU for udenrigsminister Jeppe Kofods (S) flyrejser til ministermøder. I mange tilfælde har Kofod valgt at flyve med privatfly, hvorfor regningen beløber sig på mindst 567.591 kr., der nu lander på skatteborgernes regning. Professor i offentlig økonomistyring Per Nikolaj Bukh vurderer, at sagen vil “påkalde sig revisionsmæssig kritik“ og kalder det “pinligt“.

Et sidste ord

Det ser sort ud med abortlovgivningen i USA, men senator Elizabeth Warren har ikke tænkt sig at give op uden kamp.

God onsdag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12