4. marts 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Putin alene i verden

For enden af et langt, glanspoleret bord sidder den russiske præsident Vladimir Putin. Hans nærmeste rådgivere sidder i den anden ende og må hæve stemmerne for at blive hørt. Bordene i Kreml bliver tilsyneladende længere og længere. Og det gælder ikke kun det infamøse bord, hvor den tyske kansler Olaf Scholz og den franske præsident […]

Kære læser

Forsvarsforbeholdet står for fald

Ukraine-krigen har vendt op og ned på dansk politik, og pludselig er positionerne rykket så meget rundt, at tunge beslutninger, der for få uger siden ville have været helt utænkelige, nu er blevet uomgængelige. De fem EU-partier – Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, Radikale Venstre og SF – er på rekordtid ved at nå til enighed […]

Det bedste vi har set

Klar i mælet 

Sidste år modtog russiske Dmitrij Muratov, chefredaktør på den Kreml-kritiske avis Novaya Gazeta, Nobels fredspris sammen med den filippinske journalist Maria Ressa. Begge fik hæderen for “deres indsats for at beskytte ytringsfriheden, som er en forudsætning for demokrati og varig fred“. The New Yorker har været i kontakt med Muratov for at høre, hvordan Novaya Gazeta nu dækker krigen i Ukraine, selv med de russiske censurmyndigheder på nakken: “Presset på Novaya Gazeta og de andre medier begyndte øjeblikkeligt. Det er blevet helt absurd. Vi modtog en ordre om at bandlyse brugen af ord som ‘krig’, ‘besættelse’, ‘invasion’. Men vi fortsætter med at kalde krig for krig. Vi venter på konsekvenserne.“

+ Konsekvenserne kom i øvrigt efter interviewet: Det russiske kontrolorgan Roskomnadzor retsforfølger nu Novaya Gazeta for “spredning af misinformation“.

++ Muratov siger nej til krig (tryk på ‘CC’ for engelske undertekster).

Frem med klimapenslen 

Som essayet her fra Noema Magazine bemærker, sagde filosoffen Ian Hacking det meget godt: Mennesket er ikke nogen homo faber, men en homo depictor. Vi elsker at lave repræsentationer af alting. Så hvorfor er vores utallige repræsentationer af klimaforandringerne kørt fast? Selv med forskernes fremskrivninger og diverse Hollywood-dommedagsfilm er det, som om klimadebatten ikke rigtigt batter. Så nu må vi sadle om: Fantasien skal have helt frit spil.

Ikke med et brag, men med en klynken

“Under alle omstændigheder er det, som om Ukraine for et øjeblik har genskabt fornemmelsen af et ’vi’. I det mindste et ’vi’, der er voldsomt bekymret over, hvad Putin kan finde på. Men spørgsmålet er, hvordan fremtiden ser ud for dette ’vi’. Lige nu er det der. Men hvor længe bliver det ved? Er problemet med dette ’vi’ ikke netop, at det er meget stærkt bundet op på en fantasmatisk forestillingsverden, som uanset, hvilken af de ovenstående varianter vi vælger, har et dominerende tema: Nemlig fantasien om, at krigen vil ende med en dramatisk finale.“ Center for Vild Analyse undersøger, om det internationale ‘vi’ vil kunne holde til en krig uden konklusioner.

Spisesedlen

Russiske styrker overtager atomkraftværk. Natten til fredag har atomkraftværket i Zaporizjzja i det østlige Ukraine været under kraftig beskydning fra det russiske militær. Angrebet medførte, at der opstod en brand i en nærliggende bygning. Branden blev slukket fredag morgen, hvor russiske styrker overtog kontrollen af kraftværket. Ukrainske myndigheder har meddelt, at der ikke er fare for øget atomstråling efter nattens angreb.

Folketinget vedtager lov, der øremærker 11 ugers barsel til begge forældre. Det betyder, at fædre til august får ni uger mere i øremærket barsel, end de har nu. “Mænd vil blive tættere knyttet til barnet, og får bedre mulighed for at opleve barnets første par år i den store nye verden. Kvinder kommer til at se en større ligestilling på arbejdsmarkedet,“ udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i den forbindelse til TV 2.

Putin indfører fængselsstraf for at sprede “falsk information“ om hæren. Det russiske parlament har nu vedtaget en lov, der betyder, at viderebringelsen af “falske informationer“ om Ruslands væbnede styrker kan medføre fængselsstraf på op til 15 år. Det sker efter de russiske myndigheder har lukket adgangen til flere medier efter negativ dækning af krigen, heriblandt de selvstændige kanaler Dozhd TV og radiokanalen Ekho Moskvy.

Folketinget gør det strafbart at misbruge identitet på nettet. Torsdag vedtog et bredt flertal i Folketinget, at det nu skal være forbudt at udgive sig for at være en anden på internettet. “Dermed er der et politisk flertal for at sætte ind over for, at uskyldige ofre får misbrugt eller stjålet deres identitet på nettet,“ skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse. Loven træder i kraft d. 1. april 2022.

Georgien og Moldova ansøger om medlemsskab i EU. Efter Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij mandag opfordrede EU til at hasteoptage Ukraine, har de to lande nu også valgt at ansøge om medlemsskab. “Borgerne er foreberedt på at arbejde hårdt mod en stabil og velstillet fremtid i EU og i familien af europæiske stater,“ skrev Moldovas præsident, Maia Sandu, torsdag aften på Twitter.

Et sidste ord

Hvis du endelig skal ud i en ophedet debat, er det vigtigt at have styr på detaljerne.

Føljeton vender stærkt tilbage i morgen – ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12