4. oktober 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Gedulgt virkelyst: You do the math

Folk med en svaghed for intelligente, elementært spændende actionfilm havde op gennem 00’erne nogle gyldne år i biografens mørke. Her kom filmserien om den hukommelsestabsramte lejemorder Jason Bourne med Matt Damon i hovedrollen og var med til at presse den bedagede og anakronistiske James Bond-franchise til at genopfinde sig selv – hvad den jo gjorde […]

Kære læser

Løb Johnson, løb!

Danmarks tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har før haft held med at bruge løbeturen proaktivt: som networking-mulighed og som branding af sig selv som en autentisk, nede-på-jorden-politiker. Kom med på en frisk lille morgenløbetur og se, hvor tilgængelig statsministeren er! Måske har den britiske premierminister Boris Johnson ladet sig inspirere af tiltaget. Hvad skriger vel […]

Det bedste vi har set

Det gik da OK

Det gik da OK 

Her er et studie, som indeholder lige dele gode og dårlige nyheder. Hvis vi starter med de gode, så undervurderer de fleste mennesker konsekvent deres eget førstehåndsindtryk. Det vil sige, at de fleste mennesker, du møder, rent faktisk synes, du er sødere og mere vittig, end du selv gør. Den dårlige nyhed er så, at fordi folk går og undervurderer sig selv, så er der en masse venskaber og relationer, der aldrig bliver til noget. Den anden dårlige nyhed er, at det her med at vurdere og nedvurdere sig selv begynder tidligt. Studiet viser, at mens børn i 4-årsalderen er i stand til korrekt at vurdere det indtryk, de giver, så begynder de allerede som 5-årige at kaste hårde domme over sig selv. Men hey! Du er for fed. Eller, øh, i hvert fald lidt federe, end du selv går og tror.

Drømmeverdener 

Drømmeverdener 

Drømme kan befri og begrænse os, alt efter hvem der har plantet dem. Mens drømmen om en ny dims altid kommer med en bitter regibemærkning om, at du ikke er god nok uden, kan de immaterielle drømme installere et strejf af revolution i sin drømmer: “Så hvad er forskellen på de drømme, som varer planter i os og de drømme, som litteratur planter i os? Måske at varer sjældent giver os det liv, de lover os, mens at litteraturen aldrig lover os noget.“ Forfatter Julia Maria Gieysztor Bertelsen skriver henførende om materielle og abstrakte drømme ovre hos Atlas.

Asocialt netværk

Asocialt netværk 

Facebooks forklaringsproblemer er lige blevet en tand større. Søndag valgte den whistleblower, som har lækket tusindvis af interne Facebook-dokumenter til The Wall Street Journal, at stå frem ved navn. I tv-programmet 60 Minutes fortalte tidligere produktchef Frances Hagen med egne ord, hvor grelt det egentlig står til på det monstrøse sociale netværk. Hun fremhævede interne undersøgelser, der viser, at hatespeech i kun 3-5 pct. af tilfældene bliver adresseret, mens 0,6-1 pct. af voldeligt indhold og opfordringer til vold behandles. Hagen, der både har arbejdet hos Google, Yelp og Pinterest sagde, at Facebooks metoder er “markant værre“ end noget, hun har set noget andet sted: “Facebook […] betaler for deres profit med vores sikkerhed.“

+ Se interviewet lige her.

+ Ifølge Facebook er der absolut intet om snakken.

Spisesedlen

Historisk læk afslører formuer i skattely. Over 130 milliardærer, 30 politiske ledere og 300 embedsmænd har hemmeligholdt store summer i skattely eller på andre måder unddraget sig skat. Det afslører mere end 600 journalister fra over 150 medier – i Danmark Berlingske, DR og Politiken – der har gransket 12 mio. hemmelige filer. I lækket, der har fået navnet ‘Pandora Papers’, gemmer sig bl.a. den tidligere britiske premierminister Tony Blair og Jordans kong Abdullah II. Også herhjemme har Jyske Bank i årevis haft en kontroversiel storkunde.

Japan får officielt ny premierminister. Den tidligere udenrigsminister Fumio Kishida vandt i sidste uge partiledervalget i Japans regerende liberaldemokratiske parti, efter Yoshihide Suga tidligere på måneden trak sig fra posten. Det betyder, at Kishida mandag er indskrevet som premierminister. Ifølge mediet NHK forventes han at udskrive lynvalg til afholdelse den 31. oktober.

Evergrande-aktiehandel suspenderes. Børsen i Hongkong har mandag suspenderet handlen med den kinesiske koncern Evergrandes aktier. Det sker, efter Evergrande har frasolgt halvdelen af sin ejendomsadministration for ca. 32. mia. kr. Virksomheden, der er verdens 122. største, har med en gæld på ca. 1.955 mia. kr. fået økonomer verden over til at frygte en finanskrise som i 2008.

Muhammed-tegner død. Den svenske kunster Lars Vilks, der var under politibeskyttelse, omkom søndag i en trafikulykke. Også to politibetjente blev dræbt. Det bekræfter svensk politi over for SVT. Vilks udløste i 2007 en ny Muhammed-krise, efter at have tegnet profeten som hund og var angiveligt målet i terrorangrebet ved Krudttønden på Østerbro i København i 2015.

Hver fjerde er fratrådt Hovedstadens Akutberedskab. På et år er 144 medarbejdere ud af omkring 600 ved Hovedstadens Akutberedskab fratrådt deres stillinger. Det skriver Berlingske, der de seneste uger har afsløret, at der i årets første otte måneder har været i alt 6.161 såkaldt mistede opkald til vagtcentralen 112. Ifølge ledelsen skyldes det mangel på “kvalificerede medarbejdere“.

Et sidste ord

Det her er bare… SÅ nuttet! Og efter sigende er det godt for både blodtryk og koncentrationsevne at se videoer af søde dyr, så please enjoy.

Hvis du er mere til “politisk satire“, kan du også klikke her.

God mandag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12