4. september 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

DF må lave en ABBA

All the things I could do/ If I had a little money/ It’s a rich man’s world   Abba er utroligt nok tilbage. Godt fire årtier efter bruddet, står den svenske popgruppe pludselig klar med to ny singler, ”I Still Have Faith In You” og ”Don’t Shut Me Down”. Et nyt album er på bedding, […]

Kære læser

De homoseksuelle må leve på polsk

Hvor står EU efter brexit og coronakrisen? I en ny reportageserie tager Feuilleton – Føljetons europæiske Doppelgänger – temperaturen på EU og Europa anno 2021.

Dette er tredje del af serien.

Det bedste vi har set

Det burde ikke være nødvendigt

Det burde ikke være nødvendigt

Vi havde hellere været det foruden, men som et slags held i et uheld kan USA’s hidtil strammeste abortlovgivning, der trådte i kraft i Texas onsdag, måske være det, der vender skuden og får flere amerikanere til at bakke op om kvinders frie valg: ”For første gang i årtier får landet et glimt af, hvad der sker, når abort pludselig ikke er tilgængelig for næsten alle kvinder i en af ​​landets mest folkerige stater. På godt og ondt vil amerikanernes syn på, hvornår abort skal være lovligt, sandsynligvis blive meget tydeligere”. FiveThirtyEight dykker ned i amerikanernes holdning til abort gennem tiden.

Omvendt psykologi

Omvendt psykologi

”Vi har en grundlæggende antagelse om, at der er sammenhæng mellem de ting, folk siger. Hvis ikke den er umiddelbart synlig, konstruerer den sig selv oppe i vores hoveder. Dem, der taler med underforståelser, kan fralægge sig ansvar og sige: ‘Det har jeg aldrig sagt’”. Inger Støjberg mestrer underforståelsen til perfektion, fortæller professor i retorik ved Københavns Universitet Christian Kock, der sammen en spindoktor, en brandingekspert og Adrian Hughes dissekerer Støjberg retoriske virkemidler i gårsdagens ‘Klog på Sprog’ på P1.

Hvem er Mutti?

Hvem er Mutti?

Hvorfor er Angela Merkel bange for hunde? Og hvordan har hun lært flydende russisk? Det lover Altingets Thomas Lauritzen og Tyskland-kender og direktør for Tænketanken Europa, Lykke Friis, at give svaret på i en ny podcastserie, der går i fodsporene på den tyske kansler, inden hun senere på måneden takker af efter 16 år på posten. Afsnittene udkommer hver uge frem mod det tyske valg, dog lidt på bagkant af de gode DR-folk Michael Reiter, Lasse Engelbrecht og Stéphanie Surrugues anbefalelsesværdige podcast om Mutti, Mandedræberen og Europas Dronning.

Spisesedlen

Over en mio. husholdninger i Louisiana var mandag efterladt uden strøm og med store oversvømmelser, efter at orkanen Ida – en af ”de mest kraftige storme, der nogensinde har ramt USA” – i weekenden ramte delstaten. Senere på ugen bredte den sig til flere delstater på østkysten, hvor regnen fortsætter med ”chokerende” hastighed og foreløbigt har dræbt mere end 45 mennesker.

Det sidste amerikanske militærfly forlod tirsdag Afghanistan. “Der er en masse sorg forbundet med denne afgang. Vi fik ikke alle dem ud, vi gerne ville have fået ud“, udtalte lederen af den amerikanske hærs centralkommando, general Kenneth McKenzie, på et pressemøde om de mere end 100 amerikanere, der stadig ikke har fået hjælp til evakuering af det amerikanske militær.

Den strammeste abortlovgivning i USA’s historie trådte onsdag kraft i delstaten Texas, hvis vedtagelse ikke var blevet modsat sig af Højesteret. I en Kære Læser skrev Asta Kongsted torsdag om loven, der forbyder abort efter seks uger, også selvom graviditeten er sket som følge af incest eller voldtægt, og som gør det muligt at anmelde almindelige mennesker, der hjælper kvinder til abort.

Rigsretssagen mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der er anklaget for ulovlig adskillelse af unge asylpar, begyndte torsdag med det første af i alt 38 retsmøder. Støjberg havde forinden oprettet en ”folkeklub”, hvor medlemmer for 25 kroner om måneden kan følge med i hendes udlægning af forløbet. DR fulgte førstedagen minut for minut.

Efter kun et år på posten meddelte Japans premierminister Yoshihide Suga fredag, at han ikke vil genopstille, når der senere på måneden er partiledervalg i Liberal Democratic Party. Til pressen lød det, at det var svært at balancere energien mellem valgkamp og corona, som han har været stærkt kritiseret for sin håndtering af: ”Jeg kan ikke begge dele. Jeg er nødt til at vælge en”.

Et sidste ord

Der er noget lidt forlorent over det her: Kan skildpadder rent faktisk løbe?

God weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12