4. september 2023

Ind med Umerov

Ukraine får ny forsvarsminister efter mere end 500 dage med krig – og korruptionsanklager.

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Himmerig er plejehjemmet

Først forsvandt Gud, og nu begynder den protestantiske arbejdsetik også at fuse ud her i Danmark. Det er dog ikke de kirkelige kredse, der maler Fanden på væggen, men derimod økonomer og socialdemokrater, som er begyndt at prædike om snarlig undergang. Flere og flere gider simpelthen ikke at arbejde alle døgnets vågne timer, og en […]

Det bedste vi har set

Tunge og hænder går hånd i hånd 

Tunge og hænder går hånd i hånd

Hey! Din tunge stikker ud. Det kaldes motor overflow. Du laver formentlig noget med dine hænder og koncentrerer dig om det. Hvis du gider at læse om det her evolutionsvidenskabelige fænomen, så er det den her tekst, du skal læse.

2 stk. hyperæsteter på scenen

2 stk. hyperæsteter på scenen

Det her er sgu en ret god reportage fra en samtale mellem den argentinskfødte forfatter Hernan Diaz og vores egen Peter Adolphsen på Louisiana Literature-festival i august. Adolphsen har selv delt teksten på Facebook, hvor han kalder Diaz “forrygende klog og charmerende og en grumt dygtig forfatter”. Spejl, Peter!

Djævelskab og kapitalisme

Djævelskab og kapitalisme

Forfatteren Asta Olivia Nordenhof er aktuel med anden bog i sit bebudede syvbindsværk Scandinavian Star, hvor hun undersøger “kærlighed under kapitalismen”. Djævlebogen er meget anderledes end seriens etter, Penge på lommen fra 2020. Hvordan anderledes kan man høre i den seneste udgave af Skønlitteratur på P1, hvor vært Nanna Mogensen med nørdet grundighed forsøger at vende hver en sten og i udpræget grad belønnes for sin indsats. Nordenhof er go’.

Spisesedlen

Svensk regering foreslår milliardskattelettelser. (Aftonbladet)

Russiske droner eksploderet i Nato-medlemmet Rumænien, siger Ukraine. Det rumænske forsvarsministerium afviser påstanden. (Reuters)

Klimakrisen kan forværre luftvejssygdomme, advarer eksperter. (The Guardian)

Novo Nordisk lancerer slankemedicin i Storbritannien trods mangel. (The Independent)

Andreas Mogensens forgængere er tilbage på Jorden efter 186 dage i rummet. (Nasa)

Skotlands førsteminister vil indføre mulighed for fire dages arbejdsuge i embedsværket. (The Times)

Rekordmange migranter krydser Den Engelske Kanal. (BBC)

Nærsynet

Fantasien bliver til virkelighed

Det er ikke kun i Danmark, at hamsterhjulet er på vej ned i tempo. Inden Skotlands førsteminister Humza Yousaf tirsdag holder tale for parlamentet i Holyrood, har han varslet højere skatter, nye regler mod lobbyisme og at han vil indføre en fire dags arbejdsuge i sit eget embedsværk. I første omgang gælder pilotprojektet ansatte i ministeriernes departementer og styrelser – og ifølge den skotske avis The Times er det planen, at det skal bredes videre ud i centraladministrationen og den private sektor.

Skotlands konservative beskylder Yousaf for at leve i en eventyrverden, der vil koste samfundet 2,5 mia. pund – i en tid, hvor Skotland allerede er i økonomiske problemer, og sundhedsvæsnet er presset i knæ. Men den kortere arbejdsuge har potentiale til at blive en vindersag forud for næste års valg: Undersøgelser fra kongeriget har vist, at en kortere arbejdsuge giver højere omsætning og produktivitet, gladere medarbejdere og færre sygedage.

+ Yousaf har travlt. I juli viste meningsmålinger, at kun halvdelen af landets vælgere mente, at han havde klaret sine første 100 dage godt. Politico udlægger fem snubletråde, der kan afgøre, om Yousaf stadig er førsteminister om et år.

++ Vi har været i arkivet: Mindre arbejdstid giver mere ligestilling.

+++ Dobbeltinterview i Føljeton: Arbejdsmoralen har sneget sig ind i vores livmoder.

Et sidste ord

Det kan man da kalde det bedste fra to verdener.

Ses i morgen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12