5.-6. september 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

The Gylle Way

Som du ved, kan vi jo indlede teksten her hvor som helst i verden – Brazzaville, Ulan Bator, Fickmühlen, Montevideo, Stavanger osv. Der ”sker noget” hele tiden overalt. Men i dag starter vi alligevel ‘bare’ i den gamle lollandske købstad Sakskøbing. Her ligger der nemlig en lille skole, Sakskøbing Skole, med 365 elever fordelt på […]

Kære læser

Vi er i fremtidschok og kan ikke længere se mønsteret

Noget af det smukkeste ved det moderne samfund er, hvordan viden er blevet demokratiseret. Enhver med internetadgang kan i dag google sig til klogskab, for på det store World Wide Web kan man bogstaveligt talt finde oplysninger om hvad som helst. Internettet var derfor udset til at være det moderne oplysningsprojekts kronjuvel, men ulykkeligvis er […]

Det bedste vi har set

Historisk rotteræs 

Historisk rotteræs 

En mand, der spiller så forførerisk på fløjte, at både rotter og børn følger efter ham. Gys. I Brødrene Grimms udgave er historien om Rottefængeren fra Hameln mest af alt moraliserende fortælling om, at du skal huske at betale din skadedyrsbekæmper. Men i virkelighedens verden er rottefængerhistorien måske snarere en reel middelaldertragedie. BBC er taget til Hameln for at opsøge den tyske bys onde ånd: Fandtes rottefængeren rent faktisk? Og hvad skete der i så fald med de mange forsvundne børn?

Terroristernes backup 

Terroristernes backup 

”Selvfølgelig er ISIS’ backup ikke lige så raffineret som Estlands digitalisering af sine statstjenester. Det er bare et lagerdrev, og at sige, at et lagerdrev kan udgøre et statsskab, er måske lige at stramme den. På den anden side kan stater og pseudostater også finde måder at reproducere deres form og funktion – ja, selve deres eksistens – i ikke-geografiske rum som findes online.” Ja, det lyder vanvittigt, og det er artiklen her fra Wired sådan set også: Om hvordan ISIS er blevet ”sikkerhedskopieret” til den digitale sfære og om, hvordan det slet ikke er så mærkeligt – eller ufarligt – som det måske lyder.

På lovens kant

På lovens kant

Lov og orden. Donald Trump vil have det, Richard Nixon ville have det, og Ronald Reagan ville gudhjælpemig også have det. Den ene republikanske præsident efter den anden har brugt ønsket om ”law and order” som et valgvindende mirakelmiddel i USA. Som man kan læse ovre hos Vagant, hænger det konservative slagord imidlertid fast i forældede forestillinger om det vilde vesten og civilisationens udkant. Med lidt hjælp fra forfatter Cormac McCarthys klassiker Blodets meridian udlægges det, hvordan ”frontier-tænkningen, ekspansionstrangen, statsskepsissen og de grådige forestillinger om lov og orden i dag lever videre til støtte for herskende værdier og institutioner”. Bullseye. 

Spisesedlen

Finansminister Nicolai Wammen (S) kunne på et pressemøde mandag fortælle om regeringens finanslovsudspil. Her blev det gjort klart, at loven kommer til at stå i coronaens tegn. Blandt andet har regeringen afsat 9,2 mia. kr. til en såkaldt ”krigskasse”. Kassen skal dels dække øgede sundhedsudgifter, dels afbøde de økonomiske konsekvenser af coronakrisen. Samtidig varslede Wammen, at forhandlingsrammen for finansloven vil være væsentligt mindre i år som følge af krisen.

Voldtægtslovgivningen skal fremover være baseret på samtykke. Det stod klart tirsdag, da regeringen sammen med sine støttepartier kunne fremlægge aftalen om en ny voldtægtslov. Fremover skal de involverede parter have sikret sig samtykke inden samleje, enten verbalt eller nonverbalt i form af eksempelvis ”kys, berøringer, nydende lyde eller relevante bevægelser”. I vores Kære læser onsdag udlagde vi, hvad Nietzsches tanker mon kan sige om samtykke (spoiler: samtykke er godt).

Den længe ventede Charli Hebdo-retssag begyndte onsdag i Paris. Her står i alt 14 mennesker anklaget for at have hjulpet gerningsmændene bag terrorangrebene i Paris i januar 2015, hvor satirebladet Charli Hebdos kontorer blev angrebet, og i alt 17 mennesker blev dræbt. I anledning af retssagens påbegyndelse valgte Charli Hebdo at genoptrykke Jyllands-Postens Muhammed-tegninger under overskriften ”Alt dette, for dette”.

Regeringschefer stod torsdag i kø for at kritisere Rusland, efter det kom frem, at den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj er blevet forsøgt myrdet med nervegiften Novichok. Navalnyj ligger indlagt på et hospital i Berlin og har her gennemgået en toksikologisk test, der ifølge den tyske forbundskansler Angela Merkel ”utvivlsomt” viser tegn på forgiftning. I nyhedsanalysen fredag forklarede Andreas T. König, hvordan naturgasrørledningen Nord Stream 2 kan blive et vigtigt kort for Merkel i den kommende diplomatiske magtkamp.

Der er ingen sammenhæng mellem HPV-vaccinen og neurologiske lidelser. Sådan lød konklusionen fra Statens Serum Institut fredag. Instituttet har mellem 2007 og 2016 fulgt 1,4 mio. danske kvinder og piger for at undersøge, om vaccinerede personer oftere oplever symptomer såsom træthed, svimmelhed og hovedpine. Og det gør de altså ikke.

Et sidste ord

Et lille tip til hvor du finder den fede fest i weekenden: under pastorens skørter.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12