5. april 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Uret tikker – men det vidste vi jo godt

Pushing through the market square/ So many mothers sighing/ News had just come over/ We had five years left to cry in/ News guy wept and told us/ Earth was really dying – David Bowie, “Five Years“   Ja okay, egentlig er det ikke fem fulde år, men snarere små 30 måneder, vi har, inden […]

Kære læser

Selv ikke valgfusk kan forklare oppositionens nederlag i Ungarn

Trods en ihærdig indsats fra en samlet opposition kunne Ungarns autokratiske leder, Viktor Orbán, søndag erklære sig sejrrig efter et intenst valg. Med 53 pct. af af stemmerne er det endnu engang lykkedes Viktor Orbáns parti Fidesz at sikre sig et absolut flertal i parlamentet. Det er igennem et sådan flertal, at Orbán de sidste […]

Det bedste vi har set

Inde i Butja

Inde i Butja

The New York Times’ reporter Carlotta Gall og fotografen Ivor Pricket har lavet en reportage fra Butja, hvor de taler med indbyggerne om russernes belejring af byen. Temmelig uhyggelige øjenvidneskildringer. Men som Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij har sagt, så er det formentlig toppen af isbjerget. Han var mandag i Butja for at bese ødelæggelserne.

Mette og den kujonerede presse

Mette og den kujonerede presse

“Forstå mig ret: Jeg elsker demokrati, og jeg elsker at samtale. Men hvad jeg ikke bryder mig om er dén demokratiske samtale, som Mette Frederiksen drømmer om. Hun ønsker sig en servil presse, der taler om det, som Mette Frederiksen mener er vigtigt, og som stiller politikerne ‘legitime spørgsmål’. Har man først bidt mærke i det, er det svært ikke at undre sig over, hvor ofte hun snakker om, at journalister godt må stille hende ‘legitime spørgsmål’, og det kom hun også ind på hos Tom Jensen. Men hvad er egentlig et legitimt spørgsmål? Er det modsætningen til et illegitimt spørgsmål, og siden hvornår er det statsministerens rolle at gøre sig til dommer over, hvad pressen må spørge hende om? Hvad Mette Frederiksen ønsker sig, er i realiteten en håndsky og kujoneret presse, der behandler politikerne som en særligt værdig og højvelbåren klasse. Kogt helt ind til sin inderste kerne ønsker hun sig en presse, der minder om dagbladet Børsen; en avis som i stort set alle henseender er på systemets side.“ Frihedsbrevets chefredaktør Mads Brügger tager (igen) statsministeren ved vingebenet i sit seneste nyhedsbrev.

Quincy husker alt

Quincy husker alt

Efter mere end 20 år i forlagsbranchen blev den amerikanske redaktør og skribent Patricia Mulcahy afskediget i en større fyringsrunde. Men så ringer hendes tidligere chef pludselig og har en opgave til hende: Du skal hjælpe Quincy Jones med at gøre hans selvbiografi færdig. Mulcahy takker selvfølgelig ja – og skriver her om “prøvelserne og fornøjelserne“ ved at samarbejde med det nu 89-årige musikalske geni.

Spisesedlen

Konsekvenserne af klimakrisen kan begrænses, men det haster. Det konkluderer FN’s Klimapanel, IPCC, i den tredje og sidste delrapport i deres sjette status over klimakrisen. Der er tilstrækkelig global kapital til at begrænse temperaturstigningen på kloden og overholde Parisaftalen. De forventede CO2-udledninger fra den nuværende og planlagte fossile infrastruktur gør det dog umuligt at overholde 1,5-gradersmålet, så verdens politiske ledere har travlt. ”Det er nu eller aldrig. Uden øjeblikkelige og dybe reduktioner på tværs af alle sektorer er det umuligt,” udtaler Jim Skea, en af IPCC-forpersonerne.

Danmark udviser 15 russiske diplomater. Det skyldes ifølge Jeppe Kofod (S), at de pågældende russiske efterretningspersoner har udført spionage på dansk grund under diplomatisk dække. Der sker, efter Tyskland og Frankrig mandag besluttede at udvise henholdsvis 40 og 35 russiske diplomater. Næstforperson for Ruslands sikkerhedsråd Dmitrij Medvedev har efterfølgende meddelt, at Rusland vil komme med et modsvar.

Grønland får nyt landsstyre. Det venstreorientede parti Inuit Ataqatigiit, IA, har mandag skiftet sin koalitionspartner Naleraq ud med det socialdemokratiske parti Siumut. “Det kunne ikke undgås at blive lagt mærke til, at vi og Naleraq er blevet mere uenige politisk,“ sagde forpersonen for IA, Múte B. Egede, ved præsentationen af den nye koalition, der sidder på 22 af de 31 mandater i det grønlandske parlament, Inatsisartut.

Perus præsident indfører udgangsforbud efter demonstrationer mod stigende priser. Det drejer sig om priserne på brændstof og gødning, der er blevet påvirket af de omfattende invasioner mod Rusland efter landets invasion af Ukraine. Demonstrationerne begyndte i sidste uge, da landmænd og lastbilchauffører blokerede flere motorveje ind til hovedstaden Lima. De seneste dage har de voldsomme demonstrationer kostet flere mennesker livet.

Datatilsynet politianmelder Danske Bank for brud på databeskyttelsesregler. Landets største bank indstilles desuden til en bøde på 10 mio. kr. Det skyldes, at banken ikke har kunnet dokumentere, at de sletter personoplysninger, som de ikke længere har brug for. “Vi tager nu Datatilsynets indstilling til efterretning og fortsætter opgaven med at slette de oplysninger, som vi ikke længere har et formål med at opbevare, mens vi afventer sagens udfald,“ oplyser Bo Svejstrup, der er underdirektør og Chief Technology Officer i Danske Bank.

Et sidste ord

Børn er genier, og længere er den ikke.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12