5. august 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Vestens boostede vaccinesult

De fleste forældre kender til trylleformularen, der kan få et obsternasigt barn til at spise op: “Tænk på de sultne børn i Afrika.“ Der er tilsyneladende ikke noget som perspektivforskydning og empati, der kan få appetitten på gled. Er situationen særligt slem, kan den kreative børneopdrager måske endda true med at fjerne den fyldte tallerken […]

Kære læser

En bombe tikker under Sibirien

“The ice is melting at the pøules,“ sagde tidligere udenrigsminister Villy Søvndal ved COP15-mødet i 2009. Dengang gjorde vi danskere, hvad vi gør bedst; grin med accenter, og så kom vi ellers videre i teksten. Grinet er for de flestes vedkommende stivnet, for virkeligheden er for længst sunket ind: Havisen og permafrosten smelter rent faktisk. […]

Det bedste vi har set

De rydder regnskoven

De rydder regnskoven

Bloomberg Businessweek har besøgt nogle brasilianske bønder (blød betalingsmur), der har brændt regnskov ned og er stolte af det. Opskriften er enkel: 1) Lokalisér et stykke offentligt land. 2) Skær skoven ned med motorsave og sælg træet for hurtige penge. 3) Brænd resten af og plant græs. 4) Lad køer græsse på området. Amazonskoven er ved at nå et point of no return.

Angela Merkel på et hængende hår

Angela Merkel på et hængende hår

Angela Merkel stopper snart som Tysklands kansler. I den anledning har DR produceret en fin podcast i fem dele – Merkel Spezial. Stephanie Surrugue stiller spørgsmålene, og DR’s tysklandskorrespondent Michael Reiter svarer på det hele. Varm anbefaling.

Oliebranchen kaster sig over plastic (vi andre kaster op)

Oliebranchen kaster sig over plastic (vi andre kaster op)

Hvad skal olieindustrien lave, når verden ikke længere vil have benzin og brændstof? Svaret er enkelt: plastic – og masser af det. Engangsplastic. For de skruppelløse er det der, pengene ligger. Deutsche Welle har lavet en udmærket webdok om sagen.

Spisesedlen

Mexico sagsøger amerikanske våbenproducenter. Den mexicanske regering har lagt sag an mod seks af USA’s store våbenproducenter for at medvirke til at optrappe voldelig konflikt i landet, bl.a. ved at markedsføre deres våben specifikt til narkokarteller og andre kriminelle. Våbenproducenterne “er opmærksomme på, at deres produkter bliver smuglet og brugt til ulovlige aktiviteter imod den civile befolkning og de mexicanske myndigheder“, skriver landets udenrigsministerium om sagen, ifølge BBC.

Ny EU-aftale om køb af 200 mio. vacciner. EU-Kommissionen har godkendt en kontrakt med det amerikanske biotech-firma Novavax. Aftalen sikrer EU’s medlemslande op til 100 mio. vacciner med mulighed for køb af yderligere 100 mio. frem til 2023, hvis den godkendes af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). EU kan også vælge at donere vaccinerne til andre lande.

Iran præsenterer ny regering. Tirsdag indtog Ebrahim Raisi fra det konservative parti, CCA, embedet som ny præsident i Iran. Den nye regering præsenteres ved en indvielsesceremoni torsdag, hvor blandt andre vicegeneralsekretær i EU’s udenrigstjeneste, Enrique Mora, er på gæstelisten. Moras deltagelse er “dårlig dømmekraft“, mener Israel, der få dage inden har beskyldt Iran for at stå bag et droneangreb i det nordlige Indiske Ocean.

7.124 har søgt om ‘Arne-pension’. Siden det 1. august blev muligt at søge om tidlig pension efter mange år på arbejdsmarkedet, har 7.124 personer benyttet sig af muligheden, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet. Niveauet ligger som forventet, udtaler beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelse: “Man skal ikke tale med mange håndværkere, sosu’er og andre faggrupper for at fornemme, at denne ordning har været tiltrængt. Det synes jeg også, det beviser, når 7.124 efter tre dage har søgt.“

København åbner for vacciner uden tidsbestilling. Fra mandag den 16. august vil det i alle Københavns vaccinationscentre være muligt at gå ind fra gaden og få en vaccine i tidsrummet 9-18. Samtidig etableres udkørende vaccinationsteams, der kan give op til 1.000 stik om dagen. Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Et sidste ord

Du ved, hvad man siger. At danne en regering er ligesom at mixe en god cocktail. Det hele handler om procenter.

Skål, du gamle! Føljeton er tilbage i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12