5. august 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

I det mindste får vi da godt vejr

Med endnu en hedebølge viste termometeret torsdag op på mod 34 grader celsius herhjemme, og som danskere er det jo stort set vores kulturarv, at vi så kan begynde at brokke os over vejret. Så det har vi nu tænkt os at gøre, for øv hvor var det da også træls at skulle sidde indenfor […]

Kære læser

Livet kan ikke øves væk

Hvordan forbereder man sig på en ubehagelig samtale? Det normale svar ville nok være, at man løber forskellige scenarier gennem hovedet og finpudser argumenterne i dialog med sig selv eller en fortrolig ven. Spørger man komiker Nathan Fielder, er det dog slet ikke nok. Hvis du vil have det bedst mulige udfald (og hvem vil […]

Det bedste vi har set

Det musikalske menneske

Det musikalske menneske

40.000 års musik forklaret på otte minutter, lover overskriften på denne video fra Big Think, og minsandten om ikke løftet holdes med bravour. Det er Michael Spitzer, der er professor i musik på University of Liverpool og forfatter til bogen The Musical Human: A History of Life on Earth, som står for gennemgangen, og den første milepæl, han nævner, er knoglefløjten, som kan dateres 40.000 år tilbage. Intelligent formidling i lækker indpakning. (Fotoet af Michala Petri har intet med videoen at gøre.)

Vi er ikke færdige med Kenya

Vi er ikke færdige med Kenya

Torsdag skrev Oliver Stilling på Føljetons ophøjede ‘Kære læser’-plads om Kenyas forestående valg. Måske brugte han lidt vel meget spalteplads på præsidentvalgets underdog, juraprofessor George Wajackoyah, hvis store slagnummer er lovliggørelse af marihuana. Al Jazeera har et glimrende overblik over, hvorfor det kenyanske valg er vigtigt og værd at holde øje med. Det handler bl.a. om regional stabilitet. Kenya er trods alt en af det afrikanske kontintents største økonomier.

+ I denne lille Facebook-video forklarer den populære nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie, hvorfor hendes kenyanske kollega Ngugi wa Thiong’o (f. 1938) er så stor og betydningsfuld en stemme.

En hyldest til frihedskampen

En hyldest til frihedskampen

Ovre på Soundvenue dissekerer musikjournalist Kristian Karl Beyoncés nye album Renaissance, og det gør han ganske udmærket. “Musikhistorien har det med at udviske de artister, der grundlægger de lyde, der senere bliver allemandseje. Pionererne bag musikalsk innovation, der ikke sjældent kommer fra minoritetsgrupper, bliver glemt. Den fejl vil Beyoncé rette op på: Hendes nye album insisterer på at mindes de musikalske forløbere, der har lagt genregrundstenene.“

Spisesedlen

SF opsiger folkeskoleforliget. Dermed trækker SF sig fra et forlig, der har været gældende i et lille årti. Forliget introducerede en række regler om bl.a. forlængede skoledage. “Skolerne vil gøre skoledagen kortere og have flere timer med to voksne. Men det kan skolerne ikke få lov til, fordi Christiansborg ønsker at styre alting centralt,“ udtaler SF’s undervisningsordfører, Jacob Mark.

Taiwan sætter forsvaret i fuldt beredskab. Det sker, efter Kina har igangsat en omfattende militærøvelse nær Taiwan. Det taiwanske militær sætter derfor i fuldt beredskab, hvilket indbefatter mobilisering af både kampfly, flådefartøjer og landbaserede missilsystemer. Kinas militærøvelse er en reaktion på den amerikanske politiker Nancy Pelosis besøg på øen tidligere på ugen.

Amnesty anklager Ukraine for brud på krigsregler. Bruddet sker, når Ukraine bruger tætbefolkede områder som afsæt for militæroperationer. Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, kalder anklagen “victim blaming“ og mener ikke, at offer og angribende part kan ses som ligeværdige. Tidligere har Amnesty dokumenteret en række krigsforbrydelser begået af Rusland mod ukrainske civile.

Etisk råd vil genbesøge grænsen for fri abort. Det bliver første gang i 15 år, at rådet diskuterer emnet. I dag ligger grænsen i 12. graviditetsuge, mens den i Sverige er uge 18 og i England uge 24. “Det handler om liv og død, og det er selvfølgelig noget, vi løbende skal forholde os til. Så det er ikke tilfredsstillende, at der nu er gået 15 år,“ siger formanden for Etisk Råd, Leif Vestergaard Pedersen.

Amerikansk basketballstjerne idømt ni år i russisk fængsel. Det afgjorde en domstol i Rusland, hvor basketballspilleren Brittney Griner stod anklaget for narkobesiddelse og smugling. Dommen kommer, efter hun blev arresteret med patroner til e-cigaretter, der indeholdt cannabisolie. USA’s præsident, Joe Biden, kalder dommen “uacceptabel“ og fortæller, at hans administration arbejder på at bringe sportsstjernen hjem så hurtigt som muligt.

Et sidste ord

Det næste store målmandstalent er fundet.

Fortsat god fredag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12