5. december 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Fattigdomsydelse: Blå blok blæser på grundloven

Gå til kanten af konventionerne. Sådan lyder den nye raison d’être i dansk politik. Men hvad betyder det egentlig? Hvad vil det sige at udfordre de mest basale retsprincipper? Jo, nu skal du høre: Det svarer ret præcist til finanssektorens lemfældige omgang med skattelovgivningen. Basale retsprincipper tilsidesættes til fordel for kortsigtede gevinster. Et flertal i […]

Kære læser

Nettet strammes om ‘Individ 1’

Hvad med: ingen fængselsstraf? Hvis man skulle gå rundt med en flosset moral, er det en god idé at bruge sin karriere på at ‘tjene sit land’ – for eksempel i militæret. For det kan være, at det kan komme en til gode senere. Det er i hvert fald det, der nu sker for Michael […]

Det bedste vi har set

Til alle underkendte genier

Til alle underkendte genier

Er du mon en underkendt forfatter? Skulle dit mesterværk af en bog have solgt meget, meget mere end de to eksemplarer, der står på Rønde Bibliotek, hvor din mor arbejder? Fortvivl ej – det er dig, der har fat i den lange ende. Alle forfatterne på bestsellerlisterne vil forsvinde i glemslen, og det vil med tiden stå klart, hvem der lavede værket, som nu står tilbage som en monolit over litteraturhistorien. Literary Hub har lavet en fin og meget lang liste over hver af de sidste 100 års udgivelser, der har solgt mest, og sammenlignet med, hvad der ellers blev udgivet det pågældende år. Og der er ikke noget at tage fejl af. Bestsellerne er for os helt ukendte udgivelser, mens det ene mesterværk efter det andet tårner sig op i marginen. Tag den Jussi. Tag den Hella.

Tømmerflådeeksperimentet

Tømmerflådeeksperimentet

I 1973 lavede den radikale mexicanske antropolog Santiago Genovés et usædvanligt eksperiment. Han sendte fem mænd og seks kvinder på en tre måneder lang rejse over Atlanten på en tømmerflåde. Meningen var at studere, hvordan besætningen ville håndtere ubehagelige situationer undervejs, når de ikke kunne komme væk fra hinanden. Men eksperimentet gik ikke som planlagt. I dokumentarfilmen The Raft (2018) genforener den svenske filmkunstner Marcus Lindeen tømmerflådens besætning for at rekonstruere det, der i pressen gik under navnet ”the sex raft”. Filmen modtog hovedprisen på CPH:DOX i 2018, og nu kan den altså ses på DR’s website!

Det kridhvide rensdyr

Det kridhvide rensdyr

Nej, men det her skal du altså lige se. Osloboeren og rejsefotografen Mads Nordsveen har fotograferet et helt utroligt nuttet kridhvidt rensdyr, som han har fået øje på oppe i Nordnorge. Om det er vigtigt? Ja, i allerhøjeste grad. Der er kun 19 dage til juleaften.

Utroskab på fælleskontoen

Utroskab på fælleskontoen

At være hinanden ”økonomisk utro” er sgu et begreb. Det er noget med at lyve for sin partner om sit pengeforbrug. Det herlige amerikanske medie The Cut beskriver her de 14 handlemønstre, som tilsammen udgør ”finansiel utroskab”. Godt at være opmærksom på op til jul.

Vil den rigtige Buhari venligst rejse sig?

Vil den rigtige Buhari venligst rejse sig?

Nigerias præsident, eksgeneral Muhammadu Buhari, er træt af rygterne om sin død og om, at en klon skal have overtaget hans plads. Derfor har han set sig nødsaget til at gå ud og gøre det klart én gang for alle: Jeg er altså den rigtige Buhari. Rygterne opstod, da den 76-årige præsident blev behandlet for sygdom i udlandet. Skørt.

Spisesedlen

Lego donerer 650 mio. kroner til flygtningebørn. Pengene går til et netværk af legestuer for børn, der er flygtet fra forfølgelse i Syrien og Myanmar. ”Det handler om at klæde forældre og omsorgspersoner på til at forstå, at leg med børn gør en positiv forskel,” fortæller Lego Fondens formand.

USA får støtte fra NATO til at droppe missilaftale fra den kolde krig. Rusland har opstillet missiler der kan bære atomvåben for tæt på Europa, hvilket er et brud på INF-traktaten fra 1980. Derfor har USA og NATO givet dem 60 dage til at fjerne missilerne, før USA trækker sig fra traktaten. Hvis USA trækker sig, vil det være muligt at opstille amerikanske missiler i Europa indenfor et år.

EU vil bremse kinesiske investeringer. EU-landenes ambassadører mødes i dag for at godkende et forslag, der skal stoppe investeringer fra lande som Kina og Rusland, hvis det truer Europas sikkerhed. Kina har investeret omkring 2.000 mia. kroner i Europa.

Livmodereksperiment bar frugt. For første gang er et barn blevet født af en kvinde, som har fået en livmoderdonation fra en, der er afgået ved døden. Det er ifølge eksperter et gennembrud indenfor fertilitetsbehandling.

Nigel Farage forlader UKIP og smækker med døren. Den tidligere partiformand anklager partiets nye leder, Gerard Batten, for at være besat af anti-muslimsk politik. Han kritiserede samtidig, at højrefløjsekstremisten Tommy Robinson, der for nyligt blev løsladt fra fængslet, er blevet ansat som rådgiver til Gerard Batten.

Et sidste ord

Nu er Føljeton snart det eneste medie, der ikke har skrevet om Skive Folkeblads utrolige historie om en glaskrukke med pebernødder i Glyngøre, som ingen har kunnet få op siden 1982. Men heller ingen synes at stille de relevante spørgsmål: 1) Hvorfor smadrer I ikke bare glasset? 2) Hvad er de pebernødder lavet af, siden de ser ud, som om de er lavet i går? 3) Har I prøvet med værktøj? 4) Lyver du, Ingeborg, og er du villig til at underlægge dig en løgnedetektor og lade pebernødderne undergå en kulstof 14-undersøgelse? Vi vil meget gerne have Ingeborg Christensen og hendes mand i gennem lidt Hard Talk. Vi forfølger sagen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12