5. januar 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Nu er det ikke sjovt længere

På DR’s P4 København her til morgen havde radioværterne telefonisk kontakt til en husmor i Hvidovre, hvor flere ejendomme tog vand ind i aftes. Hende her var nu sluppet med skrækken – vandet fra stormfloden var løbet uden om hendes hus eller måske kommet på bedre tanker og stoppet ved dørtrinnet og vendt rundt. Hun var således ikke den […]

Kære læser

Nogen må begynde, hvis noget nyt skal tage form

En gruppe 12-årige piger fra Radeburg planlægger at pjække fra skole og stikke af med Civil March for Aleppo. De har nemlig mødt aktivisten Emilia Köhn på 17 år, som heller ikke er bange for at udfordre de lokale politikere.

Det bedste vi har set

Ingen helstegt pattegris her

Ingen helstegt pattegris her. I dansk politik sidder der mange små mænd (og kvinder, for ”stillingen er lige”, som Steffen Brandt synger). Det er folk, der ligesom er kommet til ære og værdighed – eller i hvert fald endelig har fået den position, som de føler, de har været berettiget til. Nogle vil nok mene, at Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, er et eksempel på den type. Nu er han meget utilfreds med Ekstra Bladets dækning af sit EU-skeptiske partis EU-frådseri, og den utilfredshed har han blandt andet omsat til et læserbrev i samme avis. Han beskylder avisen for at lyve. Sagen er foreløbig mundet ud i et underholdende interview i samme avis, hvor Espersen nægter at anerkende, at Dansk Folkeparti har serveret helstegt pattegris til en EU-finansieret sommerfest. Velbekomme.

Kunne have cyklet hurtigere

Kunne have cyklet hurtigere. Pak lige klynkeriet sammen efter årets første tur i fitnesscenteret. Franske Robert Marchand er 105 år, og han har lige slået en rekord i cykling. I går cyklede han 22,547 kilometer på en time, og dermed slog han rekorden i kategorien for 105+, der var oprettet specielt til ham. ”Nu venter jeg på en udfordrer,” sagde han. Han kunne have kørt hurtigere, påstod han, men han så ikke uret, da der var 10 minutter tilbage. Hans fysiolog mener også, at han gjorde en stor fejl, da han stoppede med at spise kød for en måned siden: ”Han var chokeret over de seneste historier om, hvordan dyr bliver udsat for mishandling.”

Få dig en kvindelig læge

Kvinder er bare bedre. Og så lige en vigtig historie for dig, der ikke ønsker at dø i utide: Få dig en kvindelig læge. Tallene her er amerikanske, men forskning viser, at hvis alle USA’s læger var kvinder, ville 32.000 færre mennesker dø om året. Det er selvfølgelig et slag på tasken, men det er big data, der taler.

Spisesedlen

DF, S og Alternativet vil forbyde imamer at være domsmænd og nævninge. Det er allerede forbudt for præster og andre overhoveder af godkendte trossamfund at blive hvervet som domsmand eller nævning. Men mange muslimske trossamfund er ikke godkendt af staten, og imamer derfra er derfor ikke omfattet af forbuddet. Det gælder blandt andet den omstridte Grimhøj-moské ved Aarhus. ”Så kan de sidde der og dømme efter sharia, eller hvad ved jeg. Det ville se kønt ud,” siger DF’s integrationsordfører Martin Henriksen. Et flertal i Folketinget vil gøre forbuddet gældende for alle imamer.

Regeringen skjuler statens og olieselskabernes indtægter fra Nordsøolien. Skatteministeriet har ”revurderet” tavshedspligten om, hvor meget staten tjener i Dansk Undergrunds Consortium, der producerer størstedelen af olie og gas i Danmark. Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, har bedt om indsigt i tallene, men hans anmodning blev afvist. Staten ejer en femtedel af DUC, mens resten ejes af A.P. Møller-Mærsk, Shell og Chevron. Revurderingen af tavshedspligten kommer netop, mens regeringen forhandler med Mærsk om det vigtige Thyra-felt i Nordsøen.

Forskere opdager et nyt organ. Vi kender alle sammen de fem store organer, men faktisk indeholder menneskekroppen 78 organer i alt. Nu har professor i kirurgi J. Calvin Coffey fra University Hospital Limerick opdaget nummer 79. Det er nogle fragmenter i fordøjelsessystemet, som kaldes tarmkrøsen, der faktisk viser sig at være et selvstændigt organ. Hvad dets funktion er, ved man endnu ikke. ”Opdagelsen giver grundlag for et helt nyt forskningsområde,” siger J. Calvin Coffey.

Apple har fjernet New York Times fra App Store i Kina. Lillejuleaften forsvandt New York Times’ app fra Kinas App Store. Apple har fjernet app’en, fordi man ”blev informeret om, at app’en er i strid med lokale reguleringer”. New York Times er tilsyneladende det eneste medie, som er blevet blokeret i App Store.

13.000 civile er flygtet ud af Mosul på fem dage. Irakiske styrker har indledt den næste fase i forsøget på at vriste Mosul tilbage fra Islamisk Stat. Den irakiske hær, som støttes af USA’s militær, har angiveligt genvundet 60 procent af byen. Men Stéphane Dujarric, talsperson for FN, advarer om, at flere civile må flygte: ”Tallene er steget med næsten 50 procent, siden de militære operationer blev intensiveret, fra 1.600 til mere end 2.300 flygtninge per dag.” 130.000 irakere er flygtet fra Mosul, siden kampene brød ud i oktober.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12