5. januar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kirurgernes uskønne operation

Noget kunne tyde på, at det ikke er helt ligegyldigt, hvilket køn, der svinger kniven ved operationsbordet. En ny undersøgelse udgivet i det medicinske tidsskrift JAMA Surgery viser i hvert fald, at kvindelige patienter er i 32 pct. større risiko for at dø, hvis de får en mandlig kirurg. Ved at analysere data fra mere […]

Kære læser

Spiontjenester har afsløret sig selv

Diskretion er en æressag. Men de stadig mindre hemmelige spiontjenester herhjemme har ikke meget tilbage – hverken af diskretionen eller æren. De seneste uger har været selvydmygende for både Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste, og fremfærden begynder at fremstå så klodset, at det kan få vidtrækkende konsekvenser. Senest har spiontjenesterne indkaldt en række journalister som […]

Det bedste vi har set

Hvor skal vi hen du?

Ah ja, var det ikke bare tider, dengang flow-tv bød nervepirrende konkurrencer med Skærmtrolden Hugo? Eller da alle pludselig spillede Subway Surfer på mobiltelefonen, mens de gav et kip med klaphatten? Dansk spilhistorie er overraskende rig på succesfortællinger; vi kan bare dét der med at lege godt. Dermed ikke sagt, at alting har været en dans på roser. Bag de bedste spil gemmer sig ofte søvnløse programmører, brudte aftaler og knuste drømme. DR har lavet en overraskende vellykket dokumentarserie om Danmarks spilpionerer. Det er bare om at trykke “play“.

Macrons læremester

For at kunne forstå Frankrigs præsident Emmanuel Macron, skal man også forstå filosoffen Paul Ricœur. Som 21-årig blev Macron ansat som Ricœurs forskningsassistent, og han hjalp bl.a. filosoffen med at udarbejde murstensværket La Mémoire, l’histoire, l’oubli. Sidenhen har Macron selv fremhævet den indflydelse, Paul Ricœur har haft på hans politiske tænkning. Men hvad gør man, hvis man ikke liiige føler for at tygge sig gennem hele Ricœurs forfatterskab? Jo, så læser man essayet her fra Foreign Policy, der diskuterer nogle af de vigtigste afsmitninger (og mangel på samme).

Skærmens joviale anker 

“Hun var tv, dengang det var lys og støvsugerrør i en kasse. Hun var tv, da kassen forvandlede sig til en fladskærm og kom i HD. Hun var tv, da tv blev til én ud af en milliard ting, vi kunne se på små kombinerede computer-telefoner. Betty White var analog og digital, sort-hvid og 8K OLED, Truman og Biden.“ Kulturmagasinet Vulture tager afsked med USA’s ubestridte tv-dronning Betty White, der døde nytårsaftensdag, 99 år gammel.

Spisesedlen

Kasakhstans regering går af. Landets præsident, Kassym-Jomart Tokayev, accepterede onsdag sin regerings fratrædelse og har siden indført undtagelsestilstand i landets største by, Alamaty, og udvidet priskontrollen på brændstof og andre “socialt vigtige“ varer. Indgrebet kommer efter masseprotester er brudt ud som reaktion på de massive prisstigninger, der natten til onsdag resulterede i sammenstød mellem demonstranter og politi.

Dansk nej til grøn atomkraft. Et lækket dokument viser, at Europa-Kommissionen fremover i nogle tilfælde vil kategorisere atomkraft og naturgas som bæredygtige investeringer. Sammen med lande som Tyskland, Østrig og Luxembourg er Danmark imod den kategorisering: “Fossilgas udleder CO2, og atomkraft producerer farligt affald. Det udvander derfor betegnelsen grønne investeringer at kalde dem bæredygtige,“ udtaler klimaminister Dan Jørgensen (S). Lande som Frankrig, Polen og Holland bakker op om kommissionens beslutning.

Laveste udbud af boliger i 16 år vækker bekymring. Udbuddet af ejerlejligheder og parcelhuse har ikke været så lavt siden før finanskrisen i 2008, og det har fået økonomer til at frygte for en ny boligboble: “Hvis priserne stiger alt for meget, risikerer vi en periode med efterfølgende prisfald. Der er ingen, der har interesse i, at boligmarkedet kommer ud af balance,“ siger Lise Nytoft Bergmann til Ritzau.

Macron vil “pisse“ de ikke-vaccinerede af. Mens det franske parlament lige nu debatterer, hvorvidt landets coronapas kun skal gælde for vaccinerede borgere, har landets præsident, Emmanuel Macron, udtalt, at den nye strategi handler om at gøre livet så besværligt som muligt for ikke-vaccinerede: “Jeg går ikke ind for at pisse Frankrings befolkning af. Men når det kommer til de ikke-vaccinerede vil jeg virkelig gerne pisse dem af. (…) Det er strategien,“ fortalte han i et interview med Le Parisien.

Trump aflyser pressemøde forud for 6. januar. I anledningen af årsdagen for stormløbet på Kongressen i USA den 6. januar 2021 havde landets tidligere præsident Donald Trump annonceret et pressemøde, hvor han ville adressere hændelserne. “I lyset af den totalt biased og uærlige undersøgelseskomité bestående af demokrater, to fejlslagne republikanere og Fake News-medierne“, har Trump imidlertid valgt at aflyse sin optræden, skriver han. Trumps rolle i kupforsøget undersøges lige nu af en komité, der har republikaneren Liz Cheney som næstformand.

 

Et sidste ord

Hvis du synes, det er træls at handle ind nu, så bare vent til Metaverset får fat i dine indkøbsmønstre.

Skal du virkelig bruge den liter mælk? Læg den tilbage på hylden, og så ses vi i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12