5. januar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Stemningen er mat, men ikke apokalyptisk

“Jøsses, hvor er det mørkt udenfor.“ Sådan indledte Lasse Lavrsen en udmærket ‘Kære læser’-tekst på denne plads i Føljeton for præcis tre år siden. Og vel var og er det mørkt på denne tid af året, men Lavrsens tekst alluderede nu også til verdens tilstand på det tidspunkt: “[D]et er, som om hele verden har […]

Kære læser

Tre grunde til en storkonflikt

Fronterne er spidset til på forhånd. Forhandlingerne om nye overenskomster for 600.000 privatansatte er netop gået i gang, og flere faktorer gør en forårskonflikt, der også hurtigt kan udvikle sig til en storstrejke, til et mere og mere sandsynligt scenario. Her er de tre vigtigste årsager til, at risikoen for konflikt er reel. Høj inflation. […]

Det bedste vi har set

Otte gange dobbeltmoral

Otte gange dobbeltmoral

Mens Qatar-korruptionsskandalen ruller ind over Europa-Parlamentet, har Politico samlet de seneste års mest opsigtsvækkende sager i Bruxelles-boblen. Vi taler ikke om et par udeståender i fælleskassen, men historier om alt fra holocaustbenægtere til hemmelige ægteskaber. Her er det den ungarske højrenationalist József Szájer, der midt under coronanedlukningens udgangsforbud blev opdaget med coke i rygsækken til en fest med 25 nøgne mænd, mens han som medstifter af Orbáns Fidesz-parti selv er indædt modstander af… homoseksualitet? Siden gik han på pension, men forhåbentlig har han også sagt endegyldigt farvel til sin håbløst bagudskuende politik.

Bolsonaro-fans trives på Twitter

Bolsonaro-fans trives på Twitter

Brasiliens nyligt indsatte præsident Lula har travlt med at udpege sin regerings ministre, mens ex-presidente Bolsonaro spiser KFC i Florida. Brasiliens yderste højrefløj sætter fortsat spørgsmålstegn ved valgresultatet, og eksperter er bekymrede for, om Elon Musks mindre modererede Twitter kan kaste benzin på bålet. Ifølge en undersøgelse af Rest of Earth er der god grund til bekymring.

Velcroeffekten

Velcroeffekten

I et nytårsinterview med Berlingske holder den svenske Rockwool-direktør Jens Birgersson fast i, at det var 2022’s “mindst dårlige“ beslutning at blive i Rusland, men at han måske først “om nogle år“ vil fortryde. Argumentet for ikke at trække sig ud er, at det i virkeligheden slet ikke ville ramme Putin, og at russerne alligevel ville kunne fortsætte med at bruge Rockwools fabrikker og teknologier. Er du også forvirret? Kommunikationsforum minder om huskereglen, at når det ikke kan forklares, kan det heller ikke forsvares. Og at dårligt omdømme har det med at klistre sig fast.

Spisesedlen

Frankrig vil sende mandskabsvogne til Ukraine. Den franske præsident Emmanuel Macron lover nu at sende AMX-10 RC pansrede kampkøretøjer til landet. Det skriver Al-Jazeera. Mens flere EU-lande allerede har sendt kampvogne fra sovjettiden til at kæmpe mod russiske styrker, er det første gang, der er tale om “vestligt producerede“ køretøjer, som en fransk embedsmand siger til avisen. Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskij har dog efterspurgt tanks – der er endnu tungere – men det har Frankrig og også Tyskland hidtil afvist.

280.000 pensionister får udbetalt inflationshjælp. Torsdag tikker ekstra 2.500 skattefri kroner ind på kontoen hos pensionister, der sidste år modtog ældrecheck. De har nu i alt modtaget 5.000 kr. som en del af regeringens aftale fra juni, der skal hjælpe de økonomisk sværest stillede med at betale elregningerne. Der er fortsat ingen penge til bl.a. børnefamilier og gasfyrejere. “Det er regeringens plan, at pengene skal komme i 2023,“ siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Matilde Kimer må igen arbejde som journalist i Ukraine. DR’s Rusland-korrespondent blev i august frataget sin presseakkreditering efter ordre fra den ukrainske sikkerhedstjeneste, SBU. Her lød det, at hun ikke måtte opholde sig i landet i de næste ti år. Det må hun nu alligevel gerne, skriver sikkerhedstjenesten i en mail til DR. Ligesom i sommer følger ingen forklaring.

Twitter ophæver forbud mod politiske annoncer. For tre år siden lød det, at “udbredelsen af politik skal være fortjent, ikke købt“, hvorfor det blev forbudt at købe sig til omtale af politiske budskaber. Det trækker adm. direktør Elon Musk nu tilbage for at “starte en offentlig debat om vigtige emner“. Politiske reklamer har også frit løb på Facebook og YouTube, mens de fortsat ikke er tilladt på kinesiskejede TikTok.

Mand dræbt af politiet. Københavns Politi affyrede onsdag skud mod en person, der havde angrebet en betjent med kniv på Moselgade på Amager. Gerningsmanden blev efterfølgende erklæret død. Politiet skriver på Twitter, at de “anser det som en isoleret hændelse“. Siden juleaften har der været mindst syv knivstikepisoder i København, hvorfor der er indført visitationszoner på dele af Nørrebro og Nordvest.

Et sidste ord

Vi tvivler på, at det danske EU-formandskab i 2025 hamler op med andet end The Minds of 99 og Tobias Rahim.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12