5. maj 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Skrot op til Ingvar

Hvad er kunst? Sådan spurgte den ene af kun to åndspersoner i danmarkshistorien, som officielt har fået opkaldt en isme efter sig. Den anden var Nikolai Frederik Severin Grundtvig. Den nyeste svarede selv på sit spørgsmål: ”Jamen, det er jo et fiktivt begreb. Det, der er kunst for den ene, er det ikke for den […]

Kære læser

Tendenser til eksperttyranni

Hjemvendt fra forskningsstationen i de tyske alper, hvor vi kom helt tæt på dataindsamlingen i klimavidenskaben, prøver Jeppe Carstensen at forstå, hvem der egentlig betvivler forskningens resultater og metoder – og om vi virkelig har en krise i vores omgang med fakta. Kristian Hvidtfelt Nielsen, leder af Center for Science Studies i Aarhus, og et nyoversat essay fra det venstreorienterede magasin Eftertryk hjælper til i dagens føljeton.

Det bedste vi har set

Om du skal til Aarhus i weekenden eller ej, kan det være interessant at holde øje med SPOT Festival, der torsdag kl. 13 afholdt det første af de over 200 events, der løber af stablen frem til søndag. Festivalen har eksisteret siden 1994 og promoverer blandt andet de nyeste navne inden for primært dansk musik. Føljeton har lyttet, læst og set og giver dig hermed en lille guide med de seks kunstenere, vi ville bruge vores energi på, hvis det var os, der skulle af sted.

Spisesedlen

Dansk Folkeparti stemmer imod statsborgerskab-lov. For første gang har Danmarks største borgerlige parti besluttet ikke at stemme for tildeling af statsborgerskab til de 2710 personer, som ellers opfylder alle betingelser. DF meddeler her til formiddag, at partiet ikke længere vil deltage i ”det parlamentariske teater”.

Trump fik sin sundhedsreform. I hvert fald er den nu stemt igennem Repræsentanternes Hus med et knebent flertal. Det betyder, at én af Obamas største bedrifter, nemlig skabelsen af en regulær offentlig sygesikring med Affordable Care Act, populært kaldet Obamacare, er i fare for at falde. Først skal sagen dog igennem Senatet.

Le Pen fra Front National: Vi er blevet hacket. Det meddelte partiets hovedkvarter i aftes. Det er sket gentagne gange gennem valgkampen – og politiet bekræftede sent i aftes at have anholdt én og beslaglagt IT-udstyr, der netop nu er ved at blive undersøg. Begge franske præsidentkandidater har nu været under hackerangreb.

Mette Bock åbner for public service på Netflix. I en markant udmelding op til forhandlingerne om et nyt medieforlig, hvor DR ventes at blive skåret markant i budgetterne, har kulturminister Mette Bock meldt ud, at internationale streamingtjenester som Netflix fremover kan byde ind på statsstøttet medieindhold.

Kina skærper konkurrencen i lufttrafikken. I direkte kommerciel kappestrid med amerikanske Boeing og europæiske Airbus har det statsstyrede kinesiske firma Comac her til morgen sendt sit første større passagerfly afsted på sin jomfruflyvetur fra Shanghai. Markedet for fly ventes at fordobles.

Et sidste ord

H.K.H. Prins Phillip, hertug af Edinburgh, valgte i en alder af 95 at gå på pension fra det britiske kongehus. Det er nok ikke for tidligt, vil mange sige om manden, der er blevet kaldt prins af England – konge af upassende oneliners. Her er de bedste, og det starter helt tilbage i 60’erne. Han er vel deres Prins Henrik og i øvrigt oldebarn af Kong Christian 9. Men hvem er ikke det?

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12