5. maj 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Putins alterdreng

Man må gå ud fra, at der onsdag d. 16. marts blev ført millioner, nej, nok snarere milliarder af samtaler verden over. Men ingen samtale kan helt have været som den, vi nu vil forsøge at gengive og dramatisere. Det drejer sig om en samtale, som både er svær og nem at visualisere, idet der […]

Kære læser

Migrationsbyen, der stemte Brexit

Da EU-Kommissionens forperson, Ursula von der Leyen, i september holdt sin årlige tale om unionens tilstand, var det under overskriften “Strengthening the soul of our union“. Vi havde dog lidt svært ved at gennemskue projektet, så derfor har vi besluttet at give Ursula von der Leyen en hjælpende hånd. I en ny reportageserie vil Feuilleton […]

Det bedste vi har set

Græskkatolske Joe 

Græskkatolske Joe 

Han har danset om den varme grød, når det kom til spørgsmålet om fri abort, ham Joe Biden. Selv er han katolik og derfor skurer hans liberale holdninger mod hans religiøse hjerte. Med nyheden om den amerikanske højesterets plan om at ophæve retten til fri abort, er han dog blevet nødt til at tone rent flag. Spørgsmålet, Biden helst helt ville undgå, kan nu ende med at blive centralt for hans regering, skriver CNN i en læsværdig analyse.

Hip og højreorienteret

Er der én ting de amerikanske journalister virkelig kan finde ud af, så er det at skrive lange, gennemresearchede featureartikler. Her er det James Pogue for Vanity Fair om den nye amerikanske højrefløj, der ikke kun består af Trump-fundamentalister, men i lige så høj grad af “meget online Substack-skribenter, podcastere og anonyme Twitter-brugere – ‘vores sande elite’, som en af podcasterne beskrev dem. Denne gruppe favner alle fra rige crypto bros og techmoguler til back-to-the-landers og urørlige medlemmer af Amerikas intellektuelle klasse.“ Sammen er de ved at gøre højrefløjen hip og ironisk igen.

Velkommen til Medinas største kritiker 

Velkommen til Medinas største kritiker 

En ny dokumentar om popstjernen Medina sætter den udskældte sangers historie i et ganske nyt lys: Hun har arbejdet som en vanvittig, været forfulgt af ubehagelige stalkers og måske vigtigst af alt været udsat for, hvad der må betegnes som en hetz i den danske presse. Navnlig Ekstra Bladets musikanmelder Thomas Treo har været efter Medina, og han nævnes da også indirekte i filmen som en af de mest problematiske skikkelser igennem hendes karriere. Alligevel har han anmeldt dokumentaren – dårligt – uden at kommentere på sin egen rolle. Soundvenue kommenterer på sagen, og de er ikke imponerede.

Spisesedlen

Russiske styrker er trængt ind på stålværk i Mariupol. Det har ifølge ukrainske regeringsrepræsentanter medført “blodige kampe“ på det store kompleks. Rusland nægter officielt at skulle have angrebet stålværket, men har annonceret, at man torsdag morgen vil effektuere en evakuering af civile. Ifølge ukrainske kilder befinder der sig op mod 200 civile, heriblandt mindst 30 børn, på området.

USA lover Sverige beskyttelse under Nato-ansøgningsproces. Det sker, efter Sverige har luftet en bekymring om udsathed for angreb, mens en eventuel optagelsesproces i Nato pågår. Sveriges udenrigsminister Ann Linde vil ikke gå i detaljer omkring, hvad man er blevet lovet, men fortæller at beskyttelsen vil betyde, “at Rusland kan være sikre på, at hvis de retter nogen form for negativ aktivitet mod Sverige, som de har truet med, så er det ikke noget, USA bare vil lade ske… uden et modsvar“.

+ Udmeldingen kommer samtidig med, at en meningsmåling i Sverige viser, at 62 pct. af befolkningen ikke ønsker at stemme om et potentielt Nato-medlemskab. Samtidig vokser andelen af folk, der er i tvivl om, hvorvidt de støtter op om et medlemskab.

Miljøstyrelsen godkendte ikke svar om dumpning i slam i Køge Bugt. Det udtaler de til DR. Udviklingsselskabet bag Lynetteholm By & Havn dækkede ellers deres miljømæssige vurdering af processen ind med en påstand om, at også Miljøstyrelsen stod bag beregninger af de skadelige effekter, som Stevns og Køge kommune havde udbedt sig. By & Havn forklarer nu, at henvisningen til Miljøstyrelsen skulle forstås i forbindelse med den oprindelige miljørapport og ikke det specifikke svar til de påvirkede kommuner.

Regeringen præsenterer plan om accelereret digitalisering. Det skete på et pressemøde torsdag formiddag. Den nye strategi for digitalisering består af 61 tiltag, der bl.a. drejer sig om den grønne omstilling og offentlige serviceopgaver. Desuden nedsættes et Digitaliseringsråd, som skal følge implementeringen af tiltagene. I spidsen for rådet står den administrerende direktør i Microsoft Danmark og Island, Nana Bule. Valget af den private interessent Microsoft som rådsleder vækker opsigt.

Lokalvalg kan blive afgørende for Boris Johnson. Valgsteder i England, Skotland og Wales er her til formiddag åbnet, og de lokale valgs udfald ses som afgørende for Storbritanniens premierminister, Boris Johnson. I kølvandet på Brexit og den såkaldte ‘Partygate’ kan valgresultaterne meget vel blive indikatorer for folkestemningen omkring Johnsons regering.

Et sidste ord

Det her… det her lyder ikke sådan pissesjovt, men måske er der noget, vi ikke har fattet?

Ses i morgen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12