5. oktober 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Faldet

Her på Føljeton findes der nogle mænd på omkring de 40 år. Vi har aldrig været deciderede fodboldtosser med klaphatte og ”halli halli hallå”, men vi er vokset op med Michael Laudrup som en slags ledestjerne. [For yngre læsere: Michael Laudrup – det er ham den ungdommeligt udseende 52-årige fodboldtræner med det kraftige hår, som lige har underskrevet en toårig kontrakt […]

Det bedste vi har set

BZ’erne, den ‘klarsynede’ avantgarde

I går udkom journalisten Peter Øvig Knudsens 624 sider store bog om den danske BZ-bevægelse. Den hedder BZ – Du har ikke en chance – Tag den! Et familiedrama. (sic!). I dag er der en virkelig læseværdig kronik i Information, skrevet af Nikolai Lang, der brugte hele sin tidlige ungdom på bevægelsen. Han giver Øvig ret i, at bevægelsen ikke har haft nogen nævneværdig betydning for eftertiden. ”Det skyldes bl.a. lukkethed, som blev skabt af den millitante indstilling – og at oprøret var præget af en elitær følelse af at være en særlig klarsynet avantgarde, der kunne nøjes med at kommunikere i obskure selvudgivelser,” skriver han.

Det kinesiske efterår

Er dine knogler kolde, og hvirvler dit hår pludselig op uden nogen synlig grund? Det er efteråret, der er over dig, og du kan hverken gøre fra eller til. Årstiderne er et globalt fænomen. Et sted i Zhongnan-bjergene i Kina ligger der et buddhistisk kloster, og i klostrets lille have står der et 1.400 år gammelt tempeltræ. Det er ikke, fordi træet er enormt, men om efteråret er bladene virkelig gule, og når de falder, falder de virkelig.

Hvorfor er Assad stadig ved magten?

Hvorfor er Syriens præsident Bashar Al-Assad stadig ved magten? Det forsøger Al Jazeera at redegøre for i en længere analyse af hans tid ved magten – fra at være det spirende håb for demokratiet tilbage i 2000 til i dag, hvor hans regime er beskyldt for adskillige krigsforbrydelser i borgerkrigen, der har dræbt hundrede tusinder civile og jaget 11 millioner syrere på flugt. Analysen tager afsæt i et interview med Assad i The Wall Street Journal fra januar 2011, da det arabiske forår for alvor havde sit tag i nabolandene. Interviewet peger ikke umiddelbart frem mod den brutale borgerkrig, der brød ud få måneder senere. Han understreger i interviewet behovet for politiske reformer, der kun overgås af behovet for, at ”folket vågner hver dag og kan få noget at spise, have et godt helbred, sende deres børn til gode skoler. Det er det, folket vil have. Jeg vil være sikker i mit eget land. Det er mit mål.” Analysen fortsætter gennem borgerkrigen til i dag, hvor Assad ikke tager stilling til, hvad regeringen kunne have gjort anderledes og til stadighed lover politiske reformer efter krigens afslutning.

Spisesedlen

Regeringen vil sende mere nødhjælp til nærområder – men gjorde det modsatte i 2015. Højrefløjen vil hellere bruge penge på nødhjælp i nærområder end på flygtninge i Danmark. Men sidste år gav regeringen 1.895 millioner kroner til nødhjælp, hvilket er 442 millioner mindre end i 2014. Udenrigsminister Kristian Jensen (V) forklarer, at der er afsat rekordstore midler til nødhjælp i år. Men i Røde Kors vil man se pengene, før man begynder at glæde sig.

Psykiatriske patienter får færre penge til behandling trods et satspuljetilskud på 2,2 milliarder til bedre behandling fra 2015-2018. En af årsagerne er, at der i de seneste år har været en stigning i antallet af psykiatriske patienter, som mængden af penge langt fra vejer op for. Især i børne- og ungepsykiatrien, der har fået 33 procent flere patienter de seneste fem år, er der sket et skred i den forkerte retning. Her er udgifterne på hver patient i gennemsnit faldet med 13 procent siden 2011.

Den værste orkan i 10 år hærger Caribien og nærmer sig USA. Kategori 4-orkanen Matthew ramte Haiti og den Den Dominikanske republik tirsdag eftermiddag og efterlod mindst syv døde. Nu har den ramt Cuba og er på vej videre mod USA.

Flertallet af amerikanerne går ikke længere ind for dødsstraf. Dødsstraf er lovligt i USA, men opbakningen i befolkningen er faldet med syv procentpoint det seneste halvandet år til 49 procent. Historisk set har et flertal af amerikanerne støttet dødsstraf, men i 1971 faldt tallet også til 49 procent. Støtten toppede i 1994 med 80 procent.

Den kun 19-årige aktivist fra Hong Kong, Joshua Wong, er blevet tilbageholdt i Bangkok lufthavn og siden deporteret tilbage til Hong Kong. Den unge aktivist er blevet symbolet på kampen for demokrati i Kina og var inviteret til at tale på to universiteter i Thailand. Både Wongs støtter i Hong Kong og en højtstående embedsmand på immigrationskontoret i Bangkok lufthavn fortæller, at Kina står bag ordren om ikke at lade ham rejse ind i Thailand.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12