5. oktober 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Svækkede ambitioner, begrænsede værktøjer

Ah, lettelsen. I morges kunne du endelig igen vågne op til beskeder på Messenger, måske et par notifikationer på Instagram, efter Facebook mandag aften mistede signalet og nogle steder var helt væk i op til fem timer. Givetvis var afbrydelsen for nogen et rart (omend ufrivilligt) pusterum væk fra sociale medier, men for andre var […]

Kære læser

Det er det, de unge vil ha’

Der er ikke nogen pæn måde at sige det på: Facebook er på røven. Søndag trådte whistlebloweren bag afsløringerne om platformens uansvarlige omgang med hate speech, mentalt helbred og vold frem, og Frances Haugen, som hun hedder, tog ikke nogen gidsler. Dagen gik fra skidt til værre, da Facebook, Instagram og WhatsApp pludselig blev ramt […]

Det bedste vi har set

Finske børn i al-Hol-lejren fik skoleundervisning via WhatsApp

Finske børn i al-Hol-lejren fik skoleundervisning via WhatsApp

Syret historie i Finlands største avis Helsingin Sanomat. I al hemmelighed rekrutterede det finske udenrigsministerium i foråret 2020 skolelæreren Ilona Taimela til at undervise børn med tilknytning til Finland i den frygtelige al Hol-flygtningelejr i Syrien. Hun var der ikke fysisk; undervisningen skete gennem beskeder på WhatsApp. Taimela fortæller, at hun ikke skænkede forældres eventuelle religiøse eller politiske ideologier så mange tanker. Hun så det bare som sin pligt at undervise børnene og ikke lade dem sejle i deres egen sø.

Kloden drejer – eller er det Irene og Oles hus?

Kloden drejer – eller er det Irene og Oles hus?

Uden for landsbyen Gudbjerg på Sydfyn bor det ældre ægtepar Irene og Ole Hansen. Sidstnævnte er “autodidakt robotprogrammør“. Den oplysning er vigtig, den skal du huske. Irene og Ole har bygget et ottekantet hus på 143 m2, som kan dreje 360 grader rundt om sig selv. “Ole Hansen tager fat i sin mobiltelefon og åbner en app. Han trykker lidt hist og pist – og vupti giver huset en biplyd fra sig […] Huset begynder at dreje. Ikke helt lydløst, men heller ikke larmende. Og lige så stille ændrer udsigten sig og bliver en anden.“ Tjek også videoen, hvor Irene og Oles ægteseng skyder ud i det fri takket være en sindrig motoriseret anordning. Det er bladet Bolius, der har været på Sydfyn.

Kød og rådne forhold

Kød og rådne forhold

Mere end én million mennesker er ansat i Europas kødindustri. Ifølge fagforeninger er tusindvis af arbejdere migranter, som tjener helt ned til 40-50 pct. af deres kolleger på samme fabrikker, fordi de er ansat under prekære forhold af tvivlsomme underleverandører. The Guardians journalister har set nærmere på svineriet.

Spisesedlen

Ny landbrugsaftale på plads. Et bredt flertal i Folketinget blev mandag enige om en ny klimaaftale for landbruget, der bl.a. indfører et bindende CO2-reduktionsmål på 55-65 pct. i 2030. Selvom ambitionen er at nå en reduktion på 7,4 mio. ton, vil konkrete initiativer i aftalen dog kun sikre en reduktion på 1,9 mio. ton. Finansminister Nicolai Wammen (S) kalder aftalen “historisk“.

Global opvarmning har dræbt 14 pct. af verdens koralrev. Det viser en ny rapport forfattet af flere end 300 forskere fra det såkaldte Global Coral Reef Monitoring Network. Ifølge rapporten, der rummer den hidtil mest omfattende opgørelse af korallernes helbred, er mere end en tiendedel af koralrevene forsvundet mellem 2009 og 2018. Værst ramt er områderne omkring Den Arabiske Halvø og ud for Australiens kyst.

Seks gymnasier må ikke optage elever i det kommende skoleår. Et politisk flertal har besluttet, at Herlev Gymnasium, Hvidovre Gymnasium, Høje-Taastrup Gymnasium, NEXT – Sydkysten Gymnasium, Viby Gymnasium samt Aarhus Gymnasium ikke må byde nye 1.g-elever velkomne næste år. Det midlertidige stop i optaget skal ifølge børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) sikre, at gymnasierne får en mere mangfoldig elevsammensætning og “en frisk start“.

Volvo Cars planlægger børsnotering. Den svenske bilfabrikant, der ejes af kinesiske Geely, satser på at hente 25 mia. svenske kroner ved børsen i Stockholm. Det bekræfter Volvo mandag. Dermed står virksomheden til at kunne levere en af de største børsnoteringer i Europa i år. Planen er dog, at Geely fortsat skal være Volvo Cars’ største andelshaver.

EMA giver grønt lys til boosterstik. Den Europæiske Lægemiddelstyrelse (EMA) anbefaler nu, at folk med et nedsat immunsystem får en ekstra dosis coronavaccine så tidligt som 28 dage efter andet stik. Samtidig åbner EMA for, at raske voksne kan få et booster-skud med Pfizer-BioNTechs vaccine seks måneder efter andet stik.

Et sidste ord

Vi har aldrig rigtigt forstået, hvad vi skal med Halloween i Danmark… Men hvis vi skal købe ét stykke pynt til højtiden, må det næsten være det her.

Føljeton er tilbage i morgen. Ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12