6. december 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Det asiatiske århundrede

I dag tirsdag 6. december 2016 er Danmark trådt ind i det asiatiske århundrede. Så spænd sikkerhedshjelmene… Længe har det været kendt, at de økonomiske kontinental-plader er ved at forskubbe sig mod Østen, voldsomt og accelereret, men først her til morgen har Danmark for alvor fået koblet sig til en fager, ny verden, hvor de […]

Det bedste vi har set

Trumps desertør

Donald Trump er ikke valgt som USA’s næste præsident, ikke endnu. Det bliver han først, når de 538 valgmænd – 306 republikanere og 232 demokrater – mødes og stemmer på kandidaten fra deres eget parti. Men det har en af Trumps valgmænd ikke tænkt sig at gøre. Christopher Suprun var brandmand under 11. september, og han har været en stolt republikaner gennem mange år. Men denne gang kan han ikke få sig selv til at gøre sin demokratiske pligt og pege på manden, som folket har valgt, og han forklarer hvorfor i New York Times:

”Valgmandskollegiet skal afgøre, om kandidaterne er kvalificerede, afholder sig fra demagogi og er uafhængige af indflydelse fra udlandet. Hr. Trump viser os igen og igen, at han ikke lever op til de standarder.”

Christopher Suprun planlægger i stedet at pege på Ohios guvernør John Kasich. Suprun står ikke i gæld til sit parti, skriver han. Kun til sine børn, der har krav på at overtage et land, de kan stole på.

Han har også en høne at plukke med Trumps rådgiver Stephen Bannon, som ”hævder at være leninist og hylder skurke og deres magtbegærlighed, inklusive Darth Vader. Rogue One, den seneste Star Wars-film, har premiere senere på måneden. Jeg ser den ikke med mine børn for at fejre ondskaben, men for at vise dem, at lyset kan overvinde den.”

At bygge et menneske

Vi ved, at computere bliver gamle efter et år, og at telefoner både kan betale for togbilletter, tage billeder og vise amerikanske serier. Ok, fremtid, så langt er vi med. Men nu er man så begyndt at bygge kunstige micro-rokker med guld og dele fra rotter. De reagerer på lys, svømmer som fisk i vand og skal danne grobund for at skabe kunstige hjerter til mennesker.

Katie Couric interviewer Edward Snowden

Sidst vi så et videointerview med den amerikanske whistleblower Edward Snowden, var det den britiske tv-vært og komiker John Oliver, som interviewede ham på et hotel i Moskva. Nu har værtsikonet Katie Couric gjort det samme for Yahoo! Global News. Det varer 50 minutter, og Snowden skriver selv på Twitter, at hun stillede alle de spørgsmål, som selv hans hårdeste kritikere ville kunne finde på.

Her er et af de bløde spørgsmål: Couric: ”Kan du gå frit rundt i Moskvas gader uden at blive genkendt?” Snowden: ”Jeg er gået herhen.” Couric: ”Bliver du nogensinde genkendt.” Snowden: ”Ja, nogle gange. Det er faktisk sjovt. Når jeg går ude på gaden, aner folk ikke, hvem jeg er. Men hvis jeg går ind i en computerforretning, genkender alle mig med det samme.”

RokokoPosten om den nye norske serie KONTOR

Her på Føljeton er vi meget optaget af kontorlivets psykologi. Vi har for eksempel altid været fascinerede af mellemlederens rolle og livsstil; at være en lus mellem to negle, hedeturene, stress-symptomerne, halvmaraton-løbet i fritiden (kendt som mellemlederdistancen). Derfor må vi sige, at satireavisen RokokoPosten (grundlagt 1732) rammer os i hjertet med denne artikel om ”den norske serie KONTOR”, som handler ”om livet på et analysebureau i Bergen” og ”hitter massivt blandt teenagere”, fordi ”de mener, at den giver et unikt og autentisk indblik i forældregenerationens professionelle og private liv”.

Spisesedlen

Google, Facebook, Twitter og Microsoft går sammen om at bekæmpe terrorisme. Selskaberne vil skabe en fælles database for digitale fingeraftryk – såkaldte ”hashes” – på fotos og videoer, der promoverer terrorisme. På den måde kan alle platforme fjerne videoen på samme tid.

Regeringen er uenig med sig selv om, hvorvidt staten skal betale løn til præster. I dag bliver 40 procent af præsters løn og pension betalt af staten, mens 60 procent bliver betalt af kirkens medlemmer over kirkeskatten. Det synes den nye kirkeminister Mette Bock (LA) ikke er fair. Borgere, som ikke er medlem af folkekirken, skal ikke betale for kristen forkyndelse. Men det falder De Konservative for brystet. ”Slap nu af, der er andre ting, man kan lade sig provokere af,” siger kirkeordfører Naser Khader (K).

Mogens Camre er død. DF-politikeren blev 80 år. Mogens Camre startede sin politiske karriere i Socialdemokratiet, men han bliver husket som en af de mest udlændingekritiske stemmer i Dansk Folkeparti, som han blev medlem af i 1999. Politiken har samlet hans mest kontroversielle citater. De fleste er ærlig talt ikke værd at gentage.

En hundefører er blevet skudt i hovedet ved politigården i Albertslund. Skudepisoden fandt sted kl. 8.20, og en mulig gerningsmand er anholdt. Ifølge politiet er betjenten uden for livsfare, og de nærmeste pårørende er underrettet. Sikkerheden er blevet skærpet på politistationer i hele landet.

Ung kunstner modtager Storbritanniens mest prestigefyldte kunstpris. Hvert år siden 1984 er Turner Prize blevet uddelt til en visuel kunstner under 50. I år gik prisen til den 31-årige Helen Marten fra Macclesfield, og den blev uddelt på Tate Britain i går. Turner-prisen, der er opkaldt efter den britiske maler J.M.W. Turner, er som regel omgærdet af et større mediespektakel, og Marten sagde, at en del af hende håbede, at hun ikke fik den, fordi hun ikke er vild med opmærksomheden. Se Tates præsentationsvideo af hende her.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12