6. december 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Et middel mod villakvarteret i Vejen

Der er et oprør på vej i Vejen, der er en ny ‘Årets dansker’, og vi ved ikke helt, hvor vi skal starte. For lige så længe vi har haft en kontinuerlig indvandring fra det, vi med rund hånd kalder ikke-vestlige lande, lige så længe har vi haft problemer med at acceptere det. Om det […]

Kære læser

Med henblik på midlertidigt ophold

Dansk Folkepartis krav om nye stramninger af udlændingereglerne – som en pris for at stemme for nye skattelettelser – er et frontalopgør med VLAK-regeringens asylpolitik. Kravene kan derfor være fremlagt som en provokation og alene for at komplicere de i forvejen spegede forhandlinger, der her til formiddag er rykket over i Statsministeriet.

Det bedste vi har set

6. december

6. december

Er de her daglige decemberjulekalenderlågetekster for lange? I dag fatter vi os i korthed. Klippet, du skal se, er fra musicalfilmen Royal Wedding fra 1951. Fred Astaire låser sig ind i sin lejlighed med cigaret og høj hat. Han er forelsket. Og så begynder han sgu ellers at danse tyngdekraften i stumper og stykker.

Spisesedlen

USA anerkender Jerusalem som Israels hovedstad. Saudi-Arabien, USA’s nære allierede i Mellemøsten, kalder præsident Donald Trumps beslutning en ”åbenlys provokation over for muslimer”. Israel har altid opfattet byen som hovedstad, og palæstinenserne ser byens østlige del som hovedstaden i en fremtidig palæstinensisk stat. USA er det første land, som anerkender Jerusalem som hovedstad siden Israels oprettelse i 1948.

Sveriges miljøminister kritiserer dansk sandsugning i Østersøen. Karolina Skog forstår ikke, at Danmark bliver ved med at gøre det, ”selv om vi ved, at det har store konsekvenser”. 13 miljøorganisationer og 14 kystkommuner i begge lande har tidligere opfordret til at passe bedre på Øresund, og Skog henviser til en rapport fra havorganisationen ICES fra 2016, som påviser, at visse organismer, som fladfisk og torsk lever af, fjernes ved sandsugning. Sandet bruges til byggeri.

Den Internationale Olympiske Komité har udelukket Rusland fra vinter-OL. Det russiske flag, den russiske dragt og nationalmelodi er bandlyst fra De Olympiske Lege i den sydkoreanske by Pyeongchang. Enkelte russiske atleter kan deltage, men det bliver på egne vegne. Se denne trailer for dokumentaren Icarus på Netflix for at forstå mere.

Britisk efterretningstjeneste: Mordkomplot mod Theresa May afværget. En 20-årig islamistisk ekstremist havde planer om at sprænge sig vej ind til Downing Street i et forsøg på at slå premierministeren ihjel, lyder det fra MI5 ifølge The Telegraph.

Kritikken af Sundhedsplatformen tager til. ”Jeg har ikke lyst til at arbejde et sted, hvor jeg skal vælge mellem at presse mit personale  eller acceptere, at patienterne kommer i klemme, fordi vi arbejder med et dårligt og ineffektivt system,” siger ledende overlæge Mark Ainsworth, der nu siger op efter 14 år på  Herlev Hospital. Hans næste job bliver et sted uden Sundhedsplatform. Politiken har historien.

Et sidste ord

En online-underskriftsindsamling med tusinder af navne kræver, at The Metropolitan Museum of Art i New York fjerner et maleri fra 1938 af den fransk-polske kunstner Balthus, fordi det ”seksualiserer” kvinder. Det vil museet ikke. Vores yndlingskunstanmelder Jerry Saltz fra New York Magazine har en bemærkning på Instagram.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12