6. december 2023

Rishi Sunak og Rane Willerslev smækker låget på Pandoras æske

Hvorfor siger museer ikke tak for lån og returnerer andre landes artefakter?

Velkommen til!

Føljeton har fået en ny hjemmeside. Vi er ved at få de allersidste ting på plads. Men lad os allerede spørge: Hvad synes du?

Fortæl fortæl

Kære læser

Bidens sidste dans

“Og David sagde: »Herren, som reddede mig fra løver og bjørne, vil også redde mig fra denne filister.« Saul svarede David: »Så gå da, og Herren være med dig!«” – Første Samuelsbog, kapitel 17, vers 37.   “Kan I lide underdogs”?, spørger den australske komiker Sam Campbell publikum i en af sine jokes. Publikum hujer […]

Det bedste vi har set

AOC på arbejde

AOC på arbejde

“At rette skytset mod transbørn, der gerne vil dyrke sport, mindsker trygheden for alle kvinder, hvad enten de er trans eller ciskønnede. At foretage kønstest er et tilbageskridt, grænseoverskridende, diskriminerende og en fundamental krænkelse af privatlivets fred for alle kvinder såvel som amerikanere. Det er skamfuldt.” Alexandria Ocasio-Cortez, det progressive demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus i den amerikanske kongres – lagde i nat (dansk tid) en fem et halvt minut lang video ud på Instagram, hvor hun på rimelig elegant vis piller den her amerikanske praksis fra hinanden under en høring.

Hamas fulgte en drejebog

Hamas fulgte en drejebog

Hamas’ uhyggelige og dødelige angreb på israelsk jord d. 7. oktober kunne have været afværget, hvis Israels sikkerhedstjeneste havde lyttet til de medarbejdere, der rent faktisk advarede om, at noget sindssygt var under opsejling. I The New York Times’ podcast The Daily ruller den israelske journalist Ronen Bergman historien ud. For hans vedkommende starter det med, at det undrer ham, at alle hans kilder i sikkerhedstjenesten påfaldende hurtigt og kategorisk afviser, at man vidste noget som helst. Det har tidligere været fremme, at advarslerne ikke blev taget alvorligt, fordi de kom fra kvinder.

“Folk er mindre fortrøstningsfulde”

“Alle mine venner havde spændende planer om ting, de gerne ville, men med invasionen blev alting aflyst. Da jeg kom til Tyskland, forventede jeg, at jeg snart skulle hjemme igen, fordi krigen nok ville være slut om en måned. Og da det ikke skete, tænkte jeg, at der nok ville gå en måned mere, og så en til. Så det var først, da jeg havde været her næsten et år, at jeg begyndte at få tyskundervisning,” siger 28-årige Valeriia Nechyporuk. Freelancejournalisten Johanne Breum Jacobsen har taget temperaturen på ukrainernes optimisme i forhold til krigen. Fin lille tekst i Globalnyt.

Spisesedlen

Orbán fremlægger resolution om at blokere ukrainsk EU-optagelse.

400 rohingya-bådflygtninge er strandet på Andamanhavet, siger FN.

2023 bliver det varmeste år nogensinde målt.

Den svenske regering truer med at sagsøge Danmark over ny postlov. De er “oprigtigt bekymrede” over, at PostNord mister sin befordringspligt.

Boris Johnson skal igen grilles for sin coronahåndtering. Denne gang om slettede sms’er.

Mahsa Amini-demonstranter blev voldtaget af det iranske sikkerhedspoliti.

Sanjay Shah er på vej til Danmark.

Nærsynet

Gårn så går den

Lars Gårn Hansen gjorde et godt væsen af sig, da han i tv-programmet Debatten gjorde det klart og tydeligt, at landbruget udgør en forsvindende lille del af dansk økonomi. Nu sætter han trumf på med en ny rapport fra de såkaldte miljøøkonomiske vismænd – eller skulle vi sige vispersoner – som han er en del […]

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12