6. januar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Gamle mand, gå væk

Så har man da lært noget nyt. I den vestlige del af Kasakhstan kører 70-90 pct. af alle motordrevne køretøjer på LGP (flydende gas) – for eksempel propan. Det lyder som noget gevaldigt klimasvineri. På nettet kan man imidlertid læse, at flydende gas udleder en smule mindre CO2 end kul og olie (men dog mere […]

Kære læser

På den anden side af et nyt kupforsøg ligger anarki

Torsdag markerer årsdagen for stormløbet på Kongressen i USA. En begivenhed, der har vist sig så kompleks, at den har voldet politikere såvel som journalister alvorlige forklaringsproblemer. På den ene side indeholdt kupforsøget alle ingredienserne til at blive afskrevet som en tragikomisk engangsforestilling: Den var under ledelse af vrede mænd i bar overkrop, og de […]

Det bedste vi har set

This Time for Africa

Søndag begynder Africa Cup of Nations (AFCON), den afrikanske pendant til EM i fodbold. Og selv hvis du ikke er den store fodboldfan, er turneringen i Cameroun faktisk værd at holde øje med. AFCON’s historie er nemlig fyldt med meget mere end bold: Opgør med kolonitiden, benhård geopolitik, professionalisering af sporten, oprettelsen af Den Afrikanske Union – vi kunne blive ved. Radio4-programmet 4 på foden guider dig til slutrunden – med kyndig hjælp fra fodbold- og Afrika-ekspert Oscar Rothstein (som også skriver Føljeton-nyhedsbrevet Sportshjerne).

+ Hold også øje med den kommende udgave af Sportshjerne, hvor Oscar Rothstein på fredag dykker ned i AFCON’s kinesiske forbindelse. Du kan skrive dig op til at modtage Sportshjerne lige her.

Plastisk – knap så fantastisk

“Men plastikkens økonomi er atter ved at forandre sig. I takt med at energi- og transportsektoren bevæger sig væk fra fossile brændstoffer, virker plastik for mange olie- og gasproducenter som en af de få muligheder for at fortsætte væksten (…) den nuværende vækstudvikling betyder, at industrien i 2050 vil æde 15 pct., og potentielt mere, af verdens samlede kulstofbudget.“ The Atlantic skriver om plastikkens historie – og ikke mindst om dens problemfyldte fremtid.

Du kan ikke flygte

Apropos justitsminister Nick Hækkerups (S) drømmerier om at uddele fodlænker til børn: Tidsskriftet Maisonneuve fortæller om Canadas brug af fodlænker til at overvåge personer fra landets migrationscentre. Ikke overraskende er det både en dårlig og ekstremt stigmatiserende idé. For som FN’s Flygtningehøjkommissariat også understreger, skaber fodlænker ikke bare psykologiske bekymringer, de iscenesætter også flygtninge som kriminelle. Det er bare ikke et demokratisk land værdigt.

Spisesedlen

Russisk-ledet alliance vil sende tropper til Kasakhstan. Onsdag bekræftede Den Kollektive Sikkerhedspagt (CSTO), der udover Kasakhstan består af Rusland, Armenien, Belarus, Kirgisistan og Tajikistan, at man vil sende “fredsbevarende“ styrker til Kasakhstan på anmodning af landets præsident Kasym-Sjomart Tokajev. Kasakhstan har siden søndag været ramt af voldsomme uroligheder, efter regeringen indførte en drastisk stigning i brændstofpriserne.

Australien annullerer Novak Djokovics visum. Den serbiske tennisstjerne blev onsdag nægtet adgang til Australien, hvor han ellers skal deltage i den prestigefyldte Grand Slam-turnering Australian Open. Ifølge myndighederne har Djokovic ikke fremlagt tilstrækkelig dokumentation for den medicinske dispensation, som gør det muligt at rejse ind i landet uden coronavaccine. Tennisstjernen har tidligere udtalt, at han er imod coronavaccinen.

Italien gør coronavaccination obligatorisk for folk over 50. Fra den 15. februar vil arbejdende italienere over 50 år skulle fremvise et gyldigt coronapas, der viser, at de enten er blevet vaccinerede eller for nylig har været smittet med Covid-19. Ældre italienere, som ikke er i arbejde, risikerer sanktioner, hvis ikke de lader sig vaccinere. Tiltaget kommer, efter Italien onsdag registrerede 190.000 nye smittetilfælde.

Regeringen vil forkorte coronapassets gyldighed. Til TV 2 fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at regeringen ønsker at stramme reglerne for coronapasset yderligere. Ifølge sundhedsministeren bør gyldigheden efter to vaccinestik forkortes med to måneder og med en måned efter tidligere smitte. Forslaget kommer på baggrund af anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen, oplyser Sundhedsministeriet.

Novo Nordisk Fonden vil hjælpe syriske flygtninge med rekordstor bevilling. I en pressemeddelelse oplyser fonden, at en bevilling på 200 mio. kr. – der gives til et konsortium anført af PlanBørnefonden – skal hjælpe unge syriske flygtninge i Jordan i arbejde. Det er den største humanitære bevilling, fonden hidtil har givet.

Et sidste ord

Når først der kommer hul på ketchupflasken

Føljeton er tilbage i morgen. Vi ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12