6. juli 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Panda, G20 og postmoderniteten

Vi har først i en ret sen alder opgivet at finde sammenhænge. Det indrømmer vi blankt. Det ville være for voldsomt at sige, at vi har opgivet at finde en dybere mening med livet, men vi er færdige med at forbinde punkter, som om der findes en eller anden form for logik. Jo jo, vi […]

Kære læser

Som en Zombie i regnen

I denne uge er Stine Ellerbæk vendt tilbage til den nu lukkede teltlejr for asylansøgere i Thisted, som hun løbende rapporterede fra gennem et år, fra lejren åbnede, til den lukkede. I dag har hun besøgt Masood fra Teheran, der netop har fået afslag på asyl efter mere end et års venten. Det regner.

Det bedste vi har set

Puha – i denne feuilleton har ekvilibristen Herman Bang begivet sig ud i lidt af et vovestykke. Det handler om ulykkelig kærlighed blandt adelen. Om hede julidage og indestængt længsel:

“Han fandt en Aften den unge Kaptain i Milladas Rede paa Knæ for sin unge Hustru. Og hun kyssede hans lukkede Øielaag.

Baronen skreg, da han saa det, de vendte sig; Baronen stod gulbleg, rank og pegede paa Døren. Kaptainen gik. Millada sad forstenet, rørte sig ikke. Da Baronen saa ned paa sin Hustru, mødte han et Blik saa forskræmt, som en døende Hinds. Han syntes, hun sad saa ret i Sædet.

Man fandt om Morgenen Kaptainen skudt … ingen fik at vide, hvordan han var død, man sagde, han havde skudt sig, og det var jo ikke urimeligt. Men hvad Natten gjemte, ved kun hun, hendes Ægtefælle og den gamle Tjener, som havde slæbt Liget bort fra Terrassen. Og paa hans Taushed kan man stole …”

Det er sommer, og du har læst alle bøger på din liste. Hvad gør du? Du søger efter nye titler. Men hvor? Føljeton hjælper dig hele juli måned med bøger, nogen burde udgive. Forsiderne er klar, og det samme er bagsideteksterne. I dag: en banal undervisningsbog.

Spisesedlen

Regeringen vil have skåret hver fjerde recept på antibiotika væk i 2020. “Det er et præparat, som skal bruges med varsomhed. Dets virkning fortager sig, og vi ser flere multiresistente bakterier,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Politikerne skal finde løsninger til familier med børn, mener læger.

91.539 har søgt ind på en videregående uddannelse, viser opgørelsen her efter deadline. Det svarer til et fald på omkring 3 procent i forhold til det rekordstore antal, der søgte ind i 2016. Medicinstudiet stiger mest i feltet med ansøgere til en videregående uddannelse. Men flest vil være pædagog.

Europæiske justits- og udenrigsministre mødes i dag i Estlands hovedstad Tallin, hvor de blandt andet skal diskutere flygtninge- og migrantkrisen. Netop i dag har menneskerettighedsorganisationen Amnesty udgivet en ny rapport, hvor EU anklages for at svigte sit ansvar for at redde de flygtninge, der forsøger at krydse Middelhavet og nå frem til Europa.

Donald Trump besøger Polen i dag. Besøget, der foregår i Warszawa, styrker Polens position i EU, mener den polske præsident, Andrzej Duda, der sammen med sin befolkning er blandt de mest Trump-begejstrede uden for USA. Trump ventes at holde en tale, hvori han erklærer sin fulde opbakning til Nato. Denne analyse fra Foreign Policy argumenterer for, at Polen ikke skal glæde sig for tidligt.

Unesco hævder, at Great Barrier Reef ikke er truet. Det til trods for, at næsten 30 procent af verdens største koralrev består af døde koraller. Beslutningen om at udelade koralrevet fra FN-organisationens liste blev truffet, efter at den australske regering har ført en lobbykampagne for ikke at få klassificeret revet som truet.

Et sidste ord

Måske er du allerede stukket afsted og sidder lige nu og bander af hotellets serviceniveau. Måske har du endda ikke fået den havudsigt, du var blevet lovet. Så trøst dig med de her billeder. Nogen har det altid værre.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12