6. juni 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Æblemand, kom ikke indenfor

Så kom det: Apples længe ventede bud på et virtual reality-headset. Eller rettere: Apples ønske for, hvordan fremtiden™ skal se ud. Sjovt nok viser det sig, at den på parodisk vis ligner sci-fi-serien Black Mirror, der har som pointe at advare mod teknologiens dehumaniserende effekter. Det har Apple så åbenbart valgt at ignorere. Men okay, […]

Kære læser

Naturen visner på forhandlingsbordet

EU-Kommissionen vil med to lovforslag redde biodiversiteten i Europa. Det er blevet unionens mest omstridte grønne projekt, og tiden er ikke på naturens side.

Det bedste vi har set

Klimaeksistentialisme

Klimaeksistentialisme

Sociologen Nikolaj Schultz eksistentialistiske – det kan man vel godt kalde den? – klimabog Landsyge, som udkom på fransk i efteråret, er nu landet i en dansk udgave. Ræson har stillet ham en række spørgsmål, og alle hans svar har denne her klang: “Vi har brug for økologiske analyser, der starter tættere på folks egen livsverden og deres konceptuelle univers og derefter drejer dem i en anden retning ved at vise, hvordan begreberne, de eksistentielle principper osv., som de er knyttet til, bliver transformeret i en klimaskadet verden. Derfor valgte jeg i denne bog at gå tilbage til mennesket og dets eksistentielle forankringer – netop for at vise at vores menneskelige vilkår og komposition ikke er det samme som før. Tilbage til mennesket, for at gøre det til ‘jordboer’, om du vil.”

+ Podcast-samtale med journalisten og klimaaktivisten George Monbiot om hans seneste bog Regenesis. Han sammenligner det globale fødevaresystem med den globale finanskrise i 2008. Fire virksomheder sidder på 90 pct. af kornmarkedet, siger han.

James Fallows folder vingerne ud

Forleden måtte flere F-16-fly på vingerne, da et privat jetfly fløj ind over Det Hvide Hus i Washington, D.C. (dog meget højt oppe). Flyet styrtede ned til sidst. Ingen af de fire ombordværende personer var formentlig ved bevidsthed, da motorerne til sidst satte ud. Den pensionerede journalist James Fallows, der i en årrække var en fremragende national korrespondent for magasinet The Atlantic – og i øvrigt taleskriver for præsident Jimmy Carter – er nørdet fascineret af fly og luftfart og gennemgår sagen i detaljer her i sit nyhedsbrev Breaking the News, som er opkaldt efter en populær bog om medierne, han skrev i 1996.

Nonsens, Mr. Bean

Den britiske komiker Rowan Atkinson – også kendt som ‘Mr. Bean’ – har skrevet et debatindlæg om elbiler i The Guardian. Han “elsker” elbiler, skriver han, men han føler sig “snydt” og brokker sig over, at batterierne ikke er gode for klimaet. En artikel i mediet Inside Climate News går i rette med ham. I artiklen optræder eksperten Auke Hoekstra fra Technische Universiteit Eindhoven, som også har skrevet en glimrende tråd på Twitter om Mr. Beans “nonsens”.

Spisesedlen

Nova Kakhovka-dammen i Ukraine er kollapset. Ukrainerne anklager Rusland for at have sprunget den enorme dæmning i luften. Myndighederne har påbegyndt en evakuering af op imod 16.000 ukrainere. Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskij udtrykte tilbage i november sidste år bekymring for, at russerne havde den 30 meter høje dæmning som mål, skriver The Guardian.

Polens domstolsreform er i strid med EU-regler. Det fastslog EU-Domstolen i Luxembourg mandag. Den omstridte reform gør det muligt for Polens regering gennem et disciplinærkammer at retsforfølge landets dommere. Det er brud på “uafhængighedskravet og kravet om upartiskhed”, som er ufravigelige i EU. Den polske regering skal nu omlægge reformen.

Microsoft indgår forlig på 20 mio. dollar for at indsamle data om børn. Det sker, fordi virksomheden ikke har indhentet samtykke fra mindreårige Xbox-brugeres forældre. “Denne sag bør også gøre det fuldstændig klart, at børns avatarer, biometriske data og sundhedsinformation ikke er undtaget fra loven,” udtaler direktør for det amerikanske handelstilsyns (FTC) afdeling for forbrugerbeskyttelse Samuel Levine.

80 pct. af al it-kriminalitet henlægges af politiet. Det viser tal fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), skriver DR. “Det generelle med den her kriminalitetstype er, at en gerningsmand i et utroligt hurtigt tempo kan nå at snyde utroligt mange mennesker – i øvrigt med en stor geografisk spredning,” udtaler politidirektør i NSK Lasse Boje.

Morten Sabroe er død. Det oplyste hans hustru, Do Windfeld Sabroe, mandag morgen. Journalisten og forfatteren har bl.a. skrevet for Information, Politiken, Weekendavisen og Jyllands-Posten og forfattet bøgerne ‘Sidste Tog’, ‘Du Som Er i Himlen’ og ‘Fader Vor’. Han blev 76 år gammel.

+ Tænketanken CEPOS’ vicedirektør og cheføkonom Mads Lundby Hansen er også afgået ved døden, 53 år gammel.

Et sidste ord

Er det mon en særlig form for telepati, de har gang i her?

Det finder vi ud af om en måneds tid – vi er tilbage allerede i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12