6. maj 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

For hvem sirenerne hyler

Så lyder sirenerne i dag klokken 12, på deadline for denne tekst. Men bare rolig, det er altså ikke Føljetons ankomst i din indbakke, der har udløst alarmklokkerne. Første onsdag i maj er som bekendt store test-dag for den efterhånden ret anakronistiske advarselsform. Findes der egentlig nogen bedre måde at sprede panik på end ved […]

Kære læser

Nedbarberet Robin Hood-model

Hvis ambitionen var at skabe en social Robin Hood-effekt, hvor de rigeste skulle give mere til de fattige, er tirsdagens udligningsreform endt som en fuser. I sig selv vil den nye fordeling mellem landets 98 kommuner næppe komme til at kunne mærkes direkte af mange borgere. Hertil er omfordelingen for beskeden, og i praktisk politik […]

Det bedste vi har set

Borgmester Krzyrosiak tager coronaen i stiv arm

Borgmester Krzyrosiak tager coronaen i stiv arm

Af en eller grund er vi nogle på redaktionen, som modtager juristernes og økonomernes fagblad, djøfbladet. Det gør nu ikke noget: I det seneste nummer har journalist Anne Sofie Kragh et fint interview med Holbæks 27-årige socialdemokratiske borgmester Christina Krzyrosiak Hansen om ledelse og politisk navigation under coronakrisen. Forrygende billedside af fotograf Jonas Pryner Andersen.

Facebook og Google kunne jo hoste op med nogle penge til den frie presse

Facebook og Google kunne jo hoste op med nogle penge til den frie presse

Hvis du bekymrer dig om verdens frie presse og har bemærket, at coronavirussen også presser dén økonomisk, så vil du måske bifalde ideen om at tvinge big tech-virksomheder som Google og Facebook til at hoste op med nogle gysser til medierne. Der er noget, som taler imod, men der er også noget, som taler for, specielt i krisetider. Will Oremus fra mediet OneZero har talt med tre seriøse analytikere, som giver deres besyv med. Ret interessant.

Hvor længe skal vi vente på den vaccine?

Hvor længe skal vi vente på den vaccine?

Kan du lide at læse artikler, hvor du kan gå ind og trykke på knapper? God gammeldags interaktion, simpelthen? Så tjek den her fra The New York Times ud. Avisen har snakket med en række vaccineeksperter, som giver nogle bud på, hvordan vi kan ”fast-tracke” en coronavirusvaccine, så vi får den i løbet af måneder snarere end år.

+ The New York Times: ‘Pfizer indleder vaccineforsøg på mennesker’.

++ Politiken: ‘Nyt antistof forhindrer coronavirus i at trænge ind i vores celler‘.

Spisesedlen

EU står over for en recession ”af historiske proportioner”. Det viser EU’s økonomiske forårsprognose, som Europa-Kommissionen har offentliggjort onsdag morgen. Alene i år forventer kommissionen, at økonomien i unionen vil falde med 7,4 pct. af bruttonationalproduktet.

Største offentlige underskud siden 1980’erne. Det offentlige underskud i Danmark forventes at blive knap 197 mia. kr. i 2020. Planen er stadig at støtte det danske erhvervsliv, men derefter vil fokus være på ”tiltag, der bidrager til at få gang i hjulene i økonomien igen,” udtaler Nicolai Wammen. Hjælpepakkerne står for 100 mia. kr. af underskuddet.

Israel angriber Gazastriben efter raketangreb. Ifølge den israelske hær har man beskudt tre Hamas-positioner tidligt onsdag morgen som et svar på en raket affyret fra Gazastriben. Det er ellers kun en måned siden, at der var enighed om en våbenhvile mellem parterne.

Tyskland er klar til åbning af landet. Forbundskansler Angela Merkel vil på et møde med lederne af Tysklands 16 forbundsstater lægge rammerne for en åbningsplan, som bliver præsenteret i dag, skriver Ritzau.

Studenterhuen er hjemme! Ingen gallafest, ingen studie, ingen fysisk undervisning. De 48.000 afgangselever på landets gymnasieuddannelser har haft et sært forår, men: Studenterhuen skal fejres. Det udtaler Birgitte Vedersø, formand for Danske Gymnasier, til DR. ”Vi lover, at vi gør det lige så festligt, som vi plejer.”

Et sidste ord

”Med ondt skal ondt fordrives.” Nej, det skal det ikke. Ondt skal fordrives med godt. Hvis du trykker her, kan du komme ind og støtte bandet Free Jazz Mod Paludan, som har tænkt sig at rejse land og rige rundt for at akkompagnere den racismedømte Rasmus Paludan med det vildeste frijazz. Genial idé. Tjek også deres video her.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12