6. maj 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kom bare med patentkrigen!

“Krig er far til alt og konge over alt. Han gør nogle til guder, andre til mennesker; han gør nogle til slaver, andre frie,“ lyder et af førsokratikeren Heraklits mest berømte citater. Det lyder bombastisk, men illustrerer også en af filosoffens hoftanker: Uden forandring ville der ikke være nogen verden – og konflikt skaber forandringen. […]

Kære læser

Derridas kat og dokumentarfilmens blik

Hvad sker der med perspektiverne, når en hund eller en pinligt tavs kameramand spiller hovedrollen? Vi har set nærmere på to vellykkede eksperimenterende dokumentarfilm fra CPH:DOX.

Det bedste vi har set

Et hus er et monument

Et hus er et monument

“Da jeg lavede min første udsmykning på Gladsaxe Bibliotek, så tænkte jeg, at det er interessant, at vi diskuterer det her så grundigt. Samtidig var de ved at bygge nogle helt nye boligkvarterer… det var der ikke en kæft, der diskuterede.“ Louisiana Channel har i samarbejde med Munkeruphus lavet en glimrende ny video med billedhuggeren Bjørn Nørgaard, hvor han taler om, at arkitektur er langt vigtigere end nogen skulptur. Det er Nørgaard minus kongerøgelse, det er Nørgaard, når han er bedst.

Så er der fandme UFO-nyt, folkens!

Så er der fandme UFO-nyt, folkens!

Endelig! Folk, der i sin tid abonnerede på det hedengangne blad UFO-Nyt, gik ofte stille med dørene med det for ikke at blive genstand for latterliggørelse. Men den der ler sidst… Det amerikanske forsvarsministerium indrømmer nu, at de længe har taget uidentificerede flyvende objekter seriøst, og The New Yorker har her (blød betalingsmur) en kæmpelang artikel om det. Den er virkelig velskrevet og begynder lidt i tosseafdelingen, inden der skrues op for, hvad der føles som skinbarlige facts. Læs og gys – eller grin. De små grønne mænd vil os ikke noget ondt.

Vil skotterne give Johnson fingeren?

Vil skotterne give Johnson fingeren?

Er Storbritannien ved at falde fra hinanden? I dag går briterne til lokale og nationale valg – godt 5.000 sæder er up for grabs, som de siger derovre. Midt i det hele er der parlamentsvalg i Skotland, og det er næsten sikkert, at der vil komme et flertal for uafhængighed, som så vil mene, at det er et mandat til en reel folkeafstemning om sagen. Mujtaba Rahman analyserer kløgtigt premierminister Boris Johnsons hovedpine i Politico Europe.

Spisesedlen

USA vil ophæve patentbeskyttelsen for coronavacciner. Onsdag annoncerede Biden-administrationen, at USA støtter et forslag om midlertidigt at ophæve patenter på vaccinerne, så den globale vaccineproduktion kan blive styrket. Forslaget er blevet fremsat af Indien og Sydafrika og står til at blive forhandlet i Verdenshandelsorganisationen. “Dette er en global sundhedskrise, og coronapandemiens ekstraordinære omstændigheder kalder på ekstraordinære indgreb,“ lyder det fra USA’s handelsrepræsentant, Katherine Tai.

Canada godkender Pfizer-vaccine for 12-15-årige. Som det første land i verden har Canada autoriseret brugen af Pfizer/BioNTech-coronavaccinen for børn mellem 12 og 15 år. Det sker efter, vaccinen er blevet vurderet til at være sikker og effektiv for aldersgruppen. De amerikanske sundhedsmyndigheder forventes at give en tilsvarende godkendelse inden for den nærmeste fremtid.

Facebook opretholder bandlysning af Donald Trump. Facebooks såkaldte tilsynsråd fortalte onsdag, at ekspræsidenten ikke får lov til at vende tilbage til Facebook eller Instagram. Rådet kritiserer dog måden, hvorpå Trump blev bandlyst fra de sociale medier på ubestemt tid. Facebook er derfor blevet bedt om at gennemgå beslutningen og “retfærdiggøre et proportionalt svar“, der kan bruges som standard for alle platformens brugere.

Yderligere genåbning træder i kraft. Fra i dag, torsdag, bliver det atter muligt at gå i biografen, teateret eller fitnesscenteret, såfremt man kan fremvise et gyldigt coronapas. Også spillesteder og indendørs idræt kan igen slå dørene op. Samtidig kan elever i grundskolen vende tilbage på fuld tid, mens forsamlingsloftet hæves til henholdsvis 25 indendørs og 75 udendørs.

DBU afviser at boykotte VM i Qatar. Torsdag formiddag slog DBU’s formand, Jesper Møller, på et pressemøde fast, at man fra DBU’s side ikke har intentioner om at boykotte fodboldverdensmesterskabet, såfremt landsholdet kvalificerer sig. Møller understregede dog, at DBU respekterer, hvis regeringen og Folketinget beslutter sig for et boykot, skriver DR.

Et sidste ord

Er det en avis? Er det Emil Stabil? Nej, det er en… ja, se for dig selv.

På gensyn!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12