6. maj 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Vi bliver nødt til at tale om Nationalbanken

Okay, vi bliver vel strengt taget ikke nødt til at tale om Danmarks Nationalbank, hvornår bliver man nogensinde det? Men vi bør tale lidt om den, for på det seneste har den opført sig ganske, hvad skal vi sige, afvigende. Torsdag gik banken rimelig frontalt til angreb på regeringen (betalingsmur). Ifølge Nationalbankens direktør Signe Krogstrup […]

Kære læser

Fornedrelse er vejen til toppen

Det mest gruopvækkende øjeblik opstår til allersidst i den nye TV 2-dokumentar, ‘Herlufsholms hemmeligheder’: Fire gymnasieelever er blevet hjemsendt fra kostskolen ved Næstved, fordi de har pryglet og fornedret nogle yngre skolebørn – og så kommer den afslørende sekvens, hvor forældrenes advokattunge forsøg på at kræve drengene tilbage bliver nøje beskrevet. Som forsvar hævder de simpelthen, at […]

Det bedste vi har set

Køholderen og kapitalismens tilstand

Køholderen og kapitalismens tilstand

The Guardian har en artikel om en tidligere mobiltelefonsælger i 40’erne, hvis job i dag er at sidde i kø for andre, hovedsageligt velhavende mennesker. “Det er en underlig karriere, men den har givet Samuel en plads på første række til nogle af det forgangne årtis største kulturbegivenheder – og et job, som måske opsummerer kapitalismens, og ulighedens, tilstand i 2022.“ Den værste kø, han har siddet i, var køen til Broadway-showet Hamilton i minus 17 grader celsius.

Zoom-mødet og den digitale nomade

Zoom-mødet og den digitale nomade

“Da pandemien sendte millioner af arbejdere hjem fra deres kontorer, blev en ny type digital nomade født. De rejste af sted med deres bærbare computere og pas og har gjort det klart, at de aldrig vender tilbage. Nu befinder en flok af dem sig på en solrig ø midt ude på havet, hvor de er involveret i et nyt eksperiment, der kan forudsige fremtiden for vores arbejde.“ Syret artikel i GQ – og det er ikke science-fiction. Den omtalte ø er i øvrigt Madeira. P.S. Arkivfotoet herover har intet med artiklen at gøre.

Schøt ud i solen

Schøt ud i solen

Tag og læs Kasper Fogh Hansens 18 år gamle tekst om livet på Herlufsholm, som Lars Trier Mogensen linker til oppe i sin analyse. Og når du har gjort det, så er her en lidt mere munter tekst om uddannelsessystemet i Universitetsavisen: Komikeren Michael Schøt fortæller om, hvordan han efter et par måneder på Russisk- og Europastudier måtte konkludere, at universitetet var “pisse fucking kedeligt“. “Jeg gik fra at have haft en fuldstændig genial historielærer i gymnasiet til at blive undervist af lærere på universitetet, der var trætte af livet og basically bare stod og sagde det, vi lige havde læst. Det var synd, for det handlede jo om hele Ruslands tilblivelse!“

Spisesedlen

FN planlægger ny evakuering i Mariupol. En konvoj ventes fredag at evakuere civile ukrainere, der er fanget i Azovstal-stålværket i den belejrede by. Det oplyser FN’s chef for humanitære anliggender, Martin Griffiths. Ifølge FN og Røde Kors har man indtil videre hjulpet knap 500 mennesker med at flygte fra stålværket, der har været under tung russisk beskydning.

WHO opjusterer dødstallet fra coronapandemien. Ifølge nye beregninger fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er sammenlagt 14,9 mio. mennesker døde af Covid-19 på verdensplan. Til sammenligning er 5,4 mio. coronadødsfald officielt blevet registreret under pandemien. WHO forklarer det markante spring med, at flere lande har været for konservative i deres optællinger.

Labour vinder nøglesæder i London. Ved de britiske lokalvalg har oppositionspartiet Labour for første gang vundet i Westminster, ligesom det også er blevet til sejre ved valgstederne i Wandsworth og Barnet, der traditionelt er højborge for premierminister Boris Johnsons konservative parti. Resultaterne ses som en ydmygelse af Johnson, der de seneste måneder har været indviklet i den såkaldte ‘Partygate’-skandale.

Næsten fem mio. vacciner risikerer at blive kasseret. Efter Statens Serum Institut (SSI) tidligere på ugen kunne oplyse, at 1,1 mio. vaccinedoser er blevet destrueret, efter udløbsdatoen er overskredet, viser en ny opgørelse nu, at yderligere fem mio. vacciner har udløbsdato i sommermånederne, og derfor risikerer at ryge i skraldespanden. Det skriver TV 2.

Politisk flertal vil ændre pensionsregler efter Britta Nielsen-dom. Samtlige partier i Folketinget har torsdag stemt for et beslutningsforslag fra Venstre, der skal forhindre personer dømt for berigelseskriminalitet i at have penge stående på kapital- eller ratepensioner. Det sker, efter Højesteret i februar afgjorde, at den svindeldømte Britta Nielsen ikke kan få frataget sin kapital- og ratepension. Justitsministeriet skal nu afgøre inden årets udgang, hvordan loven kan tilpasses.

Et sidste ord

Kom ikke og sig, H.C. Andersen ikke ville have meldt sig til Løvens Hule, hvis han havde levet i dag.

God weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12