6. marts 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

En kronik og et jalousidrama

Kulturminister Mette Bocks kronik i Jyllands-Postens papirudgave her til morgen var formentlig tænkt som et forsøg på at lave noget positivt spin på VLAK-regeringens 100-dages jubilæum, som de færreste formentlig mener er værd at skrive hjem om. Bock ville gerne fortælle lidt om, hvordan det opleves at gå fra at være menigt folketingsmedlem til pludselig at sidde ”i magtens maskinrum” og […]

Kære læser

Wilders valg

I næste uge er der valg i Holland, og Geert Wilders og hans nationalistiske Frihedspartiet står til at vinde. Gør han det, kan landet blive endnu en brik i det spil populismedomino, som hærger Europa i disse år. Journalist Sven Johannesen rapporterer fra Holland.

Det bedste vi har set

Giv en skærv til Wikipedia

Det store digitale opslagsværk Wikipedia, som redigeres af frivillige, har ifølge et opslag om sig selv 15 milliarder visninger om måneden. Wikipedia adskiller sig fra sådan nogle som Google og Facebook ved ikke at være finansieret af reklamer – og derfor fattes organisationen bag konstant penge. Vi tegner et portræt og sender dig ind på et tilfældigt opslag.

Spisesedlen

Obama har ikke aflyttet Trump, siger FBI-direktør ifølge flere medier. Trumps Twitter-teori om, at Obama skulle have aflyttet ham under valgkampen, er det pure opspind. Og det amerikanske justitsministerium bør afvise anklagen, mener FBI-direktør James Comey. Det fortæller anonyme kilder til New York Times, ABC News og CNN. Barack Obamas talsmand har afvist anklagerne om overvågning.

Danmark og EU har givet penge til en dansk overvågningssoftware, som er havnet i hænderne på en diktaturstat. I Aalborg ligger firmaet D4Tec, som har udviklet en teknologi til overvågning af sociale medier. Virksomheden er støttet af den danske stat og EU-midler. Men i en kompliceret salgsproces er softwaren landet i favnen på et firma med tætte bånd til regimet i De Forenede Arabiske Emirater. En stat, der ofte fængsler borgere, som kritiserer styret på sociale medier.

3.000 boligejere kan ende på tvangsauktion efter skatteinddrivelse. Skat vurderer, at 40.000 boligejere ikke har betalt ejendomsskat i kølvandet på skandalen om inddrivelsessystemet EFI. Men den 2. februar overtog kommunerne tvangsinddrivelsen af ejendomsskatter, og nu skal pengene kradses ind. 3.000 boligejere risikerer at ende i en tvangsauktion, estimerer Skat.

Nordkorea affyrer missiler mod Japan igen. Fire ballistiske missiler fløj i morges i retning af Japan, og tre af dem styrtede ned i den japanske havzone. Japan ser våbentesten som en alvorlig sikkerhedstrussel, og premierminister Shinzo Abe kalder den ”en klar overtrædelse af FN-resolutioner. Det er en ekstremt farlig handling”.

DTU er bedre end RUC, hvis man spørger de studerende. For første gang har 120.000 studerende og dimittender givet karakter til deres uddannelse i en kæmpeundersøgelse. Resultaterne ligger offentligt tilgængelige som vejledning til unge, der skal vælge uddannelse. De studerende har vurderet deres undervisere, deres pensum og mange andre aspekter af deres uddannelse på en skala fra 1 til 5. Og blandt universiteterne ligger DTU i front med et gennemsnit på 4,35. Københavns Universitet får 4,08 og Roskilde Universitet 3,73.

Et sidste ord

Fantastiske billeder i National Geographic af en stor missekat. Faktisk en panter. Sådan gad man godt se ud, hvis man pludselig skulle være et dyr, og selv fik lov at vælge.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12