6. marts 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Danskerne har det ikke så godt

Så er det i dag, at Sundhedsstyrelsens længe ventede rapport om danskernes sundhedstilstand, Den Nationale Sundhedsprofil for 2017, er udkommet, og vi er kede af at sige det, men det ser ikke så godt ud. Danskerne er generelt ikke heeelt på toppen. Vi havde det nu lidt på fornemmelsen. Jo dårligere vi selv har det, […]

Kære læser

Danmarks valgsystem skal styres fra Venezuela

Af sparehensyn har Kommunernes Landsforening valgt et venezuelansk it-firma – med rødder tilbage hos den tidligere diktator Hugo Chávez – til at skulle styre det digitale valgsystem i Danmark. Firmaet Smartmatic er under anklage for korruption og valgsvindel i lande som Filippinerne og Uganda.

Denne artikel er udgivet d. 6. marts 2018.

Det bedste vi har set

Hvor elsker de hvide Ta-Nehisi Coates

Hvorfor elsker de hvide Ta-Nehisi Coates?

Her på stedet er vi glade for den amerikanske journalist og forfatter Ta-Nehisi Coates, men vi er også kridhvide danske nordboer, og sådan nogle har det med at elske det, han skriver, når han skriver om race og politik. I The Daily Beast svarer han selv lidt på, hvorfor hvide elsker hans arbejde, men den indiske stjerneforfatter Pankaj Mishra tager lidt bedre fat om fænomenet i sin anmeldelse af Coates’ nye bog We Were Eight Years in Power: An American Tragedy i London Review of Books.

Hvad nazisterne kunne lide ved nazismen

Hvad nazisterne kunne lide ved nazismen

I indledningen til denne artikel er der gået et eller andet galt i oversættelsen fra det tyske Vice til det danske, men det korte af det lange er, at bladet fortæller historien den amerikanske sociolog Theodore Abelat, der i 1930’erne fik mere end 600 menneskers personlige forklaring på, hvorfor de var så begejstrede for nazistpartiet. Brevene er gjort frit tilgængelige af den neokonservative tænketank Hoover Institution på Stanford University i Californien og er et fascinerende indblik i, hvad der tiltaler mennesket ved højrepopulisme. Hvem ved – måske kunne vi lære noget af det?

Giftige Grindsted

Giftige Grindsted

Igen og igen har medierne gravet i, at borgerne i Grindsted bor oven på et kemikaliedepot, men den journalistiske indsats er langtfra altid blevet mødt med jubel. Selv borgerne i byen var imod at tale om problemet. Men nu er stemningen skiftet, skriver fagbladet Journalisten i denne fine reportage fra den plagede by.

In Memoriam

In Memoriam

Ja, Oscar-festen i år var en fesen en af slagsen, og det er vi ikke de eneste, der har indset. Faktisk var det den mindst sete og dårligst ratede i moderne tider, men der er en passage, som vi altid venter længselsfuldt på. Det er det såkaldte In Memoriam Segment, hvor en af tidens kunstnere spiller en coverversion af sang af en kunstner, der er død i det forgangne år, og bag ham kører så et lysbilledshow af Hollywoods faldne engle. Vi er pjattede med det, selv om det bliver en anelse rørstrømsk – det er sådan et fint snit gennem tid og rum. Vi tuder hver gang. I år er ingen undtagelse med Eddie Vedder, der synger Tom Petty.

Manfluenza, der kan bruges til underholdning

Mandeinfluenza, der kan bruges som underholdning

Det er godt nok en privat Facebook-profil tilhørende en influenzaramt mand, men vi tillader os alligevel at linke til denne underholdende tråd under den journalisten og anmelderen Torben Sangilds opslag, hvor han tigger sine følgere underholde med links, anbefalinger og jokes. Det er de gode til, viser det sig.

Spisesedlen

Flere melder sig ind i fagforeninger grundet udsigt til strejke. Flere fagforeninger har den seneste tid oplevet fremgang i antallet af medlemmer. Ifølge både fagforeningerne HK og 3F er årsagen til de mange nye medlemmer, at folk gerne vil stå sammen med deres organiserede kollegaer, der har udsigt til at skulle strejke. Foruden de i forvejen strejkeudtagede arbejdspladser, er det nu blevet meddelt, at pædagoger i 12 kommuner og lærere i 10 kommuner varsler om strejke.

Der er udskrevet valg i Grønland. Det meddeler Kim Kielsen, der er formand for Grønlands Landsstyre. Valget til det grønlandske landsting kommer til at foregå i april, men det er endnu uklart, om det bliver den 17. eller 24. april. Det er op til medlemmerne af landstinget at afgøre, hvilken dato valget falder på.

Legos nye årsregnskab viser markant tilbageslag. Både overskuddet og omsætningen er dykket gevaldigt for den store legetøjsgigant. Det viser deres netop offentliggjorte årsregnskab for 2017. Lego har en omsætningstilbagegang på 8%, hvilket svarer til 2,9 milliarder kroner, mens overskuddet også er faldet fra 9,4 til 7,8 milliarder kroner. Det er første gang i adskillige år, at Lego oplever så stor en tilbagegang i regnskabet.

Kim Jong-un vil ”skrive ny historie”med Sydkorea. Det sker, efter at den nordkoreanske leder i går besøgte Pyongyang for at mødes med Sydkoreas præsident Moon Jae-in. Det er første gang siden Kim Jong-uns overtagelse af magten i 2011, at overhovederne fra de to koreanske lande har mødtes, og det skal angiveligt være gået så godt, at Jong-un nu udtaler, at han ønsker at begrave stridsøksen og lave en ”national genforening”.

Algerisk rigmand vil betale danske kvinders burkabøder. Den algerisk-franske aktivist og forretningsmand Rachid Nekkaz har allerede betalt bøder for burkaklædte kvinder i Frankrig, Tyskland, Schweiz, Holland og Belgien, og nu vil han give kvinderne i Danmark samme tilbud. Rachid Nekkaz siger selv, at han hverken er tilhænger af burka eller niqab, men at han er stærk modstander af ”indgreb i de individuelle frihedsrettigheder at forbyde kvinder at klæde sig, som de vil”. På fredag vil han møde op foran Christiansborg for at protestere mod det danske burkaforbud.

Et sidste ord

Der er ikke noget som motivationsmonologer og citater, og særligt leveringsdygtige i den slags er amerikanske basketballstjerner. De har en særlig evne til at flirte med det smukke i banaliteterne, og nogle gange må man helt overgive sig til dem. Er det noget for dig?

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12