6. november 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Svineri i paradis

”Det er smart at snyde, men dumt at blive opdaget.” Sådan lød en sarkastisk advarsel, som nogle af os, der var børn i 80’erne, blev tudet ørerne fulde af i forbindelse med skoleopgaver i de høje klasser. Nogle gange lå det jo for eksempel lige for at kopiere en Bo Green Jensen-anmeldelse fra Weekendavisen, hvis man ikke vidste, hvad man skulle skrive fristil om, […]

Kære læser

Åbent beat: sneglens / lille / tuba

Venner falder fra som klip på et buskort i Peter Laugesens seneste digtsamling, hvor han nøgternt skuer tilbage til sin barndoms verden. Den er et album af stor skønhed med kendte momenter af sikkerhed/usikkerhed. Hvad angår det kunstneriske: en slags åbenhedens beat. Asger Schnack anmelder.

Det bedste vi har set

Slanger i paradis

Slanger i paradis

Ikke mindre end 13.436.050 dokumenter er blevet lækket til avisen Süddeutsche Zeitung. Dokumenterne kommer fra de to offshore-firmaer, Appleby i Bermuda og Asiaciti Trust i Hongkong og tilsammen udgør dokumenterne de såkaldte Paradise Papers, der afslører lyssky forretninger foretaget af nogle af verdens mægtigste mænd og kvinder. Listen af syndere i dokumenterne er lang, men blandt nogle af de mest bemærkelsesværdige kan nævnes den britiske dronning Elizabeth, som har investeret millioner af pund fra sin private formue i fonde beliggende i skattelyet Cayman Øerne. Canadas premierminister Justin Trudeaus tætteste rådgiver har flyttet millioner i skattely, og flere af Donald Trumps topfolk, heriblandt hans handelsminister Wilbur Ross, har ifølge dokumenterne tætte økonomiske bånd til russiske oligarker. Selv den filantropiske forsanger fra det irske rockband U2 er involveret i lyssky skatteforhold, da han gennem et maltesisk selskab har købt andel i et shoppingcenter i Litauen. Der indgår eftersigende også 140 danske navne i dokumenterne. Du får et overblik over skandalernes omfang i Süddeutsche Zeitungs egen oversigt, og hos International Consortium of Investigative Journalists kan du grave dig dybere ned i afsløringerne. 

Islamisk Stats førstedame

Islamisk Stats førstedame

Når Tania Georgelas skal forklare sine børn, hvordan hun engang arbejdede alle sine vågne timer for Islamisk Stats sejr, bruger hun en Star Wars-analogi: ”Jeres far er gået over til kræftens mørke side. Mor var også en del af den mørke side, men nu er hun en mørk Jedi.” Tania var gift med John Georgelas, som under deres ægteskab blev et af de mest indflydelsesrige amerikanske medlemmer af Islamisk Stat. I årevis rejste de kloden rundt og snakkede med jihadister, mens de opdragede deres børn til at blive morgendagens terrorister. Sådan er det ikke mere. I dag forsøger Tania Georgelas at få et normalt liv i Plano, Texas. The Atlantic har fulgt hende og lavet en kort dokumentar om det.

”Der er ikke så meget, der gør mig glad”

”Der er ikke så meget, der gør mig glad”

Özlem er 9 år. Hun er født på Hillerød Hospital. Først boede hun i Allerød, så boede hun i Sandholm, og nu bor hun på værelse 115 i bygning 12 i udrejsecenteret Sjælsmark. Özlem er ikke særlig glad for at bo på Sjælsmark. Hun savner sit gamle hjem i Allerød. Hun savner, at familien ”havde det godt”. De seneste par dage har udrejsecenteret Sjælsmark været i fokus, fordi der opstod optøjer, da udlændinge, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) var på besøg. Desværre har meget lidt af fokus været på, hvad det er for nogle skæbner, der bor på Sjælsmark. Hvad er det fx, der får 9-årige Özlem til at sige ”der er ikke så meget, der gør mig glad, fordi det er et dårligt sted”. Politikens videojournalist har været på besøg hos Özlem. 

Bedriv idéhistorie med 76 frisurer

Bedriv idéhistorie med 76 frisurer

I intellektuelle kredse er mode ofte et fyord. Her handler det ofte bare om at iføre sig en tweedjakke, nogle slidte bukser og en ”Foucault-rullekrave”. Men mode kan faktisk lære os rigtig meget om, hvem vi er, og hvem vi var engang. Så hvis der er nogen, der kigger skævt til dig, mens du sidder og ser på disse billeder af populære frisurer gennem de sidste små 100 år, så kan du altid påpege, at du faktisk er i gang med at bedrive idéhistorie. Ellers kan du bare more dig over, hvor åndet hårmoden har været tidligere.

Fortællingen om Kasi-Jesper

Fortællingen om Kasi-Jesper

Jesper Nielsen er en storyteller. I årevis har han opbygget en historie om sig selv. Det er historien om en nyrig, der stadig bare er en Brøndby-dreng. Historien om en succesfuld forretningsmand, der blev mangemillionær, efter at have startet sit arbejdsliv med at forpagte tre tankstationer. Men nu er det også blevet til historien om en bitter retssag mod SKAT. Berlingske Business har skrevet en longread om en kulørt mand i en kulørt retssag. 

Spisesedlen

Kirkemassakre i Texas: Mindst 26 dræbt. Bag massakren stod den 26-årige Devin Kelley, der søndag formiddag gik amok med en riffel i en baptistkirke i den lille landsby Sutherland Springs i Texas. De dræbte er mellem fem og 72 år. Den 26-årige morder blev efter en kort biljagt fundet skudt og dræbt.

Belgisk dommer løslader tidligere catalansk leder og fire ministre. Det oplyser den belgiske anklagemyndighed, der samtidig meddeler, at løsladelsen af Carles Puigdemont og de fire tidligere ministre sker på betingelse af, at de fem møder op i retten inden for 15 dage og ikke forlader Belgien uden en dommers tilladelse. Puigdemont og de fire eksministre meldte søndag morgen sig selv til politiet, efter at Spanien fredag havde udstedt en europæisk arrestordre på dem.

 

 

Ingen regioner kan løsrive sig fra Irak. Det fastslår landets højesteret mandag. Meldingen om, at løsrivelse ikke er mulig for hverken irakiske regioner eller provinser, kommer, efter at kurderne afholdt folkeafstemning om uafhængighed i september. Højesterettens afgørelse skyldes, at man vil ”undgå mistolkninger af landets forfatning og sikre et samlet Irak”.

Byrådsmedlemmer vil have flere penge til de ældre. Mere end hvert andet af landets byrådsmedlemmer vil tilføre ældreområdet flere penge fra det kommunale budget, viser en rundspørge foretaget af DR. Kommunalforsker Roger Buch kalder det populistisk, men henviser samtidig til, at der ”de seneste år er kommet mange tusinde flere folkepensionister i Danmark”.

Mindst 380 anholdt efter demonstrationer i Rusland. Søndag demonstrerede russere mod landets præsident, Vladimir Putin. 13 blev anholdt i Sankt Petersborg, mens 346 blev anholdt i Moskva. De flere hundrede demonstranter er anholdt for at krænke den offentlige orden, siger russisk politi.

Et sidste ord

Vi gætter på, at ejeren til denne hund har været i gang med at rense hundens øre, da han pludselig er sprunget en meter tilbage. ”Skat! Skaaat!” har han råbt panisk efter sin kone, som er kommet løbende til undsætning. Hvis det havde været vores hund, skulle den dø ved daggry. Vi siger det bare.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12