6. november 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Italien kaster klimabevidsthed ind i skoleundervisningen

Italien er det mærkeligste land. Den enkelte italiener er typisk en guttermand m/k (tænk bare på Dario Campeotto), men landet … Man ved aldrig rigtig, hvor man har det – dog heldigvis ofte på en u-ubehagelig måde. Tag bare Italiens mange mere eller mindre dysfunktionelle regeringer. Den nuværende består af to partier, et venstrepopulistisk og et […]

Kære læser

To danskere er på vej mod ny e-sportssensation

Kan de spille den hjem? Når vi snakker danske e-sportsstjerner, kender de fleste efterhånden Counter Strike-drengene fra Astralis, der har vundet alle de turneringer, der er værd at vinde, og som endda har været inviteret til pandekager på Københavns Rådhus. Lidt færre har måske hørt om Johan ”N0tail” Sundstein, der målt i præmiesummer har været den […]

Det bedste vi har set

Tør man smide penge efter skidtet?

Tør man smide penge efter skidtet?

”Skyclean-teknologien kan potentielt halvere landbrugets CO2-udslip og omdanne halm og fiberfraktioner fra gylle til klimaneutralt flybrændstof. Noget, som flere forskere allerede har bakket op. Men hvis Skyclean skal videre fra forskningslaboratoriet og ud på et spirende milliardmarked for klimaneutrale energikilder, skal der rejses mindst 400 mio. kr. til et demonstrationsanlæg.” Finans har en udmærket lille webdok om en muligvis rigtig god idé, som den danske opfinder Henrik Stiesdal fik for tre år siden. Der mangler bare lidt penge. Hvorfor artiklen åbner med et billede af lige Morten Messerschmidt, må stå hen i det uvisse.

Scorsese hader ikke superheltefilm

Scorsese hader ikke superheltefilm

Martin Scorsese, den store filminstruktør, som er rimelig meget still going strong, udtalte sig en lille smule kritisk om superheltefilm i et interview i magasinet Empire i oktober. Det skabte ramaskrig og vrede blandt superheltefilmnørder, og dem er der en del af. Nu rydder Scorsese selv eventuelle misforståelser af vejen i et debatindlæg i The New York Times. Men han taler også om det, der i første omgang tiltrak ham ved spillefilmsformatet: ”It was an art form.” Ja, så kan du selv lægge to og to sammen.

Hvad skete der med Abu Alis fætter?

Abu Alis fætter

En af DR’s tre-fire bedste udlandskorrespondenter er Michael S. Lund i Tyrkiet. Nu ser vi ikke rigtig TV Avisen her på stedet, men i radioen er han i hvert fald en fremragende formidler af situationen i Mellemøsten. Det her er en historie om de mange syriske flygtninge, som forventes at rejse ‘hjem’, nu hvor krigen er ‘slut’ (undskyld de mange pædagoghåndtag). Det er et interview med en syrer ved navn Abu Ali, som har opholdt sig i Libanon med sin kone og seks børn og længe har planlagt at tage tilbage til Syrien. Men rejsen er opgivet, for Abu Alis fætter, der var rejst i forvejen, er efter alt at dømme blevet fængslet, og måske er han død. Det er pest eller kolera.

Spisesedlen

Nøglevidne ændrer forklaring i Trumps Ukraine-sag. Den amerikanske EU-ambassadør, Gordon Sondland, indrømmer nu, at han forklarede en rådgiver for den ukrainske præsident, Voldymyr Zelenskyj, at den amerikanske militærstøtte til Ukraine afhang af en undersøgelse af et selskab med forbindelse til Hunter Biden, tidligere vicepræsident Joe Bidens søn. Trump har hele tiden nægtet, at han skulle have truet med at tilbageholde midler.

Kulturminister vil ændre fremtidige udbud af tv- og radiokanaler. Udbuddet af dab-kanalen, som Loud vandt foran Radio24syv, kommer ikke til at gå om. Det var konklusionen, efter Radio- og tv-nævnet i går var til spørgetime i Kulturministeriet med Folketingets medieordførere. I stedet sagde fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S), at han vil se på, om processen for fremtiden kan ændres.

EU-finansieret rapport kalder Danmark islamofobisk. I rapporten står der, at Danmark er præget af ”krænkende holdninger” mod muslimer, og at Danmark udvikler sig fra demokrati til etnokrati. Rapporten er udarbejdet af en tyrkisk tænketank, og formålet med den var at styrke dialogen og skabe større solidaritet mellem Europa og Tyrkiet. Den har kostet knap en mio. kr. Danske politikere mener, at rapporten er en skandale og misbrug af EU-midler.

Demokraterne vinder to delstatsvalg. Demokraterne i USA vinder terræn fra præsident Donald Trump. Demokraten Andy Beshear løb med sejren ved Kentucky’s guvernørvalg efter tæt løb i den traditionelt konservative delstat. Ligeledes har Demokraterne vundet fuld politisk kontrol over Virginias parlament for første gang i over 20 år.

Pro-kinesisk politiker stukket ned i Hongkong. En video af knivstikkeriet viser, at gerningsmanden udgav sig for at være tilhænger af politikeren Junius Ho. Gerningsmanden spurgte, om de kunne tage et billede sammen, men rakte i stedet ned i sin taske efter en kniv, som han stak Junius Ho med. I forbindelse med Hongkongs pro-demokratiske demonstrationer, har der været flere angreb på modstandere såvel som tilhængere af det kinesiske styre.

Et sidste ord

Det her er en fantastisk historie om en kvinde, der i både bogstavelig forstand og i overført betydning nægtede at sælge ud. Never surrender!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12