6. oktober 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Lysets Mette går med glans

Senere på måneden sker der noget godt i Aarhus. Nej, det har ikke noget med letbanen at gøre, og, nej, “verdens mindste storby“ får heller ikke et nyt slogan til en million kroner. Næ, der sker det, at kunstmuseet ARoS åbner en udstilling med den engelske landskabsmaler Joseph Mallord William Turner (1775-1851). Allerede i sin […]

Kære læser

Regeringen lader boligpriserne eksplodere

Det lyder handlekraftigt, når socialdemokraterne nu vil bygge flere billige lejeboliger. Valgløftet er ganske vist blevet fremført før – og har skuffet flere gange tidligere – men tiden er anderledes i dag. Statsminister Mette Frederiksen (S) har vundet styrke under coronakrisen, og nu vil hun gøre op med markedskræfternes hærgen. I hvert fald på overfladen. […]

Det bedste vi har set

Pets with benefits

Pets with benefits 

Seksuelle forhold mellem dyr og mennesker optræder hyppigt i myter og fabler, hvor de stadig repræsenterer “et magtfuldt symbol på begæret efter at række ud over grænserne for det mulige eller det acceptable. Men én ting er at læse om sex mellem dyr og mennesker, noget helt andet er at tænke på, lad os sige, din nabo, der hygger sig med Fluffy. Gør han det? Hvad hvis han gør? Og hvad stiller Fluffy op med det?“ Føljetons nye yndlingsfilosof Amia Srinivasan laver hovedspring ned i det betændte forhold mellem mennesker og de husdyr, de elsker lidt for meget.

+ The Washington Post har en forrygende historie fra 2018 om tranen Walnut, som er forelsket – som i fuldstændig skudt – i sin dyrepasser, Chris. Hun nægter at omgås sine mandlige med-traner, og derfor må Chris mime parringsøvelser med Walnut, når hun skal insemineres.

Multitalent

Multitalent

Vi er ret vilde med den aspirerende popstjerne Issy Wood, der lever et dobbeltliv som feteret kunstner i London. Hvis ikke det var fordi, vi både kan lide hendes malerier og hendes musik, ville det faktisk være ret irriterende, at hun er så god til begge dele. Vi vil anbefale dig at lytte til hendes nyeste single Disaster / Lucky. Hun har selv malet albumcoveret.

Ingen løb på gangene

Ingen løb på gangene 

“Er det trygt at føde i Danmark i dag? Det skal være trygt at føde i Danmark. Men er det? Magnus Heunicke trækker på det. – Der er for mange, for hvem det er utrygt. Jeg kommer ikke til at tegne noget glansbillede af fødselssituationen i Danmark, siger han.“ Otte måneder efter sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et interview med feminas Katrine Rosenbæk lovede nationale rettigheder til gravide og fødende er der sket meget lidt. I et opfølgende interview erkender Heunicke nu, at forholdene er for dårlige og lover, at der vil blive tilført regionerne ekstra penge, hvis de beder om det. Hvor meget og hvornår står hen i det uvisse.

Spisesedlen

Arbejdsmarkedsaftale på plads. Fagbevægelsens Hovedorganisation, Dansk Arbejdsgiverforening og Kommunernes Landsforening har onsdag landet en aftale med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om at sikre flere hænder på arbejdsmarkedet. Ifølge ministeren strammer man bl.a. sanktioner for at få ledige til “reelt at søge og tage arbejde hver eneste måned“, selvom trepartsaftalen “selvfølgelig ikke løser alle problemer“.

USA og Kina holder fast i Taiwan-aftale. Det udtaler USA’s præsident, Joe Biden, efter Taiwans forsvarsminister Chiu Kuo-cheng har advaret om, at Kina kan invadere øen i “fuld skala“ inden 2025 og beskriver spændingerne som de værste i 40 år. Det er dog uklart, hvilken aftale Biden mener, selvom USA officielt anerkender Beijing over Taipei i konflikten om selvstændighed.

Den britiske regering på officielt besøg hos Taliban. Tirsdag mødtes britiske diplomater og ministre med Taliban i Afghanistan for bl.a. at drøfte den humanitære situation og kvinder og pigers rettigheder. “Normalt er der hemmelige forbindelser bag kulisserne, og det har der helt sikkert også været her. Men at gøre det officielt på denne måde […] er et signal til Taliban og til omverdenen om, at der er nogle ting, som vi bliver nødt til at løse,“ siger TV 2’s korrespondent Rasmus Tantholdt.

Pave udtrykker “skam“ over omfang af misbrug. Ved sin ugentlige audiens i Vatikanstaten reagerer Pave Frans på gårsdagens nyhed om, at 330.000 børn siden 1950 er blevet seksuelt misbrugt af præster og andre ansatte i den katolske kirke i Frankrig. “Jeg vil gerne udtrykke min skam og min sorg over de traumer, ofrene er blevet udsat for, og min skam over, at kirken ikke har formået at sætte ofrene først,“ siger paven ifølge Reuters.

Danske kvinder i fangelejre hemmeligt sigtet. Tre danske kvinder, som er tilbageholdt i Syrien med deres 14 børn, blev i sommers sigtet forud for deres planlagte ankomst til Danmark. Det skete ved et grundlovsforhør for såkaldt dobbeltlukkede døre, hvorfor sigtelserne hidtil har været hemmeligholdt. DR har fået aktindsigt i politiets journalnumre, der afslører, at sagerne handler om terror.

Et sidste ord

Livet er kort, lykken er lang, som Kim Larsen engang sang (eller var det omvendt?). Men altså… vi havde måske ikke behov for at få illustreret, hvor kort livet egentlig er.

Vi må hellere skynde os videre. Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12