6. september 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Borgere i kosmos

H.C. Andersens eftertid har gjort det til alt for slidt en kliché til, at vi føler trang til at gengive hans berømte lille bonmot her. Men det trænger sig alligevel på, så hvis vi nu lægger ordene i en bunke for enden af nærværende sætning, kan du jo selv stykke dem sammen: ”er”, ”leve”, ”rejse”, ”at” og ”at”. Mennesket har foretaget mange rejser gennem årene. Nogle […]

Kære læser

Forstå konflikten mellem Nordkorea og USA med ti citater

Spændingerne mellem Nordkorea og USA er ved at nå bristepunktet. Den amerikanske præsident Donald Trump og den nordkoreanske leder Kim Jong-un har på skift truet hinanden med total udslettelse, og en militær konflikt synes at være rykket nærmere. Men den hårde retorik mellem de to regeringer er ikke noget nyt. Faktisk er de to lande stadig i krig med hinanden. Koreakrigen, der varede 1950-53, blev kun afsluttet med en aftale om våbenhvile og uden nogen egentlig fredsaftale. Forholdet har lige siden været dårligt, kun afbrudt af nogle enkelte diplomatiske sejre. Føljeton fortæller dig her historien om Korea-konflikten gennem 10 citater og 10 billeder.

Det bedste vi har set

Protestpartier bliver knust, hvis de træder ind i en regering. Ansvarets åg knækker dem. Sådan lyder den konventionelle visdom i de nordiske lande. Og sporene skræmmer. Men det højrenationale Fremskrittspartiet i Norge ser ud til mere end at overleve deres første regeringsperiode sammen med det konservative Høyre, her forud for Stortingsvalget på mandag: Et varsel om, hvad der snart kan ske i Danmark.

Spisesedlen

Novo indgår forlig i millionstørrelse. Det danske medicinalfirma Novo Nordisk har indgået et forlig med de amerikanske myndigheder i forbindelse med en sag, hvor medicinalgiganten ikke har informeret tilstrækkeligt om kræftrisikoen ved diabetespræparatet Victoza. Forliget pålægger Novo Nordisk at punge ud med 367 mio. danske kroner.

Peter Madsen skal mentalundersøges. Efter et fire timer langt retsmøde i går vedtog dommeren, at ubådsejeren Peter Madsen de næste fire uger fortsat skal sidde varetægtsfængslet i forbindelse med drabet på journalisten Kim Wall. Det blev derudover bestemt, at ubådsejeren skal tvinges til en mentalundersøgelse.

Lækket dokument afslører Storbritanniens hårde kurs mod indvandring. Et dokument fra det britiske indenrigsministerium er blevet lækket og viser, at Storbritannien vil stoppe den fri bevægelse øjeblikkeligt efter Brexit. Dokumentet, der er 82 sider langt og markeret som ‘ekstremt sensitivt’, bekræfter, at briterne vil overholde sit løfte om at ‘tage kontrollen tilbage’ over for EU-indvandrere.

Tidligere minister i Brasilien kobles sammen med millionfund. Brasiliansk politi har fundet 33 millioner real, svarende til 66 millioner kroner, i en lejlighed i Salvador. Politiet kæder fundet af de mange kontanter sammen med toppolitikeren Geddel Vieira Lima, der i juli blev anholdt for svindel i den statsejede bank Caixa Economica Federal.

Aserbajdsjan svarer igen på afsløringer. Efter blandt andre Berlingske i går kunne afsløre, at regimet i Aserbajdsjan via Danske Bank har kanaliseret milliarder af kroner til vesteuropæiske politikere, svarer Aserbajdsjan for første gang på kritikken. En talsmand for landets præsident afviser afsløringerne blankt og skyder i stedet skylden på nabolandet Armenien, som han mener har ”organiseret en beskidt smædekampagne mod Aserbajdsjan”.

Et sidste ord

Postvæsenet er brudt sammen, og den private pakkepost er bestemt ikke noget at råbe hurra for. Ikke engang for én af verdens største popstjerner: Nu er hun desperat – med hashtagget #bitchplease!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12