7. april 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Dannelse for de få

For hver dag der går, bevæger vi os længere og længere væk fra Wilhelm von Humboldt. Som en af universitetets vigtigste reformatorer i 1800-tallet, lagde den preussiske embedsmand en særlig vægt på dannelse som uddannelsens vigtigste mål. Forskning kan ikke bare reduceres til ren og skær nytteværdi, nej, på universitetet må og skal der være […]

Kære læser

Er du gal, Erdoğan?

Da EU-Kommissionens forperson, Ursula von der Leyen, i september holdt sin årlige tale om unionens tilstand, var det under den let flødeskumsagtige overskrift “Strengthening the soul of our union“. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi her på redaktionen synes, at det er en smule letkøbt at tale om en fælles europæisk sjæl, når det […]

Det bedste vi har set

Den ukrainske Murakami

Den ukrainske Murakami

Glimrende interview i The Guardian med forfatteren Andrej Kurkov, også kaldet den ukrainske Murakami. Hans bøger er oversat til 30 sprog, og under krigen er salget af hans bøger i Storbritannien steget med mere end 800 pct. Han er morsom og fortæller, at han ikke brød sig om den person, præsident Zelenskij var inden Putin angreb Kyjiv. “Han har altid været populær hos folk, som har en elendig sans for humor og er dårligt uddannede. Hans humor er som en politisk udgave af Benny Hill.“

+ På Twitter linker Andrej Kurkov til denne artikel om, hvordan det russiske bogmarked i årevis har udsendt anti-ukrainske bogtitler. Det er helt sygt.

Sådan slutter den globale energikrise

Sådan slutter den globale energikrise

Det hele bliver temmelig meget værre, inden det bliver bedre. Feature i Wired.

Ukrainske flygtninge giver kommunale djøf’ere hovedbrud

Ukrainske flygtninge giver kommunale djøf’ere hovedbrud

Ja, undskyld vores fascination af genren, men djøfbladet har endnu en egentlig ganske vedkommende artikel, hvor de formår at vinkle den på den almindelige djøf – helt i overensstemmelse med, hvad bladet forventer, at målgruppen gerne vil høre om. Det er sindssyg balancegang; artiklen handler egentlig om ukrainske flygtninge, og at mange danskere er gode til at tage imod dem, men hovedpersonerne i fortællingen er arbejdsmarkedschef i Hvidovre Kommune Torben Christensen og konsulent Mikkel Gaba. Det er så kedeligt, som det lyder.

Spisesedlen

USA indfører nye sanktioner mod Rusland. Sanktionerne omfatter bl.a. to af Ruslands største banker, Sberbank og Alfa Bank. Vladimir Putins to voksne døtre og den russiske udenrigsminister Sergej Lavrovs kone og voksne børn står også på den seneste opdatering af USA’s sanktionsliste. Derudover har den amerikanske præsident, Joe Biden, onsdag underskrevet et præsidentdekret, som forbyder amerikanske borgere at investere i Rusland.

Ruslands ambassadør i Danmark advarer Ørsted. Vladimir Barbin kræver, at Ørsted betaler for gassen fra den russiske statsejede energivirksomhed Gazprom i russisk valuta. Ellers er det “grundlaget for afslutningen af russiske gasforsyninger“, skriver ambassadøren i en mail til Dagbladet Børsen tirsdag. Ørsted har dog ingen intentioner om at betale i rubler. “Vi er i tæt dialog med andre energiselskaber og myndighederne om et fælles europæisk respons,“ udtaler Ørsteds kommunikationschef Martin Barlebo til DR.

Burkina Fasos tidligere præsident skal i fængsel på livstid. Blaise Compaoré er kendt skyldig i at medvirke til mordet på sin forgænger Thomas Sankara. Dommen falder 35 år efter, den marxistiske præsident Sankara og 12 af hans kollegaer blev skudt ned i Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou. Compaoré blev landets nye præsident ved et kup kort efter attentatet.

Samuel Patys familie sagsøger den franske stat. Familien mener, at myndighederne burde have gjort mere for at forhindre drabet på den parisiske skolelærer, der i 2020 blev halshugget på åben gade, efter at have vist sine elever tegninger af profeten Muhammed fra det franske satireblad Charlie Hebdo. Sagsanlægget er rettet mod det franske indenrigs- og undervisningsministerium.

EU-regler spænder ben for regeringens plan om tobaksforbud for unge. EU’s tobaksvaredirektiv indebærer, at medlemslande ikke må forbyde eller begrænse markedsføring af tobak. Ifølge Sundhedsministeriet vil planen om at forbyde salg af tobaks- og nikotinprodukter til personer født i eller efter 2010 derfor forudsætte en ændring af direktivet. Regeringen vil fortsat forsøge at gennemføre forbuddet, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Et sidste ord

Ifølge DR-journalist Ole Ryborg er en EU-reporters mest frygtede spørgsmål: “Og kort her til sidst. Hvor kommer de her EU-penge fra?“ Vi begynder at forstå hvorfor.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12