7. august 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Tourettes-debatten

Der er ikke rigtig noget, der sætter sindene i kog i vores frisindede land. Ikke for alvor. Der er ikke rigtig noget, der brænder på eller forarger os, ikke noget, der er farligt, eller som vi er virkelig uenige om. Dyresex – mja, hvorfor ikke? Homovielser – fint nok, gør hvad du vil. Aborter – […]

Kære læser

Kejser Macrons storhed og foreløbige fald

Emmanuel Macron har nu været fransk præsident i tre måneder. I valgkampen tog den utraditionelle kandidat vælgerne med storm, og han blev den yngste præsident nogensinde i Frankrig. Macrons sejr voksede ud af det hurtigt omskiftelige politiske klima. Nu er det ved at slå ham ihjel. Nye meningsmålinger viser historisk lav opbakning til den unge franske præsident og Macrons perfekte image er ved at få alvorlige ridser i lakken. Hvad er der sket? Det kigger Føljeton på i denne uge.

Det bedste vi har set

Hen over sommeren har Føljeton glædet vores læsere med i alt 36 reportager og andre tekster af Herman Bang, Danmarks første og største føljetonist. Vi runder af med at se tilbage. Og så fejrer vi Bang med en musikvideo til en sang, der næsten bærer hans navn.

Spisesedlen

Begejstring og foragt for søndagens fodbold. Søndag var i høj grad dedikeret til fodbold, hvor først og fremmest Danmarks kvinder spillede EM-finale mod Holland. Selvom kampen endte med en tabt guldmedalje – eller en vundet sølvmedalje om man vil – hyldes de danske fodboldkvinder for deres præstation. I skærende kontrast stod søndagens derbykamp mellem Brøndby og FCK, hvor førstnævntes sejr resulterede i et voldsvanvid mod politimænd fra vrede FCK-hooligans. 19 betjente blev udsat for vold under balladen. 

Oprørere dræbt i Venezuela. I går var der massive protester i byen Valencia i det nordlige Venezuela, der endte med, at to personer blev dræbt og otte blev anholdt på grund af mistanke om deltagelse i angreb mod regeringen og præsident Maduro. Forinden havde oprørerne lagt en video på de sociale medier, hvor en gruppe uniformerede mænd fortæller, at de ”sætter sig op imod det ‘morderiske tyranni’, landet udsættes for”.

 

11.000 nye østarbejdere har fundet arbejde i Danmark på et år. Der er nu 121.000 arbejdere fra Østeuropa i Danmark, og dermed er der flere østarbejdere i Danmark, end der er borgere i landets femtestørste kommune, Esbjerg. Alene inden for det seneste år er der kommet 11.000 nye østarbejdere til. Det er en ny rekord, og det er med til at presse lønningerne for almindelige danske arbejdere.

Flere familier flytter sammen og tackler dermed stigende boligpriser. På fem år er mere end 35.000 hustande, hvor familier har valgt at flytte sammen, blevet registreret. I takt med at priserne på boliger stiger, flytter flere familier sammen for at mindske boligudgifterne. I 2013 var der 189.989 husstande registreret med flere familier. I dag er tallet oppe på 225.097. Det er en stigning på 19 procent. Nybolig vurderer, at stigningen kan fortsætte.

Mexico overvejer at importere avokadoer. Mexico, landet, som avokadoen kommer fra, og som producerer næsten halvdelen af verdens avokadoer, overvejer nu det utænkelige: at importere avokado fra udlandet. Det skyldes, at den stigende efterspørgsel på den fede frugt fra især vestlige lande har sendt priserne i vejret, så den nu er uden for almindelige mexicaneres rækkevidde.

Et sidste ord

Kan du huske, hvordan det var at gå i Blockbuster og glane på alle de videofilm, man ikke gad se? Nu findes kæden som bekendt ikke mere – eller det vil sige bortset fra én butik, der ikke giver slip. Den har ikke mange besøgende, men til gengæld er den et viralt megahit. Paradoksalt.  Og sjovt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12