7. december 2023

Tvangsflytningerne fortsætter i Mjølnerparken

København har ikke længere nogen ghettoer. Det er ikke en succeshistorie.

Kære læser

En syg dag i dansk politik

Det er en “stor” dag på Christiansborg, står der på avisernes hjemmesider. Et mere betimeligt adjektiv ville måske være “mærkelig”. Det er en mærkelig dag på Christiansborg. Der skal stemmes om vigtige ting i Folketingssalen, og partiernes folketingsgrupper har ikke indgået de normale clearingaftaler, der ville betyde, at folketingsmedlemmer fra de respektive partigrupper kan fritages […]

Det bedste vi har set

Ny krop, ny verden

Man skulle egentlig ikke tro, at det var muligt, men for nogle år siden opdagede forskere et nyt organ i menneskekroppen. Og som essayet her i Orion Magazine opridser, har det en række potentielt vilde konsekvenser for vores verdensforståelse. For hvorfor blev organet dog ikke fundet noget før, når vi er så vant til at skære i kroppen? Måske har det noget at gøre med vores fortsat blinde vinkler: “Mærkeligt nok blev denne kropsdel ikke overset, fordi den var usynlig; den blev overset på grund af det, vores trossystemer ikke ville lade os opfatte.”

Model eller myte? 

Holder den danske model stadig? Med den seneste trepartsaftale, der giver et lønløft til udvalgte grupper af offentligt ansatte, er der i hvert fald meget, der tyder på, at den har set bedre dage. Eller hvad? Spørger man politolog Ove Kaj Pedersen – der er aktuel med sin nye bog Myten om den danske model – er aftalen nok mest et eksempel på, hvor mange misforståelser, fortællingen om den danske model skaber. Det forklarer han i Berlingskes nyhedspodcast Pilestræde.

Avoid amigo

Avoid amigo

Sidste år var Spanien verdens tredjestørste eksportør af avocadoer, kun slået af Mexico og Peru. Det er meget godt gået, nu hvor man egentlig først begyndte at dyrke avocadoer i Spanien i slutningen af 1970’erne. Meget tyder dog på, at eventyret ikke kan vare ved: Med tørke forårsaget af klimaforandringerne er de spanske avocadodyrkere nu så pressede, at de må begynde at dyrke noget mindre vandkrævende. Trist historie hos Bloomberg.

Spisesedlen

FN-generalsekretær António Guterres påberåber sig artikel 99 og tvinger Sikkerhedsrådet til at tage stilling til katastrofen i Gaza.

Det israelske militær bombarderer Rafah. De har ellers beordret den civile befolkning at søge ly netop der.

Putin siger, at “intet kan hindre” hans venskabelige forhold til Mohammed bin Salman.

 

Nepalesisk politi arresterer menneskesmuglere for at sende arbejdsløse unge til det russiske militær.

Brasilien sender militær til grænsen mod Venezuela.

Taylor Swift kåres som Årets Person.

 

Amatørarkæologer finder slotsrester i en baghave i Northamptonshire.

Nærsynet

Det sejler for Sunak

Kaosset i den britiske premierminister Rishi Sunaks regering fortsætter. I et forsøg på at redde den amputerede plan om at sende asylansøgere til Rwanda fremlagde han torsdag en ny lovpakke, der vil give ministre ret til at ignorere kendelser fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Det var dog ikke helt godt nok til udlændingeminister Robert Jenrick, der […]

Et sidste ord

Der er to uger og tre dage til jul, men hvem tæller. Sæt i hvert fald pris på snevejret, inden det forsvinder.

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12