7. december 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Fortvivlelsens øjeblik

Fortvivlelse er ifølge Søren Kierkegaard ikke bare den “største Ulykke og Elendighed“ eller noget så voldsomt som “Fortabelse“, nej, denne såkaldte sygdom til døden er også nært knyttet til selvforståelsen. Mennesket er en sammensmeltning – en syntese – af det evige og det timelige, af forholdet mellem krop og sjæl. Og det er, når vi […]

Kære læser

Hold vejret, Sofia

I 2050 skal Europa være verdens første klimaneutrale kontinent. Det lyder måske som varm luft, men siden EU’s nye klimalovgivning blev vedtaget sidste år, er ambitionen gået fra grønt håb til bindende forpligtelse.

Samtidig har krigen i Ukraine intensiveret jagten på at erstatte kul og gas med grønne løsninger. Men det tager tid at sadle om. Så hvad skal der til, for at vi når målet i tide? Hvilke problemer står medlemslandene hver især overfor? Og hvor findes de mest innovative ideer?

Føljeton rejser rundt i Europa for at møde kontinentets første klimaflygtninge, tage temperaturen på kernekraftværkerne og komme helt tæt på den smeltende indlandsis. Dette er sjette og sidste del af serien – vi har også været i Nederlandene, Tjekkiet, Grønland, Grækenland og Norge

Det bedste vi har set

I Bruxelles kan alle høre dig skrige

Bruxelles vrimler med spioner, der nyder godt af byens diplomatiske puls og mange internationale samtaler. Faktisk er der så mange spioner i byen, at belgiske sikkerhedsansvarlige ofte joker med, at de ikke kender det præcise antal, men da meget gerne vil vide det, hvis nogen finder ud af det. Med tanke på, at det sådan set er den belgiske regering, der har ansvaret for at bekæmpe spionage i Bruxelles, er det måske ikke det mest betryggende svar. Til gengæld har Belgien særligt i de senere år optrappet indsatsen betydeligt. Politico forklarer hvordan – og hvorfor det ikke er så nemt at fange lyssky typer med skæg og blå briller.

+ Zetland er gået fuld John le Carré, og leverer en vaskeægte spionhistorie fra vores egen andedam.

Den mest interessante olierørledning, du aldrig har hørt om

1,4 mia. tønder olie ligger trygt gemt væk under Lake Albert i Uganda. Men det får den ikke lov til meget længere. Der skal nemlig bygges en 1.443 km lang rørledning fra Uganda til Tanzania. Det er blevet mødt af både lokal og international kritik, omend der også er kommet en del kritik af kritikken. Og som journalist, idéhistoriker og Føljeton-ven Oscar Rothstein pointerer i en Twitter-tråd, belyser det faktisk en principiel debat om afrikanske landes ret til at bestemme over egne ressourcer.

Når bjerget kommer til Muhammed

Virtual reality giver ikke bare anledning til motion sickness og spørgsmål om, hvorvidt vi kommer til at leve i en Matrix-agtig fremtid. Nej, teknologien stiller også nogle udfordrende spørgsmål til religiøse ledere. Såsom om det egentlig tæller som en ægte Hajj, hvis man nøjes med at besøge Kabaen i Mekka via metaverset. Indtil videre har Diyanet, som varetager religiøse anliggender i Tyrkiet, sagt nej. Men som New Lines Magazines opridser, er det næppe sidste gang, at virtuelle verdener og ny teknologi kommer til at flytte troen i overraskende retninger.

Spisesedlen

Mindst 25 anholdt for terror i Tyskland. Anholdelserne fandt sted ved en omfattende politiaktion, hvor 3.000 betjente ransagede 130 hjem over hele landet onsdag morgen. Razziaen var rettet mod det højreekstremistiske netværk Reich Citizens, som mistænkes for planer om statskup ved at storme den tyske Forbundsdagen, skriver Der Spiegel.

Demokraterne vinder omvalg i Georgia. Den demokratiske senator Raphael Warnock fik 50,8 pct. af stemmerne og slog dermed sin republikanske modkandidat Herschel Walker. Delstaten var i omvalg, da ingen opnåede mindst halvdelen af stemmerne i første omgang. Raphael Warnock bliver det 51. mandat til Demokraterne i Senatet og forstærker dermed deres flertal over Republikanernes 49 mandater.

Frontkvinde for spiralsag i Grønland på BBC’s liste over 100 inspirerende kvinder i 2022. Naja Lyberth var den første til at stå frem om sin historie om at være blandt de tusindvis af grønlandske piger og kvinder, der i 1960’erne og 70’erne fik opsat en spiral mod deres vilje. Udover Naja Lyberth tæller listen bl.a. præsident for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, musiker Billie Eilish og Ukraines førstedame, Olena Zelenska.

Vicepræsident i Argentina idømt seks års fængsel for korruption. Det besluttede landets føderale domstol tirsdag. Cristina Fernandez de Kirchner nægter sig skyldig i sagen, hvor hun stod anklaget for “svigagtig administration“ med byggekontrakter under sin tid som præsident i 2007-2015. Fernandez de Kirchner forventes at anke sagen.

Regeringsforhandlinger er de længste i nyere tid. I 36 dage har Mette Frederiksen indtil videre forhandlet, og det giver hende nu rekorden. Som følge af de lange regeringsforhandlinger og deraf den manglende finanslov er flere organisationer kommet i klemme, viser en rundringning foretaget af TV 2. Det gælder især organisationer og tiltag finansieret gennem satspuljen på finansloven.

Et sidste ord

Skulle du stadig være i tvivl om, hvor længe vi har ventet på regeringsforhandlingerne, er vi nu på, “hvordan laver man magi med arme riddere“-stadiet. Stakkels partisoldater.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12