7. juni 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

”Jeg brugte det ikke i valgkampen”

I ly af varme og weekend lancerede regeringen fredag aften en ny gymnasieaftale. Lidt efter klokken syv om aftenen slap aftalen ud, og selv om det kunne være udtryk for et langt og besværligt forhandlingsforløb, kunne det også være udtryk for, at ingen af aftalens parter er voldsomt stolte over resultatet. Aftalen betyder, at man […]

Det bedste vi har set

‘Hvilket helt utroligt fantastisk land’

”Hvilket helt utroligt fantastisk land,” skrev Teslas Elon Musk forleden om Norge (Musk er vor tids Steve Jobs – til jer, der ikke følger Silicon Valley). Anledningen var en nyhed fra de norske aviser, der som en steppebrand gik verden rundt, om at Norge vil være fri for benzin- og diesel-biler allerede i 2025 – og Oslo allerede om tre år i 2019.

Desværre er virkeligheden aldrig helt så simpel som i Musks begejstring. Det norske Fremskridtsparti har således trukket håndbremsen, og partierne er endnu ikke enige om, hvordan målet skal nås.

Buzzfedd og Trump

Jonathan Peretti er et andet barn af Silicon Valley. Han stiftede sammen med Adriana Huffington Huffington Post, og da han havde fået styr på teknikken på det, der skulle blive til USA’s største nyhedssite, lavede han med venstre hånd Buzzfeed – det nok mest virale site på internettet. Peretti er et af den slags mennesker, der har en let gang på jorden. Det er, som om det meste lykkes for ham, helt uden at han skal anstrenge sig.

Men nu har Peretti alligevel meldt sig ind i kampen, der hvor det kan komme til at gøre ondt. Han har trukket Buzzfeed ud af en annonceaftale med Det Republikanske Parti i protest mod Donald Trumps retorik over for mexicanere, handikappede, muslimer (tilføj selv flere minoritetsgrupper). ”Vi reklamerer ikke for cigaretter, for de er skadelige og ødelægger dit helbred, og af samme årsag vil vi ikke reklamere for Trump.” Den attitude har i første omgang kostet Buzzfeed 10 millioner kroner.

Du har været inde i mig

I sidste uge blev en 20-årig studerende ved Stanford University dømt for tre seksuelle overgreb, heriblandt voldtægt af en 23-årig kvinde. Han kunne have fået op til 14 års fængsel, men slap til manges skuffelse med seks måneder.

Den 23-årig kvinde talte i retten direkte til sin overfaldsmand, som nægtede sig skyldig. Hun begyndte sådan her: ”Du kender mig ikke, men du har været inde i mig, og det er derfor, vi er her i dag.”

Spisesedlen

To politiske ikoner kæmper om magten i Peru. Det er økonomen Pedro Pablo Kuczynski (en tidligere Verdensbank- og Wall Street-økonom) mod Keiko Fujimori, som er datter af den tidligere og skandaliserede præsident. Venstrefløjen støtter Wall Street-økonomen for at undgå et familiedynasti efter Alberto Fujimori, der sidder fængslet for forbrydelser mod menneskeheden.

USA har fået sin første kvindelige præsidentkandidat. Det er desværre ikke Bernie Sanders. I går meddelte et par superdelegerede sig under Hillary Rodham Clintons vinger, hvilket lige akkurat var nok til at sikre hende kandidaturet. Det tager lidt spændingen ud af dagens primærvalg i hele seks delstater, herunder den mest folkerige, Californien.

Venstre vil have en ny havmøllepark – og droppe de kystnære parker, der blev vedtaget i energiforliget i 2012. En ny stor park ved Horns Rev 4 i Nordsøen ud for Blåvandshuk skal udgøre en kompensation til forligsparterne og løse problemet med PSO-afgiften. Det vil give en besparelse på cirka 7 milliarder kroner.

Neger neger neger. Statens Museum for Kunst har ændret titler og beskrivelser til 14 kunstværker, blandt andet af Christian IV’s hofmaler, Karel van Mander III. Museet har fundet ordet ‘neger’ 13 gange og ordet ‘hottentot’ en enkelt gang og har nu erstattet beskrivelserne med mere tidssvarende ord. DF’s Søren Espersen er ikke overraskende »fuld af foragt«.

Mere Oprah end selveste Oprah Winfrey. John Oliver, briten, der engang var det kejtede sidekick til Jon Stewart, og som i dag er stjernen i sit eget show, er nu ophavsmand til tv-historiens største gave. I slutningen på et indslag om lånehajer eftergav Oliver gæld for ikke mindre end 100 millioner kroner. Det skal dog siges, at det var skidtgæld, købt for en brøkdel.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12