7. maj 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Panem et circenses: En yderst dansk coronakrise

De seneste par måneder har vi ofte kastet blikket og hænderne mod loftet i vores hjemlige coronafængsel og skreget ”UDANSK”, som Doktor Helmer skriger ”danskjävlar!” i Lars von Triers Riget. Måske har indelukketheden gjort os mere kritiske, måske mere paranoide og konspiratoriske, men ikke desto mindre skulle vores frisør kun være lukket en uges tid, […]

Kære læser

Kan lamaen Winter gøre en forskel?

Covid-tæer og andre symptomer. Coronavirussen SARS-CoV-2 er ikke nogen one-trick-pony. Når læger rundt omkring i verden skal diagnosticere sygdommen COVID-19, som virussen fører med sig, kigger de først og fremmest efter symptomer som feber, hoste og vejrtrækningsproblemer. Men jo mere virussen er blevet undersøgt, desto mere sammensat og broget et billede tegner der sig. I […]

Det bedste vi har set

En elektronisk pionér er død

En elektropionér er død

Florian Schneider, der var medstifter af den tyske musikgruppe Kraftwerks, er død, 73 år gammel. Her er en god artikel om Kraftwerks indflydelse på musikken gennem fem årtier. BBC Archive har fundet et klip fra 1975, hvor bandet viser sit lydstudie frem. Og tjek så også de her sort/hvid-optagelser fra en koncert i 1970. Vildt nok. De var sgu fremme i skoene.

Dansk politik i kurver

Dansk politik i kurver

Hvis du er deprimeret over dansk politik, er der en, som skriver på Twitter, så kig forbi politologi.dk. Det er en side, som samler meningsmålingerne i kurver over, hvordan det går for de forskellige politiske partier. Vi ved ikke rigtig. Men det er interessant, som Alternativets og Dansk Folkepartis kurver ligner hinanden. Venstres kurve er bare en sur mund.

Stor kunstner eller svindler?

Kunstverdenens prankster nr. 1

Lige om lidt lancerer vi vores nye kunstnyhedsbrev Et Hul i Markedet med Oliver Stilling ved roret. Hvis Et Hul i Markedet allerede var i fuldt firspring, ville det helt sikkert linke til det her interview med den italienske kunstner Maurizio Cattelan – ham med guldtoilettet og et af sidste års mest omtalte nye kunstværker, en banan monteret på en væg med gaffertape. Er han en stor kunstner eller en svindler? ”Det er muligt at være flere ting. Min barber siger altid: ‘Enten gør vi os selv ulykkelige, eller også gør vi os selv stærke. Mængden af arbejde er den samme’.”

Spisesedlen

Tusindvis af tilfældige danskere skal testes for coronavirus. I dag sender Statens Serum Institut mail ud til mange tusinde tilfældigt udvalgte danskere. ”Vi vil nu sætte gang i stikprøvetestning, så vi kan få klarlagt, om der er smitte i samfundet steder, vi ikke har set endnu,” siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til DR. Testen er dog frivillig.

Helle Thorning-Schmidt udpeget som medformand i Facebook-’tilsynsråd’. Rådet, der skal vurdere indhold på Facebook, bliver på i alt 40 medlemmer, herunder en nobelpristager og to tidligere chefredaktører. Den tidligere danske statsminister er udpeget af Facebook.

To år gammelt folketingsforlig blokerer for flere vindmøller på landjorden. I dag lyder det som det glade vanvid, men for to år siden blevet et flertal i Folketinget enige om, at antallet af landvindmøller (4.000) i Danmark skulle halveres, fordi de var udtjente. De viser sig nu at fungere bedre, end man troede. Et af Klimarådets forslag til grøn genopretning er flere vindmøller, men de kan ikke sættes op på grund af forliget. En catch-22.

Næsten en femtedel af USA’s små børn får ikke nok at spise. Det viser en analyse foretaget af den amerikanske tænketank Brookings Institution. Niveauet er tre gange højere end under recessionen i 2008, skriver The New York Times. Læs rapporten her.

 

Fem personer anholdt i bombesag. Politiet har foretaget 13 ransagninger og anholdt fem personer i en sag om mulig fremstilling af bomber. DR skriver, at anholdelserne er en del af et sagskompleks, hvor tre litauiske mænd siden 5. marts har siddet varetægtsfængslet, også sigtet for at ville fremstille bomber.

Et sidste ord

Hvordan skal vi dog kunne gå på restaurant uden at smitte hinanden? I Holland har de regnet den ud.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12