7. marts 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Handelskrig er showbiz

Ud fra konventionel visdom har præsident Trump netop sat gang i et gigantisk taberprojekt, en uundgåelig økonomisk deroute: Beslutningen om at ville indføre told på import af stål og aluminium, og snart også andre varer, vil ifølge samtlige etablerede økonomer gøre USA til et fattigere samfund. Selv om ingen vinder på højere toldsatser, vil amerikanerne […]

Kære læser

Er det ikke Uffe Ellemann-Jensen?

Et maleri af den afdøde danske billedkunstner Kurt Trampedach er på auktion hos Bruun-Rasmussen. Det er fra 1999 og langtfra hans bedste værk. Til gengæld forestiller det tidligere udenrigsminister og formand for Venstre Uffe Ellemann-Jensen, hvilket titlen også bærer præg af: ‘Portræt af Uffe Ellemann-Jensen’, hedder det. Hvis du læser denne artikel inden klokken 13.55 i dag, kan du nå at byde på det. Du skal bare vide, at Uffe Ellemann-Jensen selv synes, det er for dyrt. Oliver Stilling har kigget maleriet efter i sømmene og indhentet en kommentar fra Uffe Ellemann-Jensen.

Det bedste vi har set

Det sorte i en panter

Det sorte i en panter

I går skrev vi begejstret om den amerikanske forfatter Ta-Nehisi Coates og om, hvorfor lige netop sådan nogle blege nordboer som os var så glade for ham. Vi kunne også godt have nævn en anden amerikaner Teju Cole, der skriver lige så afsindigt flot og vildt om sit bagland, filmen Black Panther og Rainer Maria Rilke, der engang har skrevet et digt om den sorte panter.

Løverne i hulen

Løverne i hulen

Vi må indrømme, at vi er faldet pladask for talentshowet (eller hvad man skal kalde det) ‘Løvens hule’ på DR, der er rullet ind i sin tredje sæson. Vi er ikke så gode til at sætte ord på, hvad det egentlig er, der drager os, men det må være noget med vekselvirkningen mellem komplet idioti og genialitet, som åbenbart er mindre afkodelig i andre talentshows. Det gælder både hos dommere og deltagere. Man er aldrig helt sikker på, hvad det er, man har set, når programmet er slut. Stå på toget og kom med, så snakker vi om det sidst på sæsonen.

Da vi fandt ud af, at vores forældre var russiske spioner

Da vi fandt ud af, at vores forældre var russiske spioner

Der er påfaldende meget spion- og spionagehalløj i de internationale medier i disse dage, og oven i hatten har vi spionfilmen Sparrow med Jennifer Lawrence som en tidligere ballerina, som russerne har gjort til en dræbermaskine. Som om der ikke allerede er nok, har vi tillad os at finde den her klassiker frem, som The Guardian bragte i 2016. Det er en ret fantastisk historie om ægteparret Donald Heathfield og Tracey Foley. Han arbejdede i et konsulentfirma i Boston, hun var ejendomsmægler. Det var i hvert fald, hvad deres to sønner, Tim og Alex, vidste. Men så afslørede FBI, at de i virkeligheden var agenter for Putins Rusland. ”Jeg var ikke i nærheden af at have nogen form for mistanke,” siger Alex. ”For mig at se var alle mine venners forældres liv meget mere spændende.” Sådan en historie har ikke nogen udløbsdato. Og det skriver vi sådan set bare for at nævne at tv-serien The Americans på Netflix som bygger på den omtalte historie, er gået ind i sin femte sæson, og ovre på Politiken kalder den ”fremragende. Intet mindre”.

En rigtig dårlig idé

En rigtig dårlig idé

Det føles ikke, som om vi går og mangler et computerspil med en mand, der skal nedbryde kvinders selvtillid og personlighed for så at overtale dem til at gå med sig hjem. Vel? Ikke desto mindre er det, hvad spillet Super Seducer går ud på, og The Verge har taget en lille snak med dets skaber, der slet ikke ser det problem, som dets kritikere hæfter sig ved, nemlig at det er ”sexistisk”, ”klamt” og ”normaliserer stalker-adfærd”.

Ligeløn til søde børn

Ligeløn til søde børn

I morgen er det 8. marts og udover at være en torsdag, der gør et dårligt forsøg på at lege forår, er det naturligvis også Kvindernes Internationale Kampdag. Det bliver som regel markeret på alle skærme og aviser (vi skal også nok finde på noget) og derefter glemt igen 9. marts, der i Sverige er navnedag for Torleif og Torbjörn. Nogle af medieudbydernes tiltag sådan en 8. marts er mere opfindsomme end andres, og vi har fundet denne sag fra det norske Finansforbund, der fungerer forbavsende godt – måske fordi de bruger det ældste trick i reklamevideobogen: børn.

Spisesedlen

Sophie Løhde er klar til lockout. Det meddeler innovationsministeren, der er statens chefforhandler i overenskomstforhandlingerne, på et pressemøde her til formiddag. Venstre-politikeren melder ud, at en lockout kan træde i kraft den 10. april og kommer til at omfatte cirka 120.000 statsansatte. Dermed kan en lang række embedsmænd fra ministerier og styrelser se frem til at blive sendt hjem uden løn, hvis det ikke lykkes at nå frem til en overenskomstaftale inden april. I striden mellem de kommunale lønmodtagere og arbejdsgivere spidser det også til. På et møde i eftermiddag vil KL beslutte, om der ligeledes skal varsles en lockout.

Ny britisk politienhed overtager sagen om mulig forgiftning af russisk eks-spion. I søndags faldt den 66-årige tidligere spion Sergej Skripal og hans 33-årige datter bevidstløse om på en bænk efter et besøg på en restaurant i det sydlige England. De to er stadig i en kritisk tilstand, og der er endnu ikke fundet en endelig årsag, men britiske myndigheder mistænker et muligt giftangreb. I går blev det offentliggjort, at det britiske politis terrorafdeling nu vil overtage sagen, skriver The Guardian.

Bombardementer af Ghouta intensiveres. De syriske regime-styrker har øget angrebene på det tæt befolkede østlige Ghouta uden for Damaskus – i et forsøg på at skære de sidste guerilla-modstandsstyrker over i to klart adskilte lommer uden kontant til hinanden. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights er over 800 civile blevet dræbt i angrebene.

Nordjylland har rekord i ensomhed. I Sundhedsstyrelsen store rapport ‘Den Nationale Sundhedsprofil’, som udkom i går, ses det, at ensomhed blandt danskere er et stort problem. Flere og flere føler sig ensomme, og det er nordjyderne, der har rekorden. I Nordjylland har 6.7% af de adspurgte svaret, at de ofte føler sig “uønsket alene”. Gennemsnittet i hele landet er ifølge undersøgelsen 6.3%.

Eksperter mener, at Nordkorea har tjent mere end en milliard kroner på Bitcoins siden oktober. Det er den højtstående NSA-officer Priscilla Moriuchi, der fortæller om den amerikanske efterretningstjenestes opdagelser i et interview med radiostationen Radio Free Asia. Vi har det fra britiske The Telegraph.

Et sidste ord

Går det hele lidt for stærkt? Er du stresset, og har du mistet det gyldne håb, som du fik i gave til din barnedåb? Så få dig en hobby og gå efter denne rekord på verdens største hula hoop-svingom. Den (rekorden) vil være inden for rækkevidde efter et par somres intens træning. Bare hæng i.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12