7. marts 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Danmark opruster

Som vi sådan cirka skrev på denne plads for et par uger siden, så har verden ikke brug for militær oprustning. Det er nedrustning, der er brug for. Men nogle gange kan “et par uger“ virke som uendelig lang tid, og på uendelig lang tid kan alting blive så forandret, at man er nødt til […]

Kære læser

Kan ghettopakker være grønne?

Milliardærer indtager rummet, kunstmarkedet er blevet et sted, hvor de kendte køber dyre digitale illustrationer af aber, og midt i en pandemi holdt medicinalvirksomhederne vaccinepatenterne ind til kroppen, som var det familiens arvesølv. I en ny serie undersøger Føljeton verden i hænderne på den rigeste procent og stiller spørgsmålet: Hvordan ville tingene se ud, hvis […]

Det bedste vi har set

Historisk besættelse

Vladimir Putins propagandamaskine har – til manges forvirring – forsøgt at retfærdiggøre invasionen i Ukraine med ønsket om en “afnazificering“ af landet. I Putins alternative historieskrivning er det nemlig ikke blevet tilgivet, at nationalistiske ukrainere så nazisterne som befriere fra den sovjetiske besættelse. Virkeligheden er selvsagt noget mere kompleks: Selvom mange ukrainere bød nazisterne velkommen, skal man eksempelvis ikke glemme den hungersnød, der gik forud for krigen. The Smithsonian Magazine giver et lynkursus i Ukraines nyere historie – og skriver om dens konsekvenser i dag.

Men hvad med Afrika?

Afrika-ekspert Oscar Rothstein – som også står bag Føljeton-nyhedsbrevet Sportshjerne – opsummerer ovre på Twitter, hvorfor flere afrikanske lande har undladt at støtte FN’s resolution mod Ruslands krig i Ukraine. Ækvatorialguinea har eksempelvis et “mangeårigt energisamarbejde med Lukoil, Rosneft og Gazprom“, mens Uganda har et “tæt militært samarbejde“ med Rusland. Og Mozambique? Tjo, som Rothstein bemærker: “Kan man forvente andet af et land, der har en hakke og en AK-47 i flaget?“

+ Yang Jiang, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, fortæller om Kinas rolle i Ukraine-krigen.

Det hele er forbundet

Naturen kommer altid først. Ja, hvis man skal tro boguddraget her fra videnskabshistoriker Justin E. H. Smith, “opfandt“ naturen tilmed internettet, længe før vi mennesker kom på banen med kabler og WiFi. Dyr bruger også telekommunikation, mens planter og svampe laver komplicerede forbundne netværk. Så hvad gør vi med vores syn på menneskelig teknologi?

Spisesedlen

Danskere skal til afstemning om forsvarsforbeholdet. De fem partiledere fra henholdsvis Venstre, SF, Radikale, Konservative og Socialdemokratiet afholdt søndag et pressemøde, hvor de præsenterede en ny og “historisk“ forsvarspolitisk aftale. Ifølge aftalen skal forsvarsudgifterne nå to pct. af BNP i 2033, hvilket betyder en stigning i udgifterne på 18 mia. kr. om året. Samtidig skal Danmark gøres uafhængig af russisk gas, ligesom der d. 1. juni vil være folkeafstemning om afskaffelsen af forsvarsforbeholdet.

Ukrainere evakueres til Rusland og Belarus via humanitære korridorer. Rusland meddelte mandag morgen, at en våbenhvile vil træde i kraft i flere ukrainske byer for at evakuere civile gennem humanitære korridorer. Det viser sig imidlertid, at ruten fra Kyjiv fører til russisk-allierede Belarus, mens ruten fra Ukraines andenstørste by, Kharkiv, fører til Rusland. En talsperson for Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij har kaldt planen “komplet umoralsk“.

Over 4.300 demonstranter anholdt i Rusland. Ifølge det uafhængige russiske medie OVD-Info er mindst 4.366 personer i 56 forskellige byer landet over blevet anholdt søndag i forbindelse med store demonstrationer mod præsident Vladimir Putins krigsførelse i Ukraine. Ifølge OVD-Info er det samlede antal anholdte demonstranter siden krigens udbrud nu over 10.000.

Danmark udskyder bidrag til FN-missionen i Mali. Mandag morgen har regeringen orienteret Folketingets partier på et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn om, at man alligevel ikke sender et militært transportfly til Mali, som det ellers var planlagt. Flyet bliver i stedet holdt hjemme, hvor det vil være klar til at indgå i beredskabet, hvis Nato ønsker et større dansk bidrag i Ukraine. Transportflyet skulle have bidraget til missionen i Mali fra maj til oktober i år.

Filippinerne hæver aldersgrænsen for seksuelt samtykke fra 12 til 16 år. Mandag morgen underskrev Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, en ny lov, der skal beskytte mindreårige mod voldtægt og seksuelle overgreb. Loven betyder, at enhver, der har seksuelt samkvem med en person under 16 år, kan dømmes for voldtægt, medmindre aldersforskellen mellem parterne er på højst tre år, og der beviseligt har været tale om samtykke.

Et sidste ord

Livet i et beskyttelsesrum.

Vi ses i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12